search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 11:36
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: «Εκτεθειμένη και υπόλογη» η κυβέρνηση για το σκάνδαλο Ασημακοπούλου – Επίθεση σε Κεραμέως – «Βροχή» οι αγωγές

17.04.2024 15:13
asimakopoulou153

Οι μαζικές αγωγές κατά του ελληνικού δημοσίου από τους απόδημους Ελληνες, έρχεται να προστεθεί στα απανωτά «χαστούκια» προς την κυβέρνηση, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τα περίφημα email της Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Η διαρροή προσωπικών δεδομένων αποτελεί ένα ακόμη σκάνδαλο για το οποίο η αντιπολίτευση ζητά εξηγήσεις, την ώρα που ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, δήλωσε πως μόνο από το δικό του γραφείο έχουν κατατεθεί 140 ατομικές αγωγές αποδήμων ή κοινές αγωγές συζύγων ή συγκατοίκων στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.

Ήδη μάλιστα έχει λάβει εντολή για άλλες 14 αγωγές αποδήμων που βρίσκονται στο στάδιο της σύνταξης και προετοιμασίας και κανείς δε ξέρει πόσες ακόμη υπάρχουν σε άλλα δικηγορικά γραφεία ή θα ακολουθήσουν.

Οπως αποκάλυψε μάλιστα ο δικηγόρος, έχει οριστεί ήδη δικάσιμος σε πολλές περιπτώσεις, από τα τέλη Ιανουαρίου ως και τον Φεβρουάριο.

«Οι απόδημοι που έχουν στραφεί κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, διεκδικούν την χρηματική ικανοποίησή τους λόγω ηθικής βλάβης που υπέστησαν, χωρίς καν το Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι σήμερα, ένα μήνα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου να έχει δώσει οδηγίες αυτοπροστασίας για όσα άτομα είναι θύματα της συγκεκριμένης διαρροής» ανέφερε ο δικηγόρος, τονίζοντας πως το γραφείο του έχει κινηθεί επίσης προς υποστήριξη παράστασης της κατηγορίας και στο ποινικό σκέλος, «διάσταση της υπόθεσης που καλύπτεται από την μυστικότητα της προδικασίας και γι’ αυτό προς το παρόν δεν θα ανακοινώσουμε τίποτε άλλο εκτός από το γεγονός ότι αναμένουμε τις νόμιμες ενέργειες από την εισαγγελική αρχή, κατανοώντας το επίπονο έργο που προϋποθέτει το σχετικό εισαγγελικό διάβημα».

ΣΥΡΙΖΑ: «Η Κεραμέως δε ξέρει τι γίνεται στο υπουργείο της;»

Στο μεταξύ νέες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο με την αποκάλυψη του δικηγόρου Θωμά Στάικου ότι το Υπουργείο εσωτερικών στην απάντησή του προς τους αποδήμους δέχεται έμμεσα ότι η επεξεργασία των emails που δηλώνει ο εκλογέας του εξωτερικού, προς πιστοποίηση της ταυτότητάς του, δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο επεξεργασίας από κανέναν άλλο. Επομένως, όπως επισημαίνει ο κ. Στάικος, δέχεται εμμέσως, αλλά και για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφό του, ότι η επεξεργασία των emails είναι παράνομη.

Η τροπή αυτή προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για μία κυβέρνηση «υπόλογη» στους απόδημους για την παράνομη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.
Αναφέρεται μάλιστα κατά της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως, ζητώντας να διευρυνθούν οι δικές της ευθύνες για το σκάνδαλο.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Εκτεθειμένη και υπόλογη εξακολουθεί να βρίσκεται η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, για την υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων και την παράνομη χρήση τους από την ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου μέσω της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση δικηγορικού γραφείου που εκπροσωπεί αποδήμους, οι οποίοι έχουν καταφύγει στη δικαιοσύνη, το υπ. Εσωτερικών «δηλώνει έμμεσα, για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο, ότι η επεξεργασία του συγκεκριμένου προσωπικού δεδομένου (σ.σ.: e-mail εκλογέα) από τρίτους είναι πέραν του σκοπού που προβλέπει ο ΓΚΠΔ αλλά και η εκλογική νομοθεσία, την οποία το ίδιο επικαλείται, και συνεπακόλουθα είναι παράνομη».

Η σημερινή αποκάλυψη καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχίζει να ζητά απαντήσεις από την κυβέρνηση για την υπεξαίρεση των προσωπικών δεδομένων και τη χρήση τους από τα κομματικά στελέχη. Αναμένουμε ακόμη να μάθουμε ποιοι άλλοι έγιναν αποδέκτες των προσωπικών στοιχείων των αποδήμων. Και ρωτάμε ξανά: Η κυρία Κεραμέως δεν γνωρίζει τι γίνεται στο υπουργείο της; Οι δικές της ευθύνες θα διερευνηθούν;».

Διαβάστε ακόμη:

Νίκος Παπανδρέου: Απολογισμός – Ένας Χρόνος στην Ευρωβουλή

Κι όμως… Ο Πλεύρης παρομοίασε τον Μπελέρη με τον… Τσε Γκεβάρα (video)

Ελιγμός Αυτιά: Απέφυγε να πάρει θέση για το γάμο των ομόφυλων – «Ό,τι και να συμβεί λέμε Παναγίτσα μου και Χριστούλη μου»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 11:36