search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 05:04
MENU CLOSE

Γιατί η μάχη της Κωνσταντινούπολης αφορά στο μέλλον της Τουρκίας

31.03.2024 00:05
ekloges tourkia

Μετά την επανεκλογή του στην προεδρία, πέρυσι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι ο επόμενος στόχος του ήταν η Κωνσταντινούπολη- το πολιτικό και οικονομικό κέντρο της Τουρκίας.

«Αρχίσαμε με την Κωνσταντινούπολη, θα συνεχίσουμε με την Κωνσταντινούπολη», είχε πει στους παραληρούντες οπαδούς του ο Ερντογάν, γιορτάζοντας τα επινίκια, τον Μάιο του 2023.

Οι κάλπες που έχουν στηθεί σήμερα στην Τουρκία για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές είναι ένα παιχνίδι «όλα ή τίποτα».

Αν ο εκλεκτός του Ερντογάν, ο Μουράτ Κουρούμ, κερδίσει τον δήμο της Κωνσταντινούπολης,  απ΄  όπου ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ο ίδιος ο πρόεδρος, τότε το κυβερνών κόμμα θα έχει βάλει στο χέρι το σημαντικότερο οχυρό της αντιπολίτευσης.

Αν όμως ο νυν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης επανεκλεγεί, τότε ίσως να ανοίγει τον δρόμο για να αμφισβητήσει πλέον την εθνική παντοδυναμία του ίδιου του Ερντογάν.

Δυο ισχυρές προσωπικότητες, με το βλέμμα στο μέλλον

Το διακύβευμα είναι πρακτικό και συμβολικό για δύο πολιτικές προσωπικότητες που αντιπαρατίθενται με το βλέμμα στο μέλλον της Τουρκίας. Το ερώτημα είναι αν ο Ερντογάν θα ενισχύσει περαιτέρω την παντοδυναμία του πηγαίνοντας την Τουρκία σε μια πιο αυταρχική διακυβέρνηση με περισσότερα ισλαμικά χαρακτηριστικά. Ή αν ο Ιμάμογλου θα πάρει από την κάλπη το μήνυμα ότι το επόμενο βήμα είναι η προεδρία, για να ενισχυθεί ένα φιλοδυτικό προφίλ της Τουρκίας.

Για την Σελίν Νασί, επισκέπτρια συνεργάτιδα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου στο LSE, «η Κωνσταντινούπολη δεν είναι μόνο το εμπορικό και οικονομικό κέντρο, αλλά και η πολιτιστική και πνευματική καρδιά … ένας μικρόκοσμος της Τουρκίας».

Ως αποτέλεσμα, είπε μιλώντας στο Politico, «το να κερδίζεις την Κωνσταντινούπολη θεωρείται αντίστοιχο με το να κερδίζεις την Τουρκία». Για τον ίδιο τον Ερντογάν η πόλη «έχει προφανή συμβολική σημασία», καθώς ξεκίνησε από εκεί την κατάκτηση της πολιτικής ζωής ολόκληρης της χώρας, πριν από τρεις δεκαετίες.

Αντίπαλος του Ερντογάν είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, μία προσωπικότητα που θεωρείται σούπερ-σταρ της πολιτικής στην Τουρκία. Η νίκη του Ιμάμογλου στις δημοτικές εκλογές του 2019 παραμένει μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές ήττες για το κόμμα του Ερντογάν. Και αν τα καταφέρει και πάλι θα έχει δημιουργήσει έναν θρύλο, ως ο μοναδικός πολιτικός που κατάφερε να αμφισβητήσει την παντοδυναμία του Ερντογάν τα τελευταία 25 χρόνια.

Γι αυτό ο πρόεδρος της Τουρκίας θέλει να πάρει τη ρεβάνς και ελπίζει ότι αν ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος πάρει την δημαρχία, θα δεχτεί καθοριστικό πλήγμα η αντιπολίτευση στο σύνολό της.

«Αν χάσει ο Ιμάμογλου η κοσμική αντιπολίτευση δεν θα είναι σε θέση να συγκεντρώσει της δυνάμεις της και θα πέσει σε πλήρη αδυναμία να αμφισβητήσει την εξουσία του κυβερνώντος κόμματος, την αυξανόμενη ισλαμοποίηση και τον αυταρχισμό του συστήματος», δήλωσε ο Σολί Οζέλ, πολιτικός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης. Κατά την εκτίμηση του Οζέλ σε περίπτωση ήττας του Ιμάμογλου η κοσμική αντιπολίτευση θα χρειαστεί μια δεκαετία για να ανακάμψει.

Γι αυτό ο Ερντογάν έριξε όλο το προσωπικό πολιτικό βάρος του για να υποστηρίξει τον εκλεκτό του στην Κωνσταντινούπολη και έστειλε 17 υπουργούς σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του Μουράτ Κουρούμ.

Από την άλλη πλευρά ο νυν δήμαρχος αρνείται ότι κάνει σχέδια για την προεδρία- του αρκεί όπως λέει η Κωνσταντινούπολη. «Η διοίκησης της Κωνσταντινούπολης είναι ιερό καθήκον… Δεν υπάρχει κανένα άλλο θέμα στη δική μου ατζέντα τώρα», δήλωσε στο Politico. Ακριβώς η τελευταία λέξη από την δήλωση αυτή τα λέει όλα: «για την ώρα θέλει να κερδίσει και πάλι την μάχη της Κωνσταντινούπολης –  αύριο βλέπουμε»…

Διαβάστε επίσης:

Κλιματική κρίση: Το λιώσιμο των πάγων αλλάζει την περιστροφή της Γης – Οι επιπτώσεις στη μέτρηση του χρόνου (videos)

«Προστατεύοντας» το δάσος

«Ώρα της Γης 2024»: Πότε και γιατί σβήνουμε τα φώτα απόψε

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58