search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 05:42
MENU CLOSE

Πόλεμος για το TikTok – Και πολιτικός εμφύλιος με επίκεντρο το Facebook

07.04.2024 18:13
Vs

Τι συμβαίνει με τη διαφαινόμενη απαγόρευση της δημοφιλούς εφαρμογής στις ΗΠΑ

Ένα δισεκατομμύριο χρήστες χρησιμοποιούν κάθε μέρα το TikTok σκρολάροντας ατέλειωτες ώρες στο κινητό τους και παρακολουθώντας βιντεάκια χρηστών από όλον τον κόσμο. Το TikTok λανσαρίστηκε πρώτη φορά το 2016 και μέσα στα πρώτα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του πέτυχε ό,τι το Facebook κατάφερε να πετύχει σε δέκα! Σήμερα όμως το TikTok απειλείται με απαγόρευση στην Αμερική.

Στις 13 Μαρτίου η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην καθολική απαγόρευση της εφαρμογής και οι 170 εκατομμύρια Αμερικανοί χρήστες της είναι… τουλάχιστον αναστατωμένοι. Οι πρώτοι υπογράφοντες την πρόταση είναι ο Ρεπουμπλικανός Μάικ Γκάλαχερ και ο Δημοκρατικός Ράτζα Κρισναμούρτι.

Η συμφωνία στο τραπέζι

Οι λόγοι για τους οποίους η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ είναι απλοί: Η εξαιρετικά δημοφιλής εφαρμογή, που χρησιμοποιείται κυρίως από Millennials και GenZers, επικρίνεται εδώ και καιρό από τις ΗΠΑ για δεσμούς με την κινεζική κυβέρνηση. Στο νομοσχέδιο προτείνεται να αναγκαστεί το TikTok να διαχωριστεί επίσημα από την ByteDance, τη μητρική εταιρεία, και να εξαγοραστεί από εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων, όπως η META (Facebook – Instagram), η Alphabet (Google – YouTube), η Microsoft ή η Amazon, διαφορετικά η χρήση της εφαρμογής θα απαγορευτεί σε όλες τις ΗΠΑ.

@tiktok

Response to TikTok Ban Bill

♬ original sound – TikTok

Οι Κινέζοι δεν το άφησαν έτσι και ξεκίνησαν να καλούν τους χρήστες του TikTok να αναλάβουν δράση είτε μέσω βίντεο είτε ακόμα και ταξιδεύοντας στην Ουάσιγκτον για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του νομοσχεδίου. Πολλοί χρησιμοποιούν το hashtag #KeepTikTok και πολλοί από αυτούς δεν ντρέπονται να μιλούν με άσεμνες εκφράσεις για πολιτικούς και νομοθέτες – άλλοι έχουν φτάσει στο σημείο να απειλούν και τις ζωές των εμπλεκομένων!

@nancigabrielalin The only one that truly knows me… #tiktokban #chinesespy #tiktok #keeptiktok ♬ 一剪梅 – 乔军

«Οι ηλικιωμένοι, λευκοί, boomers άντρες του Κογκρέσου, προσπαθούν να απαγορεύσουν το TikTok και δεν θα το ανεχτώ!» δημοσίευσε η Τζιοβάνα Γκονζάλες, μια δημιουργός του TikTok γνωστή ως @TheFirstGenMentor, σε ένα βίντεο στο οποίο από πίσω της φαινόταν το Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Το όπλο των δημιουργών της εφαρμογής είναι ο κόσμος και μέσω αυτής ο κόσμος ανεβάζει βίντεο για το πόσο άλλαξε η ζωή τους με το TikTok – μεταξύ αυτών και το διάσημο supermodel Έμιλι Ραταϊκόφσκι, η οποία εξηγεί πως το TikTok της δίνει την επιλογή να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό και να μιλήσει για σοβαρά ζητήματα όπως ο μισογυνισμός.

@thefirstgenmentor Please call your senators and let them know why you want to #KeepTikTok ♬ original sound – Gigi | The First Gen Mentor®

Παρά τις αντιδράσεις το νομοσχέδιο πέρασε πανηγυρικά. Άλλη μια χώρα έχει απαγορεύσει το TikTok για λόγους εθνικής ασφάλειας και αυτή είναι η Ινδία το 2020. Σε δήλωσή της η κυβέρνηση ανέφερε ότι οι εφαρμογές «θίγουν την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Ινδίας, την άμυνα, την ασφάλεια του κράτους και τη δημόσια τάξη». Συνολικά, απαγορεύτηκαν 59 εφαρμογές, μεταξύ των οποίων η δημοφιλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat. Η απόφαση ήρθε έπειτα από κλιμακούμενη ένταση κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων μεταξύ Ινδίας και Κίνας.

Κατά της απαγόρευσης ο Τραμπ

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι η απαγόρευση του TikTok θα ωφελήσει πρωτίστως τον Ζάκερμπεργκ και τη Meta, καθώς πιστεύει ότι αυτοί του στοίχισαν τις εκλογές του 2020, όταν έχασε από τον Τζο Μπάιντεν. Σε συνέντευξή του στο CNBC ανέφερε: «Δεν θέλω το Facebook, που έκλεψε στις τελευταίες εκλογές, να πάει καλύτερα!» και συμπλήρωσε: «Είναι πραγματικός εχθρός του λαού».

Στη συνέχεια παραδέχτηκε πως το TikTok ίσως αποτελέσει απειλή για την εθνική ασφάλεια: «Αν απαγορεύσετε το TikTok, τότε το Facebook και άλλοι, αλλά κυρίως το Facebook, θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος. Και νομίζω ότι το Facebook ήταν πολύ ανέντιμο. Νομίζω ότι το Facebook ήταν πολύ κακό για τη χώρα μας, ειδικά όταν πρόκειται για τις εκλογές». 

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει καμία πρόθεση να απαγορεύσει το TikTok. Όπως ανέφερε στην εκπομπή «This Week» του ABC την Κυριακή 24 Μαρτίου: «Ο στόχος μας δεν είναι να απαγορευτεί το TikTok, ο στόχος είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία».

Ο Λευκός Οίκος προέτρεψε τη Γερουσία την περασμένη εβδομάδα να προωθήσει γρήγορα ένα νομοσχέδιο που θα ανάγκαζε την ByteDance να πουλήσει το TikTok για λόγους ιδιωτικότητας και εθνικής ασφάλειας εντός έξι μηνών και μόνο εάν δεν συμμορφωθεί η εταιρεία θα προχωρήσει η απαγόρευση.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι και νομοθέτες ανησυχούν πως η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα δεδομένα των Αμερικανών καταναλωτών μέσω της πλατφόρμας κι έτσι να προωθούνται τα συμφέροντα του Πεκίνου. Η ByteDance από την πλευρά της αρνείται ότι θα παρείχε τέτοια ιδιωτικά δεδομένα στην κινεζική κυβέρνηση, παρά τις αναφορές που δείχνουν ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός κι όχι απλώς ένα κυνήγι μαγισσών. Η Κίνα έχει αντιταχθεί σθεναρά σε οποιαδήποτε αναγκαστική πώληση του TikTok.

Τι θα αλλάξει πραγματικά

Εάν δεν επιτευχθεί καμία συμφωνία και το TikTok απαγορευτεί, πολλά πράγματα θα αλλάξουν ριζικά στη ζωή εκατομμυρίων Αμερικανών χρηστών, αλλά και των δημιουργών. Οι αλλαγές θα αφορούν τον τρόπο που ανακαλύπτουν καινούργια μουσική, ειδήσεις, καινούργιους δημιουργούς – αλλά και η κυριαρχία των τεχνολογικών κολοσσών θα αρχίσει να αμφισβητείται. Να σημειωθεί ότι η μουσική βιομηχανία και η ανακάλυψη καινούργιων ταλέντων εξαρτάται ώς ένα σημείο από την εφαρμογή.

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ερευνών αγοράς SensorTower, το 2022 εκατομμύρια χρήστες του TikTok στις ΗΠΑ περνούσαν κατά μέσο όρο 82 λεπτά κάθε μέρα στην πλατφόρμα. Αυτό παρέχει στους δημιουργούς περιεχομένου ένα πολύ δυνατό εργαλείο διάδοσης της τέχνης και του πολιτισμού, προώθησης πολιτικών εκστρατειών, πώλησης προϊόντων κι ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς!

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός στη Νέα Υόρκη: «Ο Θεός στέλνει στην Αμερική ισχυρά σημάδια για να μας πει να μετανοήσουμε»

Συνέλαβαν ξανά την Τούνγκμπεργκ σε διαδήλωση στην Ολλανδία

Κέιτ Μίντλετον: Τι απαντά το ΒΒC στα παράπονα των τηλεθεατών για «υπερβολική και αναίσθητη» δημοσιογραφική κάλυψη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42