search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 23:05
MENU CLOSE

Μέγαρο Μαξίμου: «Μπαλώματα» μέχρι τις ευρωεκλογές και μετά… βλέπουμε

02.04.2024 06:15
kivernisi-new

Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να απέκλεισε το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού της κυβέρνησης – βέβαια, η πάγια αρχή είναι ότι οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται – ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και κάποιες μέρες ένας «ανασχηματισμός» στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως έγραψε και το topontiki.gr, το κενό που άφησε στο επιτελείο του πρωθυπουργού η παραίτηση του υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου, και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό, Γιάννη Μπρατάκου, μετά την παρουσία τους σε συγκέντρωση στο σπίτι επιχειρηματία, η οποία κρίθηκε ότι έδωσε τα «λάθος μηνύματα», έπρεπε να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, καθώς οι δύο υπουργοί αποτελούσαν σημαντικά κομμάτια του παζλ του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρώτο να χειρίζεται κρίσιμα ζητήματα όπως η εθνική στρατηγική για τα ΑμεΑ και τον δεύτερο να εκτελεί χρέη γραμματέα του πρωθυπουργού.

Τελικά, όσον αφορά στα καθήκοντα του Σ. Παπασταύρου, αποφασίστηκε να μοιραστούν μεταξύ των δύο άλλων υπουργών Επικρατείας, με τον Μάκη Βορίδη να αναλαμβάνει πιο «αναβαθμισμένο» ρόλο απ’ αυτόν που είχε ως σήμερα, αφού επωμίζεται επιπλέον τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων, και συμμετέχει στον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου, και τον Άκη Σκέρτσο να αναλαμβάνει αναλαμβάνει την εποπτεία και τη ρύθμιση των Οργανισμών και των Φορέων που υπάγονται στον πρωθυπουργό και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη να αναλαμβάνει την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού.

Όσον αφορά στη θέση του Γ. Μπρατάκου, αυτή… επανέρχεται σε επίπεδο γενικής γραμματείας και την αναλαμβάνει ο Στέλιος Κουτνατζής, με τις προβλεπόμενες από τον νόμο αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας, καθώς και την επιμέλεια της νομοθετικής ύλης για λογαριασμό του πρωθυπουργού. Έτσι, η θέση αυτή αποκτά πιο «τεχνοκρατικό» χαρακτήρα, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης αναλαμβάνει μαζί με τον Στ. Κουτνατζή την επικοινωνία με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς και την επικοινωνία με το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή και την Κοινωνία των Πολιτών.

Αν και όπως είναι γνωστό τοις πάσι, ο Κ. Μητσοτάκης δεν αρέσκεται στις μείζονες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, κάτι που ισχύει και για το πρωθυπουργικό γραφείο, η αίσθηση που υπάρχει μετά τις παρεμβάσεις λόγω των παραιτήσεων είναι ότι το τρέχον σχήμα έχει… ημερομηνία λήξεως, η οποία προσδιορίζεται μετά το τέλος των ευρωεκλογών και το «ταμείο» που θα κάνει η κυβέρνηση.

Μια αίσθηση που ενισχύεται από τα καλά λόγια που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε για τους δύο αποχωρήσαντες υπουργούς («δεν ακυρώνεται σε καμία περίπτωση και η συνεισφορά των ανθρώπων αυτών και η δουλειά που έχουν κάνει και η προσωπική σχέση που έχουν και με τον πρωθυπουργό») που δεν «κλείνει την πόρτα» για πιθανή επαναφορά τους σε άλλα κυβερνητικά πόστα.

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση μπαίνει σε… συνεδριακό κλίμα, καθώς από την Παρασκευή ως και την Κυριακή στο Ζάππειο θα πραγματοποιηθεί το πανηγυρικού χαρακτήρα συνέδριο της ΝΔ για τα 50χρονα από την ίδρυσή της.

Στο συνέδριο ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να να στείλει το μήνυμα της πλήρους ενεργοποίησης των πάντων με στόχο όχι απλώς τη νίκη στις ευρωεκλογές αλλά και τη διατήρηση του αριθμητικού και ψυχολογικού πλεονεκτήματος έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ουκ ολίγες «φουρτούνες».

Γι’ αυτό και το συνέδριο θεωρείται ως μια καλή ευκαιρία ανασύνταξης και… αναπτέρωσης ηθικού, αλλά και παρουσίασης της στρατηγικής για τις ευρωεκλογές, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: Η ευαισθησία των πολιτικών αποκτά σημασία όταν μπορεί να αγκαλιάσει τις άλλες οικογένειες

Λήξη συναγερμού σε τραπεζικό κατάστημα στην Ιωνία – Είχε εντοπιστεί ύποπτο αντικείμενο

Καρπόζηλος προς Δόμνα Μιχαηλίδου: Η σύνταξη είναι αυτονόητη ανταμοιβή, όχι καταναγκασμός

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 22:58