search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 03:16
MENU CLOSE

Νέα «Λαμπεντούζα» κινδυνεύουν να γίνουν η Γαύδος και η Κρήτη – Ανησυχητική αύξηση των μεταναστευτικών ροών, επιχειρεί να καθησυχάσει η κυβέρνηση

13.03.2024 17:16
REFUGEES-12

Για μικρή ελεγχόμενη αλλά με αυξητική τάση, ροή μεταναστών από την ανατολική Λιβύη κάνει λόγο η κυβέρνηση, την ώρα που οι κάτοικοι της νότιας Κρήτης και της Γαύδου κρούουν το καμπανάκι για μία νέα θαλάσσια οδό που χρησιμοποιούν οι διακινητές.

«Η ροή μεταναστών από την ανατολική Λιβύη είναι μικρή, ελεγχόμενη αλλά με αυξητική τάση, κάτι που μας προβληματίζει και ανησυχεί, γι αυτό και παίρνουμε μία σειρά πρωτοβουλιών για να αντιμετωπίσουμε αυτό το νέο μέτωπο» ανέφερε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η ροή αφορά Αιγύπτιους που φεύγουν λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα τους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι βάρκες που έρχονται, δεν φεύγουν από την Αίγυπτο, αλλά έρχονται μέσω Λιβύης.

«Η πραγματικότητα στον ανατολικό μεσογειακό διάδρομο είναι πολύ καλή καθώς έχουμε μία μείωση πάνω από 75% σε σχέση με τα υψηλά του περασμένου Σεπτεμβρίου και τις τελευταίες ημέρες δεν έχουμε σχεδόν καθόλου ροή. Στον δε Έβρο, η ροή έχει μηδενιστεί», ανέφερε ο υπουργός.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς από το περασμένο Σάββατο οι αφίξεις στις ακτές του ακρητικού νησιού που απειλείται να μετατραπεί σε νέα «Λαμπεντούζα», είναι καθημερινές. Άλλοι ενενήντα ένας αποβιβάστηκαν από το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι σήμερα το πρωί στην Τρυπητή, ανάμεσα τους και μια γυναίκα με τα τρία της παιδιά, ενώ οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν στο πλοίο της γραμμής να ταξιδέψει στη Γαύδο για να τους παραλάβει.

Στη διάρκεια του προηγούμενου Σαββατοκύριακου στα νότια παράλια της Κρήτης αποβιβάστηκαν 300 μετανάστες ενώ το τελευταίο τρίμηνο υπολογίζεται ότι έχουν έρθει από την Αίγυπτο μέσω Λιβύης στη Γαύδο και στην Κρήτη 1.500 άτομα. Οι αφίξεις μεταναστών αφορούν όλη τη Νότια Κρήτη από τα Χανιά και τις παραλίες του Ηρακλείου. Οι βάρκες εντοπίζονται στη θαλάσσια περιοχή από την Παλαιοχώρα έως την Αγία Γαλήνη και τα Μάταλα.

«Η Γαύδος δεν αντέχει άλλο» διαμηνύει μιλώντας στο neakriti.gr, σε όλους τους τόνους η δήμαρχος του ακριτικού νησιού κ. Λίλιαν Στεφανάκη, που με ελάχιστα μέσα και προσωπικό καλείται να διαχειριστεί την συνεχή ροή μεταναστών των τελευταίων ημερών.

Στην περιοχή έσπευσε πάντως πλωτό περιπολικό του λιμενικού σώματος και οι αρχές εξέταζαν το ενδεχόμενο μεταφοράς της μητέρας και των ανήλικων παιδιών της στα Χανιά όπου οι συνθήκες φιλοξενίας είναι ανθρώπινες.

«Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση. Θα πρέπει να γίνει κάτι άμεσα, πριν συμβεί κάτι που θα είναι άσχημο για όλους», δήλωσε φανερά προβληματισμένη η δήμαρχος κ. Στεφανάκη, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά πως «προμήθειες δεν υπάρχουν, υπάρχουν ελάχιστα μέσα και αυτά είναι τα δεδομένα της Γαύδου. Αν δεν έρθει καράβι τι θα γίνουν οι άνθρωποι αυτοί», διερωτήθηκε.

Οι αριθμοί των μεταναστών που αποβιβάζονται στη Γαύδο φθάνουν πια σε ανησυχητικά επίπεδα, ενώ η συχνότητα των αφίξεων κάνει τη δημοτική αρχή του ακριτικού νησιού να ζητά λύση εδώ και τώρα. Είκοσι έξι μετανάστες Αιγυπτιακής καταγωγής αποβιβάστηκαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας στην Τρυπητή και από εκεί περπατώντας έφτασαν μέχρι τον οικισμό Κόρφος όπου έγιναν αντιληπτοί από κατοίκους.

Στη Γαύδο ο μοναδικός στεγασμένος χώρος που μπορεί να διατεθεί για τη φιλοξενία τόσων ανθρώπων και που χρησιμοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα ως λύση ανάγκης, είναι ακατάλληλος, ενώ είναι αμφίβολο αν μπορεί να εξασφαλιστεί και η σίτισή τους. Ο ένας και μοναδικός αστυνομικός υπάλληλος του νησιού έχει αναλάβει τη φύλαξη τους και μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι που καλούνται να ρυθμίσουν την προσωρινή παραμονή των μεταναστών στη Γαύδο.

Η δήμαρχος έχει υποβάλλει αίτημα εδώ και καιρό για τοποθέτηση δύο λιμενικών υπαλλήλων στη Γαύδο και μάλιστα έχει παραχωρήσει δημοτικό χώρο για τη στέγαση τους. Πηγές ωστόσο από την Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης, θεωρούν σχεδόν απίθανη μια τέτοια προοπτική, δεδομένου ότι ήδη οι ελλείψεις στους υφιστάμενους σταθμούς στη νότια Κρήτη είναι μεγάλες.

Σε κατάσταση συνεχούς εγρήγορσης βρίσκονται και οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Χανίων. Η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Ελένη Ζερβουδάκη εξήγησε ότι οι διαδικασίες καταμέτρησης όπως και οι δικογραφίες, διενεργούνται με ταχύτατους ρυθμούς από τις λιμενικές αρχές των Χανίων γεγονός που εξυπηρετεί στην μικρής διάρκειας παραμονή των μεταναστών στις Παιδικές Κατασκηνώσεις του Καλαθά, είτε στον σταθμό υποδοχής επισκεπτών κρουαζιέρας στο λιμάνι της Σούδας. Σήμερα η κ. Ζερβουδάκη σημείωνε, πως αν χρειαστεί να φιλοξενήσει ο δήμος Χανίων κάποιους από τους ενενήντα ένα που έφτασαν στη Γαύδο, υπάρχει η δυνατότητα.

Κραυγή αγωνίας από τους λιμενικούς της δυτικής Κρήτης

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος της Δυτικής Κρήτης αναφέρει:

«Η προαναφερθείσα κατάσταση δεν φαίνεται να συγκινεί κανένα, ούτε φαίνεται να ενδιαφέρει το ότι οι Υπηρεσίες μας υπολειτουργούν, αφού σχεδόν όλο το προσωπικό τους αφοσιώνεται στις διασώσεις των Π.Ε.Π., στις μεταφορές τους από τα νότια των Ν. Χανίων και Ρεθύμνης προς Χανιά-Ρέθυμνο σε προσωρινούς χώρους φύλαξης, στις φυλάξεις, τις ανακριτικές διαδικασίες και τις μεταγωγές σε Κ.Υ.Τ. Αθηνών.

Το φιλότιμο που επιδεικνύουν οι συνάδελφοι μας έχει αρχίσει να εξαντλείται, ενώ καθημερινά δεχόμαστε την αγωνία τους, η οποία διακατέχεται από αίσθημα αδικίας, νιώθοντας απαξίωση από την υποβάθμιση της εργασιακής και οικογενειακής τους καθημερινότητας.

Η Ένωση μας επανειλημμένα έχει θίξει το ζήτημα της υποστελέχωσης και τις άνισης αντιμετώπισης των Υπηρεσιών και των πλωτών μέσων της περιφέρειας μας, ζητώντας για πολλοστή φορά :

Την άμεση αποκατάσταση των οργανικών θέσεων όλων των Υπηρεσιών μας και ιδιαίτερα των Λιμενικών Σταθμών Παλαιόχωρας, Χ. Σφακίων και Αγίας Γαλήνης η οποία αγγίζει το 50%, καθώς και την ενίσχυση των πλωτών μας μέσων με διπλά πληρώματα, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες όπου με την σημερινή κατάσταση δοκιμάζει τα όρια των στελεχών μας με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του προσωπικού και των μέσων.

Την ενίσχυση του Ν/Γ 519 της Λιμενικής Αρχής Αγίας Γαλήνης, το πλήρωμα του οποίου έχει αναλάβει και έχει επιφορτιστεί αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο βάρος με συνεχόμενες και σε μεγάλη ακτίνα αποστολές οι οποίες για να εκτελεστούν και να έρθουν σε πέρας τις περισσότερες φορές ξεπερνούν κατά πολύ το προβλεπόμενο ωράριο εργασίας με αποτέλεσμα να έχουν επιφέρει σωματική και ψυχική εξάντληση του υφιστάμενου προσωπικού.

Την αντικατάσταση του σκάφους Π.Λ.Σ. 121 της Λιμενικής αρχής Παλαιόχωρας το οποίο είναι αδύνατο να ανταποκριθεί με ασφάλεια στις τόσο αυξημένες απαιτήσεις που έχει επιφέρει το μεταναστευτικό αλλά και την εκτέλεση αποστολών, περιπολιών, διακομιδών.

Την τοποθέτηση στο Π.Π.Λ.Σ. 920 νέων στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Λ/Φ και Σημ/ρων) προκειμένου να ενισχυθεί η σύνθεση του. Ειδικά το ανωτέρω πλωτό είναι το μόνο στην Ελλάδα από τα τέσσερα που διαθέτει το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ που δεν έχει ενισχυθεί με νέα στελέχη, ένα σκάφος που απουσιάζει σχεδόν όλο το έτος από την βάση του, χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα για την ανάγκη αποφόρτισης – ανάπαυσης του προσωπικού και την έστω ολιγοήμερη επανένωση του πληρώματος με τις οικογένειές του, εξαντλώντας τους ψυχικά και σωματικά με γνώμονα μόνο τις Υπηρεσιακές ανάγκες.

Να αποκατασταθεί εδώ και τώρα το παράλογο και να αποδοθεί δικαιοσύνη στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης, με την ένταξη στην τρίτη κατηγορία των Υπηρεσιών μας (Παλαιόχωρας, Χώρας Σφακίων και Αγίας Γαλήνης), καθώς

Έχουν ίδια γεωγραφικά σύνορα και επιπλέον το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης (Ν. Γαύδο),

Αποτελούν δυσπρόσιτες περιοχές και παραμένουν υποστελεχωμένες,

Οι υπηρετούντες σε αυτές έχουν κλείσει 7, 8 και πλέον χρόνια και δεν μπορούν να μετακινηθούν,

Υπάρχει μηδενικό ενδιαφέρον υπηρέτησης σε αυτές τις υπηρεσίες,

όπως έχουν ήδη ορθώς ενταχθεί Υπηρεσίες της Ανατολικής Κρήτης, εκτός και αν ανήκουμε σε άλλο Σώμα.

Να επανεξεταστεί η διαδικασία αποσπάσεων όπως γίνεται με την μετακίνηση μεγάλου αριθμού στελεχών μας προς ενίσχυση των Λιμενικών αρχών του Αν. Αιγαίου, τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η έξαρση του μεταναστευτικού στην περιοχή μας.

Το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει και στην Κρήτη και όσο γρηγορότερα ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση και την διαχείριση του, τόσο το καλύτερο για όλους, πριν είναι πολύ αργά και μετατραπεί η Ν. Γαύδος στην δικιά μας Λαμπεντούζα».

Διαβάστε επίσης:

Τι προβλέπει η τροπολογία για το φθηνότερο αγροτικό ρεύμα – Την Πέμπτη η ψήφισή της στη Βουλή

Δίκη ΚΕΕΛΠΝΟ: «Όχι» του Δικαστηρίου για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση Πολάκη-Γεωργιάδη

Φλωρίδης: «Τα Τέμπη δεν θα γίνουν Μάτι – Κάθειρξη για την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη» (audio)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09