search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:22
MENU CLOSE

Ουκρανία – Ρωσία: Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια – Ένα κορίτσι νεκρό

08.04.2024 00:31
zaporizia2-1536×958-1-1024×639-1

Η ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, η Rosatom, κατηγόρησε σήμερα τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ότι εξαπέλυσαν άνευ προηγουμένου σειρά επιθέσεων στον ελεγχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και πρόσθεσε πως τρία μέλη του προσωπικού του τραυματίστηκαν, το ένα σοβαρά.

Σε δήλωση στον ιστότοπό της, η Rosatom αναφέρει πως τα επίπεδα της ραδιενέργειας στο σταθμό, τη μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάταση της Ευρώπης με έξι αντιδραστήρες, βρίσκονται στα φυσιολογικά επίπεδα και δεν υπάρχει σοβαρή ζημιά.

Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το σταθμό τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022. Έκτοτε οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις στο σταθμό και τις γύρω περιοχές και ότι διακινδυνεύουν μια πυρηνική καταστροφή.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, που διαθέτει ειδικούς στην εγκατάσταση, ανακοίνωσε πως ενημερώθηκε από τη ρωσική διοίκηση του σταθμού ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος εξερράγη στην εγκατάσταση και πως η πληροφορία συνάδει με τις παρατηρήσεις του οργανισμού.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ράφαελ Γκρόσι δήλωσε πως και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες που «θέτουν σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια».

Στη δήλωση της Rosatom αναφέρεται πως το πρώτο πλήγμα στο σταθμό σημειώθηκε σε περιοχή κοντά σε μια καντίνα και προκάλεσε τον τραυματισμό τριών μελών του προσωπικού, όμως δεν ανέφερε με τι όπλο πραγματοποιήθηκε το πλήγμα.

Μέσα σε διάστημα μισής ώρας, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτέθηκε σε σημείο φόρτωσης και στη συνέχεια ένα άλλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε το θόλο του έκτου αντιδραστήρα.

Στη δήλωση αναφέρεται πως η Rosatom «καταγγέλλει κατηγορηματικά την άνευ προηγουμένου επίθεση στο χώρο του σταθμού πυρηνικής ενέργειας και της υποδομής του». Κάλεσε τον Γκρόσι και τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιδράσουν αμέσως σ’ αυτή την απειλή για την ασφάλεια.

Ένα κορίτσι νεκρό στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ

Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης της ρωσικής μεθοριακής περιφέρειας του Μπέλγκοροντ ανακοίνωσε πως η περιφέρειά του δέχθηκε σήμερα επίθεση από κύματα ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Ένα κορίτσι που επέβαινε σε αυτοκίνητο με την οικογένειά της σκοτώθηκε από τα συντρίμμια ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους που καταρρίφθηκε, ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Telegram ο κυβερνήτης Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ.

Ο πατέρας της οικογένειας, ένας έφηβος και δύο παιδιά, που βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητο, τραυματίστηκαν επίσης από θραύσματα, πρόσθεσε.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος συνετρίβη στο χωριό Σαγκάροφκα, κοντά στην περιφερειακή πρωτεύουσα Μπέλγκοροντ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Κίεβο: «Δεν έχουμε καμία σχέση»

Αξιωματούχος των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών φέρεται να δήλωσε σήμερα ότι το Κίεβο δεν έχει καμιά σχέση με συμβάντα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αφού η Ρωσία κατηγόρησε το Κίεβο ότι επιτέθηκε στην εγκατάσταση.

«Η Ουκρανία δεν είναι αναμιγμένη σε οποιουδήποτε είδους ένοπλες προκλήσεις στο έδαφος του σταθμού πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια που κατέχει παρανόμως η Ρωσία», δήλωσε στο μέσο ενημέρωσης Ukrainska Pravda ο Άντριι Γιούσοφ, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας.

«Ρωσικά πλήγματα (…) στο έδαφος του ουκρανικού σταθμού πυρηνικής ενέργειας … είναι εδώ και καιρό μια καλά γνωστή εγκληματική πρακτική των εισβολέων», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανέφερε με ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X ότι οι σημερινές επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο σταθμό της Ζαπορίζια προκάλεσαν ζημιά στο κτίριο που στεγάζει έναν από τους έξι αντιδραστήρες, όμως η πυρηνική ασφάλεια δεν κινδύνευσε.

«Αναφέρθηκε ένα θύμα. Η ζημιά στη μονάδα 6 δεν έθρσε σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια, όμως αυτό είναι ένα σοβαρό επεισόδιο που θα μπορούσε εν δυνάμει να υπονομεύσει την ακεραιότητα του συστήματος ανάσχεσης του αντιδραστήρα», ανέφερε ο εν λόγω οργανισμός του ΟΗΕ. Ο επικεφαλής του Ραφαέλ Γκρόσι προσέθεσε ότι σημειώθηκαν τρία «απ’ ευθείας πλήγματα».

Διαβάστε επίσης:

ΟΗΕ -ΜΚΟ: «Η κατάσταση στη Γάζα είναι περισσότερο από καταστροφική»

Πόλεμος για το TikTok – Και πολιτικός εμφύλιος με επίκεντρο το Facebook

Ιταλία: Ferrari κόπηκε στα δυο – Έτρεχε με 200 χλμ., δύο νεκροί (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:21