search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 13:11
MENU CLOSE

ΝΔ: Ο κίνδυνος απώλειας του 30% και οι δύο γραμμές για τις ευρωεκλογές

09.04.2024 06:00
mitsotaksi new

Σε δύο γραμμές εμφανίζεται να κινείται η κυβέρνηση σε ότι αφορά τη σημασία του αποτελέσματος, που θα έχουν οι ευρωεκλογές. Ενώ ο πρωθυπουργός στο συνέδριο έβαλε συγκεκριμένο δίλλημα μιλώντας για «σταθερότητα ή πειραματισμούς» επιμένοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για «αποχή, αδράνεια και αδιαφορία», ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης εμφανίστηκε χθες να επιχειρεί να κατεβάσει τις προσδοκίες και να δώσει μία πιο… χαλαρή ερμηνεία.

«Οι ευρωεκλογές έχουν χαρακτηριστικά που δεν είχαν άλλες ευρωεκλογές», σημείωσε,  υποστηρίζοντας πως οι πολίτες εσφαλμένα δεν τις θεωρούν τόσο κρίσιμες. «Αυτό αφήνει ένα περιθώριο να επιλέξουν διάφορα πράγματα που όταν φαίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερη επισημότητα δεν τα επιλέγουν» πρόσθεσε με νόημα.

Επιχειρώντας μάλιστα να αποφορτίσει την όλη κατάσταση και το διακύβευμα της εκλογικής κάλπης του Ιουνίου ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη επικεντρώθηκε στο τι δυνάμεις θα καταγράψουν τα άλλα κόμματα.

«Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε βουλευτικές εκλογές με ευρωεκλογές. Αν θέλουμε να συγκρίνουμε κάτι είναι ευρωεκλογές με ευρωεκλογές» και τόνισε ότι αυτό που πρέπει να δει η κυβέρνηση είναι «πρώτον, κατά πόσο υπάρχει αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και αν σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο, και επίσης αν υπάρχει άλλο τοπίο να δούμε τη διαφορά μεταξύ πρώτου και δευτέρου κόμματος. Ποιο θα είναι το δεύτερο κόμμα. Ποια είναι η σχέση του δεύτερου με το τρίτο κόμμα. Αν υπάρχουν δυνάμεις που παίρνουν κεφάλι».

Γαλάζια στελέχη έλεγαν ότι η τακτική αυτή θεωρείται επιβεβλημένη καθώς από τη μία είναι αναγκαίο οι δεξιοί ψηφοφόροι να πειστούν ότι παρά τα οποία προβλήματα και τις αρρυθμίες της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να κατευθυνθούν προς άλλους κομματικούς φορείς ή στην αποχή και από την άλλη θα πρέπει να έχουν διαχειριστεί σε ουδέτερο χρόνο το ενδεχόμενο ενός κακού αποτελέσματος  για το κυβερνών κόμμα. 

Κάτω από τον πήχη

Το γεγονός μάλιστα ότι έχει αρχίσει πολιτικά να δημιουργείται η αίσθηση πως η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να βρεθεί και κάτω από το όριο του 30% – αρκετά κυβερνητικά στελέχη έχουν αρχίσει να το συζητούν – δείχνει ότι πλέον το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι πολύ μακριά.

Άλλωστε όλες οι δημοσκοπήσεις τον τελευταίο μήνα δείχνουν την ΝΔ να καταγράφει μία πτώση από 1,5% έως και 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην χθεσινή δημοσκόπηση της Alco και στον πίνακα με την διαχρονική πρόθεση ψήφου αποτυπώνεται η κυβερνητική φθορά που από το 30,3% στην πρόθεση ψήφου τον Ιανουάριο, κατεβαίνει στο 25,6% ενώ την εκτίμηση ψήφου ενόψει ευρωεκλογών, η ΝΔ αναμένεται να κινηθεί από 29-33%.

Στην έρευνα της Alco, ανεβαίνει το ποσοστό όσων λένε ότι οι ευρωεκλογές θα αποτελέσει ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας.

Από 40% το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 47% ενώ υποχωρεί το αντίστοιχο ποσοστό όσων έλεγαν ότι δεν θα αποτελέσει η ευρωκάλπη πεδίο διαμαρτυρίας, από το 56% στο 49%.

Ωστόσο, το 65% δηλώνει ότι τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ δεν πρόκειται να δημιουργήσει ζήτημα σταθερότητας στη διακυβέρνηση.

Χαμένη από την πρόταση δυσπιστίας εμφανίζεται η ΝΔ σε ποσοστό 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 27% και το ΠΑΣΟΚ με 22%.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν έπεισαν ότι δεν υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης στο δυστύχημα των Τεμπών απαντά το 75% ενώ το 63% δεν πείστηκε ότι ισχυρά συμφέροντα θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την πορεία της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Χαρίτσης: Συγκάλυψη τέλος, η απόφαση του ΣτΕ γκρέμισε το αφήγημα της κυβέρνησης

Μητσοτάκης από Ρόδο: Η κυβέρνηση δεν έχει κατεβάσει τα μολύβια – Να μην πάρουμε αψήφιστα τις ευρωεκλογές

Εξηγήσεις για τον ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν πλημμυροπαθείς της Λάρισας ζητά το ΠΑΣΟΚ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 13:04