search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 07:36
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προελαύνουν οι Ρώσοι, έχουν καταλάβει 400 τετρ. χλμ. ουκρανικού εδάφους από τον Ιανουάριο

02.04.2024 17:24
ukraine-russia-war-1-new

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας υποστήριξε σήμερα ότι η χώρα του έχει καταλάβει 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους από τις αρχές του έτους, με τα ρωσικά στρατεύματα να έχουν την πρωτοβουλία απέναντι στους Ουκρανούς στρατιώτες που αντιμετωπίζουν ελλείψεις πυρομαχικών.

“Συνολικά, από τις αρχές του έτους, 403 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους νέων περιοχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν περάσει υπό τον έλεγχό μας”, δήλωσε ο υπουργός Σεργκέι Σοϊγκού, στη διάρκεια στρατιωτικής σύσκεψης, σύμφωνα με το υπουργείο του.

Αναφερόταν στις ουκρανικές περιοχές Λουχάνσκ, Χερσώνα, Ντονέτσκ και Ζαπορίζια, την προσάρτηση των οποίων έχει ανακοινώσει η Ρωσία και τις οποίες ελέγχει μόνο εν μέρει.

Ο Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε πως οι στρατιώτες του εξακολουθούν “να ωθούν τις ουκρανικές δυνάμεις δυτικά”.

Τους τελευταίους μήνες ο ρωσικός στρατός υποστήριξε ότι κατέλαβε αρκετά χωριά και, κυρίως, την Αβντιίβκα, πόλη οχυρό της ανατολικής Ουκρανίας στην οποία οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν γαντζωθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εδώ και χρόνια.

Οι Ρώσοι στρατιώτες δεν κατάφεραν ωστόσο κάποιο σημαντικό άνοιγμα, καθώς μεγάλα τμήματα του μετώπου παραμένουν παγωμένα, Φαίνεται ωστόσο να έχουν επωφεληθεί από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο στρατός του Κιέβου, δηλ. την έλλειψη πυρομαχικών, τις δυσκολίες στρατολόγησης και το μπλοκάρισμα της δυτικής βοήθειας.

Το αμερικανικό ινστιτούτο για τη μελέτη του πολέμου (ISW) εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα πως η Ρωσία έχει καταλάβει 505 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους στην Ουκρανία από τον περασμένο Οκτώβριο.

“Υλικοί περιορισμοί” περιορίζουν την ικανότητα των Ουκρανών στρατιωτών να “διεξαγάγουν αποτελεσματικές αμυντικές επιχειρήσεις”, σημείωσε το ινστιτούτο.

Υπογράμμισε πως “οι ευκαιρίες εκμετάλλευσης της ουκρανικής ευαλωτότητας” θα διευρύνονται όσο η χώρα αντιμετωπίζει ελλείψεις εξοπλισμού και δυσκολεύεται να στρατολογήσει νέους στρατιώτες.

Πολιτικές διαφωνίες, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Ουάσινγκτον, καθυστερούν τη βοήθεια που ζητεί το Κίεβο.

Στο αμερικανικό Κογκρέσο, ένα πακέτο 60 δισ. δολαρίων παραμένει μπλοκαρισμένο εδώ και μήνες από τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση.

Δεκατρείς τραυματίες από τα ουκρανικά πλήγματα σε βιομηχανική ζώνη του Ταταρστάν

Εντωμεταξύ, δεκατρείς άνθρωποι τραυματίστηκαν από την ουκρανική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μια βιομηχανική ζώνη του Ταταρστάν, ανακοίνωσαν οι αρχές αυτής της ρωσικής Δημοκρατίας, η οποία απέχει περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα από το μέτωπο του πολέμου.

Η Ουκρανία εξαπολύει συχνά επιθέσεις με δρόνους ή οργανώνει σαμποτάζ σε εργοστάσια, σιδηροτροχιές ή διυλιστήρια στο ρωσικό έδαφος, όμως είναι σπάνιο να πλήττει υποδομές σε τόσο μεγάλη απόσταση από το μέτωπο.

Μια πηγή προσκείμενη στον αμυντικό τομέα της Ουκρανίας, όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για «επιχείρηση της GUR», δηλαδή της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, η οποία στο παρελθόν έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές τέτοιες επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος.

«Μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί εναντίον εργοστασίων του Ταταρστάν που βρίσκονται στη Γελαμπούγκα και στο Νιζνεκάμσκ» ανέφερε νωρίτερα το γραφείο Τύπου του επικεφαλής της Δημοκρατίας του Ταταρστάν, Ρουστάμ Μινιχανόφ. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι δεν προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές και δεν διαταράχθηκε η λειτουργία των εργοστασίων, χωρίς να διευκρινίσει τι παράγεται σε αυτά.

Το υπουργείο Υγείας του Ταταρστάν ωστόσο έκανε λόγο για 13 τραυματίες από έκρηξη, σημειώνοντας ότι είναι όλοι τους σπουδαστές και οι δύο από αυτούς είναι ανήλικοι. Οκτώ νοσηλεύονται με ελαφρά τραύματα και η ζωή τους δεν απειλείται, πρόσθεσε, σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι ο ρωσικός στρατός «προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει και στη συνέχεια να εξουδετερώσει εντελώς την απειλή» των ουκρανικών πληγμάτων στη Ρωσία.

Η σημερινή επίθεση σημειώθηκε στις 05.25 (ώρα Ελλάδας) και είχε ως στόχο την Ειδική Οικονομική Ζώνη (ZES) Αλαμπούγκα, που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από τη Γελαμπούγκα, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της ZES. Στη Ζώνη αυτή υπάρχουν εργοστάσια και εταιρείες που ειδικεύονται στην παραγωγή χημικών προϊόντων, μηχανών και την επεξεργασία μετάλλων.

Μια πηγή του ουκρανικού αμυντικού τομέα είπε στο AFP ότι στόχος ήταν ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed και ότι προκλήθηκαν «σημαντικές ζημιές» από την επίθεση.

Η άλλη μονάδα που μπήκε στο στόχαστρο, του Νιζνεκάμσκ, είναι ένα διυλιστήριο πετρελαίου. Οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος εξουδετερώθηκε με ηλεκτρονικά μέσα και από την πτώση του δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές.

Διαβάστε επίσης:

Γκάνα: 63χρονος ιερέας παντρεύτηκε 12χρονο κορίτσι, που το είχε διαλέξει ως σύζυγο από τα έξι της

Κωνσταντινούπολη: Μεγάλη φωτιά μετά από έκρηξη σε κέντρο διασκέδασης – 12 νεκροί και 11 τραυματίες

Παραδοχή Νετανιάχου για το φονικό χτύπημα στη ΜΚΟ World Central Kitchen – «Δεν ήταν εσκεμμένο»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 07:36