search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 02:13
MENU CLOSE

Πρωτοφανές πραξικόπημα στην Αϊτή: Ένοπλες συμμορίες έδιωξαν τον πρωθυπουργό – Ο καθοριστικός ρόλος του «Μπάρμπεκιου» (Videos/Photos)

12.03.2024 13:20
aiti new

Εν μέσω χάους στην Αϊτή και με την πρωτεύουσα στον έλεγχο των συμμοριών, παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί, αφήνοντας πίσω του μια χώρα όπου έχει καταρρεύσει κάθε έννοια δημόσιας τάξης.

Ο Αριέλ Ανρί ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα παραδώσει την εξουσία σε ένα μεταβατικό συμβούλιο που πρέπει να συγκροτηθεί και επισήμανε ότι «η Αϊτή χρειάζεται ειρήνη. Χρειάζεται σταθερότητα». Ο σύμβουλος του Ανρί, Ζαν Ζούνιορ Ζοζέφ δήλωσε στο CNN ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να ασκεί καθήκοντα μέχρι να συγκροτηθεί μία νέα μεταβατική κυβέρνηση.

Η κοινότητα των κρατών της Καραϊβικής CARICOM, ανακοίνωσε ότι σε συνάντηση που έγινε στη Τζαμάικα συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει την Αϊτή σε εκλογές .

Οι συμμορίες επιβάλλουν το νόμο τους

Ο Αριέλ Ανρί στην ουσία υπέκυψε στις αξιώσεις των συμμοριών που ελέγχουν την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία, ύστερα από ένα απίστευτο ξέσπασμα βίας την περασμένη εβδομάδα, όταν ο πρωθυπουργός βρισκόταν στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα ο Ανρί επισκεπτόταν την Κένυα για να υπογράψει διμερή συμφωνία, για την αποστολή 1.000 Κενυατών αστυνομικών στην Αϊτή, οι οποίοι θα αναλάμβαναν την αποκατάσταση της τάξης, καθώς οι αϊτινές δυνάμεις ασφαλείας είχαν χάσει τον έλεγχο.

Όσο ο Ανρί βρισκόταν στο εξωτερικό η κατάσταση στην Αϊτή επιδεινώθηκε και ήταν αδύνατο να προσγειωθεί στο Πορτ-ο-Πρενς το πρωθυπουργικό αεροσκάφος καθώς το αεροδρόμιο είχε πέσει στα χέρια των ένοπλων συμμοριών.

Έγινε προσπάθεια προσγείωσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία, αλλά η κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει άδεια και το σχέδιο εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα ο Ανρί να καταλήξει στο Πουέρτο Ρίκο, που είναι αμερικανικό έδαφος.

An armed member of the G9 and Family gang patrols a roadblock in the Delmas 6 neighborhood of Port-au-Prince, Haiti, Monday, March 11, 2024. (AP Photo/Odelyn Joseph)

Ο Ανρί δέχτηκε έντονες αμερικανικές πιέσεις για την εξεύρεση πολιτικής λύσης και έχοντας χάσει την υποστήριξη των γειτονικών κρατών δεν είχε εναλλακτική παρά να παραιτηθεί.

Οι ΗΠΑ είχαν υποσχεθεί βοήθεια ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων για την χρηματοδότηση της κενυατικής αστυνομικής δύναμης που θα αναλάμβανε την αποκατάσταση της τάξης στην Αϊτή και άλλα 33 εκατομμύρια σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Μετά την παραίτηση Ανρί είναι άγνωστο ποιος θα μπορούσε να τεθεί επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης. Ένα όνομα που ακούστηκε είναι του Γκι Φιλίπ, ενός αντάρτη που εκδόθηκε από τις ΗΠΑ στην Αϊτή αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης για ξέπλυμα χρήματος.

Ο καθοριστικός ρόλος του «Μπάρμπεκιου»

Ο Ανρί ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2021, χωρίς να έχει εκλεγεί, μετά την δολοφονία του τότε προέδρου υποσχόμενος να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.

Όμως οι κάλπες δεν στήθηκαν με τη δικαιολογία ότι η ρευστή κατάσταση ασφαλείας δεν θα διασφάλιζε την ορθή εκλογική διαδικασία.

Η καθυστέρηση των εκλογών προκάλεσε πολιτική αναταραχή και διαδηλώσεις εδώ και μήνες, κατάσταση που επιδεινώθηκε για να φτάσει σε επιθέσεις ένοπλων συμμοριών εναντίον αστυνομικών μονάδων και κυβερνητικών κτηρίων.

Το αποκορύφωμα ήταν η επίθεση ενόπλων συμμοριών στην μεγαλύτερη φυλακή της πρωτεύουσας, στις αρχές του μήνα. Στην επίθεση αυτή σκοτώθηκε αδιευκρίνιστος αριθμός φυλάκων και αστυνομικών και το αποτέλεσμα ήταν να δραπετεύσουν 3.500 φυλακισμένοι.

Την ευθύνη για την επίθεση στη φυλακή ανέλαβε ένας από τους αρχηγούς των συμμοριών, ο Τζίμι «Μπάρμπεκιου» Τσεριζιέ, που είπε πως στόχος του ήταν η ανατροπή της κυβέρνησης.

«Αν ο Αριέλ Ανρί δεν παραιτηθεί, αν η διεθνής κοινότητα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τον Αριέλ Ανρί, θα μας οδηγήσουν σε εμφύλιο πόλεμο που θα τελειώσει με γενοκτονία», προειδοποιούσε την περασμένη εβδομάδα ο «Μπάρμπεκιου». Οι συμμορίες στο μεταξύ είχε φτάσει να ελέγχουν το 80% της πρωτεύουσας..

Έτσι η Αϊτή έζησε ένα πραξικόπημα με στόχο έναν μη εκλεγμένο πρωθυπουργό, που η εξουσία του αμφισβητήθηκε από κάποιον με το όνομα «Μπάρμπεκιου»…

Προφανώς οι αρχηγοί των συμμοριών επιδιώκουν να πάρουν μερίδιο της εξουσίας στο πλαίσιο της νέας μεταβατικής κυβέρνησης, αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσει να είναι βιώσιμη μια νέα κυβέρνηση.

Τα ζητήματα ασφάλειας επιδεινώθηκαν τους τελευταίους μήνες, αλλά αυτό δεν είναι καινούριο πρόβλημα.

Η βία είναι μια χρόνια πληγή στην Αϊτή, όπως και οι πολιτικές κρίσεις, η ξηρασία και η ανεργία, που οδηγούν τους μισούς από τα 5,5 εκατομμύρια των Αϊτινών να εξαρτώνται από ανθρωπιστική βοήθεια από το εξωτερικό.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ένα εκατομμύριο παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο και πολλά από αυτά που ζουν σε γειτονιές που ελέγχονται από συμμορίες, να στρατολογούνται από μικρές ηλικίες. Η Αϊτή έζησε επίσης μια επιδημία χολέρας το 2022.

Διαβάστε επίσης

Αλωνίζουν οι κατάσκοποι στις Βρυξέλλες – Τα γνωστά σκάνδαλα, ο ρόλος Κίνας, Κατάρ, Μαρόκου και οι φόβοι τις βελγικής κυβέρνησης (videos)

Προεκλογικές «υποσχέσεις» Τραμπ: Θα απελευθερώσω τους φυλακισμένους για την επίθεση στο Καπιτώλιο

New York Times: «Δεκάδες» προβλήματα στην παραγωγή του Boeing 737 Max εντόπισε η FAA

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50