search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 04:08
MENU CLOSE

Μπουρλότο στην ΕΕ: Μήνυση κατά της Κομισιόν θα καταθέσει το Ευρωκοινοβούλιο για τον Όρμπαν – Η δύσκολη θέση της φον ντερ Λάιεν

12.03.2024 15:40
ursula metsola 876- new

«Φωτιά»  στην υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιειν για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν βάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την πρόθεσή του να μηνύσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αμφιλεγόμενη απόφασή της να ξεπαγώσει δισεκατομμύρια κεφάλαια για την Ουγγαρία.

Σύμφωνα με το Politico, η επιτροπή νομικών υποθέσεων του κοινοβουλίου ψήφισε τη Δευτέρα σχεδόν ομόφωνα —με 16 μέλη υπέρ, ένα κατά και καμία αποχή— να προσφύγει κατά της Επιτροπής στο δικαστήριο για παραβίαση της υποχρέωσής της να προστατεύει τα χρήματα των φορολογουμένων από κατάχρηση.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Επιτροπή ξεμπλόκαρε 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ από παγωμένα ταμεία συνοχής της ΕΕ που προορίζονταν για τη Βουδαπέστη, τα οποία είχαν καθυστερήσει λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Η απόφαση ελήφθη μία ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όπου οι ηγέτες επρόκειτο να συζητήσουν τη νέα βοήθεια προς την Ουκρανία και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για το Κίεβο – κινήσεις που ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απειλούσε να εμποδίσει.

Στο στόχαστρο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η απόφαση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ξεπαγώσει τα κεφάλαια αντιμετωπίστηκε με αντιδράσεις από τους ευρωβουλευτές, οι οποίοι την κατηγόρησαν ότι υπέκυψε στον εκβιασμό του Όρμπαν.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε μια σταθερή υπόθεση, καθώς η Επιτροπή έχει αντικρούσει τον εαυτό της σχετικά με το εάν η Ουγγαρία σέβεται το κράτος δικαίου», δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Daniel Freund, στο Politico τη Δευτέρα το βράδυ. «Το Δικαστήριο της ΕΕ ανέκαθεν υπερασπιζόταν την ανεξαρτησία των δικαστηρίων».

Η κίνηση της επιτροπής – η οποία υποστηρίζεται από μέλη του ίδιου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της φον ντερ Λάιεν – έχει σχεδιαστεί ως «ένα σημάδι προς τον πρόεδρο της Επιτροπής ότι το κράτος δικαίου δεν μπορεί να ανταλλάσσεται για συμφωνίες με τον Όρμπαν», είπε ο Φρόιντ.

Οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων πρόκειται να συναντηθούν την Πέμπτη για να δώσουν το τελευταίο πράσινο φως στην Πρόεδρο Ρομπέρτα Μέτσολα για να προσφύγει η Επιτροπή στο δικαστήριο πριν από την προθεσμία της 25ης Μαρτίου.

Η στάση του Βέμπερ

Μαζί με τους ηγέτες του S&D, των Πρασίνων, της Αριστεράς και των Φιλελευθέρων, ο αρχηγός του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ θα ψηφίσει υπέρ της κίνησης, ανέφεραν αξιωματούχοι στο Politico.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε την Τρίτη το πρωί ότι δεσμεύεται από «αυστηρά χρονοδιαγράμματα και προϋποθέσεις» κατά τη λήψη αυτών των αποφάσεων. Καθώς η Ουγγαρία είχε υποβάλει «όλα τα στοιχεία που είχε ζητήσει η Επιτροπή για να δείξει την ανεξαρτησία του δικαστικού της σώματος», «είχε νομική υποχρέωση να εγκρίνει αυτήν την απόφαση».

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι ενήργησε σε πλήρη συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ και θα υπερασπιστεί την απόφασή της ενώπιον των δικαστηρίων της ΕΕ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Διαβάστε επίσης:

Μεσανατολικό: Σοκαριστικό βίντεο του BBC από τη Γάζα – Βασανιστήρια σε γιατρούς από τον Ισραηλινό στρατό (videos)

Μάθιου Πέρι: Σε ποιους αφήνει την περιουσία του – Δημοσιεύτηκε η διαθήκη του

Πρωτοφανές πραξικόπημα στην Αϊτή: Ένοπλες συμμορίες έδιωξαν τον πρωθυπουργό – Ο καθοριστικός ρόλος του «Μπάρμπεκιου» (Videos/Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09