search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 09:54
MENU CLOSE

Σέρλοκ Χολμς: «Στο σφυρί» σπάνιο χειρόγραφο του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ – Η αξία του εκτιμάται στο 1,2 εκατ. δολάρια (photos)

03.04.2024 13:39
sherlock-holmes_sothebys_0304_1920-1080_new
credit: CNN/Sotheby's

Ένα καλοκαιρινό βραδάκι του 1889 ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και ο Όσκαρ Γουάιλντ συναντήθηκαν για να δειπνήσουν στο Langham Hotel του Λονδίνου, μαζί με τον Τζ. Μ. Στόνταρτ, τον Αμερικανό επιχειρηματία και εκδότη του περιοδικού Lippincott’s Monthly Magazine.

Όταν σηκώθηκαν από το τραπέζι για να αποχαιρετιστούν ο Όσκαρ Γουάιλντ είχε δεσμευτεί πως θα έγραφε «Το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι» και ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ είχε συμφωνήσει να γράψει «Το Σήμα των Τεσσάρων», την πιο γνωστή από τις περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς.

Οι επιστολές του Κόναν Ντόιλ που αναφέρονται σε εκείνο το περίφημο δείπνο και το μοναδικό χειρόγραφο από «Το Σήμα των Τεσσάρων» βγαίνουν τώρα στο σφυρί, από τον οίκο Sotheby’s New York, μαζί με άλλους θησαυρούς της λογοτεχνίας.

Το χειρόγραφο από το μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τον Σέρλοκ Χολμς εκτιμάται ότι θα πιάσει τιμή 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς είναι μοναδικό, διατηρείται σε άριστη κατάσταση και είναι ένα από τα πιο πολύτιμα αντικείμενα που συνδέονται με τον ήρωα του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος δημοπρασιών.

credit: CNN/Sotheby’s

«Είναι δύσκολο να σκεφτούμε δύο σύγχρονους συγγραφείς που ήταν τόσο διαφορετικοί, όπως ο Κόναν Ντόιλ και ο Όσκαρ Γουάιλντ. Κι όμως βρέθηκαν σε ένα δείπνο μαζί στο ίδιο τραπέζι και συζητούσαν για τη δουλειά τους. Σκεφτείτε πόσο σημαντικό ήταν και πόσο μας βοηθάει να κατανοήσουμε την γέννηση και τη δημιουργία του χειρόγραφου, κάτι που συμβαίνει σπάνια», δήλωσε στο CNN ο Σέλμπι Κίφερ, επικεφαλής του τμήματος βιβλίων και χειρογράφων του οίκου δημοπρασιών.

Το μυθιστόρημα «Το Σήμα των Τεσσάρων» κυκλοφόρησε το 1890 και το χειρόγραφο διατηρείται σε άριστη κατάσταση και οι μόνες επεμβάσεις που έχουν γίνει είναι κάποιες σημειώσεις του εκδότη Στόταρντ για την μετατροπή λέξεων από την αγγλική του Ηνωμένου Βασιλείου στην αγγλική της Αμερικής. Στο χειρόγραφο διατηρούνται ορισμένες λέξεις που έσβησε ο Κόναν Ντόιλ, καθώς έκανε διορθώσεις στο έργο του.

Όλα τα άλλα χειρόγραφα του Κόναν Ντόιλ, που τα περισσότερα φυλάσσονται σε μουσεία, έχουν ελάχιστες διορθώσεις, επισήμανε ο Σέλμπι Κίφερ, προσθέτοντας: «Μάλλον ο Ντόιλ αφιέρωσε πολύ χρόνο στο να σκέφτεται τις λέξεις πριν τις γράψει… αλλά φαίνεται πως το κείμενο καταγράφεται πλήρως επεξεργασμένο, από τη σκέψη στην πένα».

«Το Σήμα των Τεσσάρων» ήταν το δεύτερο μυθιστόρημα του Κόναν Ντόιλ με πρωταγωνιστή τον Σέρλοκ Χολμς και ο εκδότης έσπευσε να κλείσει την συμφωνία για την έκδοσή του για να εκμεταλλευτεί την επιτυχία που είχε κάνει η πρώτη περιπέτεια, «Η Σπουδή στο Κόκκινο».

credit: CNN/Sotheby’s

Το συγκεκριμένο χειρόγραφο που δημοπρατείται είναι ένα μέρος από την συλλογή του Δρ. Ρόντνεϊ Π. Σουάντκο, από το Σικάγο, ο οποίος απεβίωσε πριν από δύο χρόνια. Στη συλλογή του περιλαμβάνονται επίσης τέσσερα βιβλία του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ.

Στη δημοπρασία, που θα γίνει στη Νέα Υόρκη στις 26 Ιουνίου, θα πουληθούν επίσης αντίγραφα από την πρώτη έκδοση της «Λολίτα», του Βλάντιμιρ Ναμπόκοφ, που είχαν σταλεί στον συγγραφέα Γκράχαμ Γκριν και στη σύζυγό του, με αφιερώσεις του συγγραφέα.

Διαβάστε επίσης:

Η Ρωσία πιέζει για απαντήσεις από τη Δύση σχετικά με τις εκρήξεις στο Nord Stream

Σεισμός Ταϊβάν: Στους 9 ανέβηκαν οι νεκροί από τα 7,6 Ρίχτερ – Μικρά κύματα τσουνάμι έφτασαν στην Ιαπωνία (Videos)

Forbes: Η λίστα με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη – Οι πλουσιότεροι, οι καινούργιοι και οι… χρυσοί Έλληνες (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 09:49