search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:44
MENU CLOSE

Παραδοχή Νετανιάχου για το φονικό χτύπημα στη ΜΚΟ World Central Kitchen – «Δεν ήταν εσκεμμένο»

02.04.2024 15:20
MKO

Μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε επτά εργαζόμενους της ΜΚΟ World Central Kitchen, οδηγώντας τη φιλανθρωπική οργάνωση να αναστείλει την παράδοση ζωτικής σημασίας επισιτιστικής βοήθειας την Τρίτη στη Γάζα, όπου η επίθεση του Ισραήλ έχει ωθήσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους στα πρόθυρα της πείνας.

Η Κύπρος, η οποία έπαιξε βασικό ρόλο στην προσπάθεια δημιουργίας μιας θαλάσσιας οδού για να φέρει τρόφιμα στη Γάζα, είπε ότι τα πλοία που έφθασαν πρόσφατα γυρνούν πίσω — με περίπου 240 τόνους βοήθειας που δεν έχει παραδοθεί.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναγνώρισε ότι οι δυνάμεις της χώρας πραγματοποίησαν το «απρόβλεπτο χτύπημα» σε «αθώους ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας». Όπως είπε, οι αξιωματούχοι «το ελέγχουν διεξοδικά» και «θα κάνουν τα πάντα για να μην συμβεί ξανά αυτό».

Πλάνα έδειξαν τα πτώματα, πολλά φορώντας προστατευτικό εξοπλισμό με το λογότυπο της φιλανθρωπικής οργάνωσης, σε νοσοκομείο στην πόλη Deir al-Balah της κεντρικής Γάζας. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται τρεις Βρετανοί υπήκοοι, ένας Αυστραλός, ένας Πολωνός υπήκοος, ένας Αμερικανο-Καναδός διπλός υπήκοος και ένας Παλαιστίνιος, σύμφωνα με τα αρχεία του νοσοκομείου.

Την αποστολή χρηματοδοτούν κυρίως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οργανώνεται από την ΜΚΟ του Αμερικανοϊσπανού σεφ Χοσέ Άντρες World Central Kitchen (WCK), ενώ η ισπανική ΜΚΟ Proactiva Open Arms προσέφερε το πλοίο.

Το World Central Kitchen, μια φιλανθρωπική οργάνωση τροφίμων που ιδρύθηκε από τον διάσημο σεφ Χοσέ Άντρες, ήταν το κλειδί για την πρόσφατη θαλάσσια διαδρομή, η οποία πρόσφερε κάποια ελπίδα για τη βόρεια Γάζα – όπου ο ΟΗΕ. λέει ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται στα πρόθυρα της πείνας, σε μεγάλο βαθμό αποκομμένο από την υπόλοιπη επικράτεια από τις ισραηλινές δυνάμεις.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει αυτόν τον αδιάκριτο φόνο. «Πρέπει να σταματήσει να περιορίζει την ανθρωπιστική βοήθεια, να σταματήσει να σκοτώνει αμάχους και εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο», έγραψε στο X, πρώην Twitter.

Η φιλανθρωπική οργάνωση είπε ότι η ομάδα ταξίδευε σε μια συνοδεία τριών αυτοκινήτων που περιελάμβανε δύο τεθωρακισμένα οχήματα και οι κινήσεις της είχαν συντονιστεί με τον ισραηλινό στρατό.

Διαβάστε επίσης:

Φινλανδία: Νεκρός ένας 12χρονος από τους πυροβολισμούς σε σχολείο – Δύο μαθητές σοβαρά τραυματίες (photos/videos)

Γιατί η Μέγκαν είναι «το πρόβλημα» για τη γεφύρωση των σχέσεων Γουίλιαμ – Χάρι

ΗΠΑ: Πέθανε στα 102 του χρόνια ο τελευταίος επιζών αμερικανικού πολεμικού πλοίου που βύθισαν οι Ιάπωνες στο Περλ Χάρμπορ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:44