search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 19:15
MENU CLOSE

Κυβέρνηση: Αγωνία πριν την Κυριακή της Ορθοδοξίας – Ανοιχτό το ρήγμα με την εκκλησία, άκαιρη η προσπάθεια γεφύρωσης

20.03.2024 08:15
mitsotakis ieronymos 654- new

Την ώρα που η κυβέρνηση εμφανίζεται εγκλωβισμένη στο θέμα των Τεμπών και στα emails της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, στο Μέγαρο Μαξίμου αγωνιούν για το τι θα συμβεί στον εορτασμό της «Κυριακής της Ορθοδοξίας», την ερχόμενη Κυριακή, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι η εκκλησία θα επιχειρήσει να δείξει και εμπράκτως τη διαφωνία της στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο προκειμένου να κατευνάσει την «ιερά οργή».

Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας έλεγαν μάλιστα ότι οι εκπρόσωποι της πολιτείας και της εκκλησίας συζήτησαν και το ενδεχόμενο μίας συνάντησης ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αρχιεπίσκοπο. Οι ίδιες πηγές έλεγαν, ωστόσο, ότι τελικά κρίθηκε ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για μία τέτοια κίνηση και αποφασίστηκε στο απώτερο μέλλον να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις για μία τέτοια επαφή.

Όπως είναι γνωστό, η Ιερά Σύνοδος έχει αποφασίσει να μην τελεστεί ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στη Μητρόπολη, αλλά να γίνει σε στενό κύκλο στην Μονή Πετράκη.

Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, ωστόσο, θα παρευρεθεί στην Μητρόπολη, ενώ στην συνέχεια θα γίνει γεύμα στο προεδρικό Μέγαρο. Η πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την Μητρόπολη, θα καταθέσει στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη και θα παρακολουθήσει την παρέλαση.

Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για μια πρωτόγνωρη διαδικασία, καθώς το τελετουργικό της ημέρας δεν διακόπηκε ούτε κατά τη γερμανική κατοχή. Και είναι η πρώτη φορά μετά από 160 χρόνια, που η πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα εκφωνήσει το Σύμβολο της Πίστεως.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν, ωστόσο, στραμμένο το βλέμμα τους στην επαρχία όπου αρκετοί ιερείς έχουν εκφράσει από την πρώτη στιγμή την διαφωνία τους με τον νόμο για την ισότητα στον γάμο. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, με αφορμή την εορτή της Ορθοδοξίας να θελήσουν να δείξουν με πιο δυναμικό τρόπο την διαφωνία τους στο σχετικό νομοθέτημα, μέσα από τα κηρύγματά τους ή με την απουσία τους από τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Με δεδομένο ότι οι μικρές κοινωνίες είναι πιο ευάλωτες στις αντιδράσεις των ιερέων στο κυβερνητικό στρατόπεδο, φοβούνται ότι οι αντιδράσεις της εκκλησίας την ημέρα της Ορθοδοξίας μπορεί και να αποβούν μοιραίες στις κάλπες των ευρωεκλογών.

Σε αυτό το κλίμα συμβάλλουν, προφανώς, και οι δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν τα μικρότερα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ να ανεβαίνουν, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει ένα βουβό κύμα δυσαρέσκειας για την ΝΔ.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος και η Ελληνική Λύση εμφανίζονται να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη γαλάζια παράταξη, καθώς οι αριθμοί δείχνουν ότι για την ώρα μαζεύει όλους τους δυσαρεστημένους δεξιούς ψηφοφόρους.

Διαβάστε επίσης:

Το σκάνδαλο Ασημακοπούλου φέρνει βροχή αγωγών σε βάρος του δημοσίου – Στο επίκεντρο ο κομιστής, πώς διαπίστωσαν τη διαρροή οι απόδημοι

Σε εκδήλωση για την παραλαβή τριών νέων ελικοπτέρων την Τετάρτη ο Μητσοτάκης

Κασσελάκης: «Φυγομαχία» Μητσοτάκη – Οι ποινικές ευθύνες υπουργών για τα Τέμπη να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 19:14