search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 23:23
MENU CLOSE

Σπαρτιάτες: Εν αναμονή του υπομνήματος για «μπλόκο» στις ευρωεκλογές, ετοιμάζονται να βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου

16.04.2024 04:56
spartiates_ko

Αδειάζει η κλεψύδρα για το μέλλον των Σπαρτιατών που βρίσκονται αντιμέτωποι με τρία δικαστικά μέτωπα. Η ποινική δίωξη που άσκησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για  αποχωρήσεις από το κόμμα του Βασίλη Στίγκα, ενώ «ετοιμάζεται» το υπόμνημα που θα επιχειρήσει να βάλει μπλόκο στην κάθοδό τους στις ευρωεκλογές του Ιουνίου και αναμένεται η απόφαση του Εκλογοδικείου για τη νομιμότητα της συμμετοχής τους στις εκλογές του Ιουνίου 2023. 

Υπόμνημα – «Μπλόκο»

Η ΝΔ, όπως όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, αναμένεται να υποβάλλει ένσταση για τη συμμετοχή των Σπαρτιατών στην εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου, όπως επίσης και το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με όσα είπε στο Φόρουμ Δελφών ο Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον ίδιο δρόμο θα βαδίσει και η Νέα Αριστερά. Ως βασικό νομικό επιχείρημα προβάλλεται η εισαγγελική παραγγελία της Γεωργίας Αδειλίνη για άσκηση ποινικών διώξεων, διαπιστώνοντας ότι η πραγματική ηγεσία των Σπαρτιατών είναι ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος υπήρξε και καθοδηγητής βουλευτών με τους οποίους είχε συχνές επαφές. 

Οι φάκελοι με τις υποψηφιότητες έχουν υποβληθεί και μέχρι τις 20 Απριλίου μπορούν να κατατεθούν οι ενστάσεις, καθώς στις 24 του ίδιου μήνα αναμένεται η ανακήρυξη των συνδυασμών από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου. 

Απόφαση Εκλογοδικείου

Εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό αναμένεται να δρομολογήσει ενδεχόμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την ακύρωση της εκλογής των Σπαρτιατών, οι οποίοι είχαν κερδίσει στις εκλογές του Ιουνίου 2023 12 έδρες. Το ενδεχόμενο να κηρυχθεί έκπτωτο ένα ολόκληρο κόμμα δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολιτευτική ιστορία με τους συνταγματολόγους πάντως, να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα. Αντίστοιχο γεγονός καταγράφεται το 1951 οπότε υπήρξε ακύρωση της εκλογής 10 βουλευτών της ΕΔΑ, καθώς επρόκειτο για φυλακισμένους και εξόριστους αγωνιστές της Αριστεράς, μεταξύ των οποίων ήταν κι ο Μανώλης Γλέζος.

Εφόσον εκδοθεί απόφαση ακύρωσης, το ίδιο το Εκλογοδικείο θα δώσει τη λύση για τις έδρες που θα μείνουν κενές. Ως πιθανότερο προβάλλει το σενάριο «διανομής» στα υπόλοιπα κόμματα με αναλογική κατανομή. Σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ θα κερδίσει επιπλέον 6 έδρες (Φωτεινή Πιπιλή στην Α΄ Αθηνών, Τάσος Γαϊτάνης στο Νότιο Τομέα Αθηνών, Βασιλική Κόλλια στην Ανατολική Αττική, Άγγελος Τσιγκρής στην Αχαΐα και Ρένα Καραλαριώτου στη Λάρισα), ενώ 3 αναμένεται να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ (Χρήστος Σπίρτζης στην Ανατολική Αττική, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον Βόρειο Τομέα, ο Σωκράτης Βαρδάκης στο Ηράκλειο) και από μία το ΠΑΣΟΚ (είτε ο Θανάσης Γκλαβίνας στη Β΄ Θεσσαλονίκης, είτε ο Δημήτρης Διαμαντίδης στη Β΄ Πειραιώς), το ΚΚΕ και η Πλεύση Ελευθερίας. Ένα άλλο σενάριο είναι η διενέργεια επαναληπτικών εκλογών στις περιφέρειες που είχαν εκλέξει βουλευτή οι Σπαρτιάτες (Α’ Αθηνών, Β’ Πειραιά, Βόρειου Τομέα Αθήνας, Δυτικού Τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α’ Θεσσαλονίκης, Β’ Θεσσαλονίκης και Λάρισας). Η απόφαση του Εκλογοδικείου αναμένεται στα τέλη Ιουνίου, ενώ δεν αποκλείεται να εκδοθεί και νωρίτερα, από το προσεχές διάστημα έως και το τέλος του Ιουνίου. 

Στο «σκαμνί»

Σε κάθε περίπτωση οι 11 βουλευτές που εξελέγησαν με τους Σπαρτιάτες και για τους οποίους η Γεωργία Αδειλίνη άσκησε ποινικές διώξεις σύντομα θα βρεθούν στις δικαστικές αίθουσες. Με απευθείας κλήσεις να παραπεμφθούν στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, με τη δίκη να προσδιορίζεται σε σχετικά σύντομα, καθώς δεν απαιτείται νέα έρευνα.

Διαβάστε επίσης:

Email Gate: Το ΥΠΕΣ αρνείται να δώσει στους απόδημους αντίγραφα των δεδομένων που τηρεί για αυτούς

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοί είναι οι 35 υποψήφιοι ευρωβουλευτές που αναδείχθηκαν από τις κάλπες

Κάλυψη Μαξίμου σε Κυριαζίδη για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 23:20