search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 21:35
MENU CLOSE

Χρυσοχοΐδης για γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: «Η έρευνα θα φτάσει μέχρι το τέλος»

02.04.2024 20:14
xriso-new

Για τη δολοφονία της 28χρονης από τον 39χρονο σύντροφό της, έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους, μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σε συνέντευξή του στον Αnt1, ανέφερε ότι «όσα συμβαίνουν θα ερευνηθούν και η έρευνα θα φτάσει μέχρι το τέλος και τα αποτελέσματά της θα δημοσιοποιηθούν».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι υπάρχει πρωτόκολλο το οποίο είναι σύγχρονο, έχει εκπονηθεί μαζί με εισαγγελείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις. «Αλλά πέρα από αυτό υπάρχουν μια σειρά από ενέργειες που πρέπει να γίνονται».

Επεσήμανε ότι ο ίδιος προσωπικά αλλά και ο πρωθυπουργός είναι υπέρ του όρου γυναικοκτονία, ωστόσο το θέμα της ποινικής μεταχείρισης είναι άλλο ζήτημα που δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του.

Κλείνοντας, ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε τη δέσμευση: «Να περιμένετε πολύ γρήγορα να υπάρχουν καλές, καθαρές και ευθείες απαντήσεις για το τι συνέβη».

Νωρίτερα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε στο ΕΡΤNews για τη γυναικοκτονία της 28χρονης το βράδυ της Δευτέρας (1/4).

«Αυτό το περιστατικό είναι ένα από τα πιο συγκλονιστικά, γιατί έχει φύγει με ένα οδυνηρό τρόπο, με βίαιο τρόπο μια νέα κοπέλα 28 ετών και θρηνούμε όλοι γι αυτό», είπε αρχικά ο Υπουργός.

«Όταν χάνεται μια ζωή, τίποτα δεν είναι καλώς καμωμένο», τόνισε.

Σχετικά με το ότι προβλέπεται ακόμα και ειδική εκπαίδευση αστυνομικών για να υποδέχονται τέτοια περιστατικά και για το αν μπορούσε να αποφευχθεί αυτή η γυναικοκτονία, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως, «προέχει να διερευνήσουμε πώς έγινε το περιστατικό. Όταν πηγαίνει στην αστυνομία ένα τέτοιο περιστατικό υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα τα οποία ακολουθεί ένας αστυνομικός για να διαχειριστεί το περιστατικό, για τα οποία είναι εκπαιδευμένοι οι αστυνομικοί. Άρα λοιπόν θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο εφαρμόστηκαν όλα αυτά».

Τόνισε πως: «Έχουμε πάνω από 17.000 αστυνομικούς που εκπαιδεύτηκαν σε αυτό». Εξήγησε ξανά πως, «αυτό που προέχει είναι να διερευνηθεί πλήρως το περιστατικό, κάτω από ποιες συνθήκες διεξήχθη, πώς έχασε τη ζωή της η κοπέλα. Θα κάνουμε έρευνα σε βάθος ούτως ώστε η οποιαδήποτε ευθύνη να αποδοθεί ή οποιοδήποτε αμέλεια, αδράνεια, παράλειψη να θεραπευτεί και να τιμωρηθεί και από την άλλη, να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια».

Πρόσθεσε πως μετά τον covid υπάρχει έξαρση τέτοιων περιστατικών και πως πρόκειται για ένα κοινωνικό ζήτημα το οποίο πρέπει να συζητήσουμε σε ένα άλλο επίπεδο, σαν κοινωνία. «Από την άλλη πλευρά όμως, επειδή ο τελευταίος αποδέκτης αυτής της υπόθεσης είναι η αστυνομία, η αστυνομία οφείλει, παλεύει, κάνει μια προσπάθεια μεγάλη να διαχειρίζεται τα περιστατικά κατά τον καλύτερο τρόπο», ανέφερε.

Ο Υπουργός εξήγησε σχετικά με την ένταξη του όρου γυναικοκτονία στον Ποινικό Κώδικα πως: «Συμφωνώ με τον όρο γυναικοκτονία, ως προς την ποινική μεταχείριση όμως θέλει μια συζήτηση. Θα πρέπει ποινικολόγοι μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης να “καθίσουν κάτω”, να δούμε αν πραγματικά απαιτείται να υπάρξει αυτή η μεταβολή».

Έκλεισε, λέγοντας πως και ο πρωθυπουργός συμφωνεί με τον όρο γενοκτονία, το νομικό μέρος όμως, θέλει μια σοβαρή, ουσιώδη και ψύχραιμη συζήτηση.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Κασσελάκη με τον Κωνσταντίνο Μενουδάκο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων την Τετάρτη

Άγιοι Ανάργυροι: Νέα τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία»

Ψηφίζει την τροπολογία για τους όρους χορήγησης της Golden Visa το ΠΑΣΟΚ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 21:34