search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 10:04
MENU CLOSE

Παρίσι 1924 – 2024: Ποιες καινοτομίες έφεραν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της «Πόλης του Φωτός»;

18.04.2024 09:36
PARISI-PYRGOS-EIFFEL

Εκατό χρόνια πέρασαν από το 1924, όταν το Παρίσι φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες για τελευταία φορά. Οι νεωτερισμοί που εισήχθησαν στους Αγώνες του 1924, δεν ήταν αμελητέοι, και διαμόρφωσαν το προφίλ των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων την εποχή εκείνη.

 Για την ιστορία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1924, ήταν οι τελευταίοι που οργανώθηκαν από τον βαρόνο Πιερ ντε Κουμπερτέν, αφού ο Έλληνας συμπαραστάτης και συνταξιδιώτης του, στον κόσμο των Ολυμπιακών ιδεών, ο Δημήτριος Βικέλας, είχε πεθάνει το 1908.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι το 1924 στο Παρίσι, έγινε για πρώτη φορά και μια παράλληλη πνευματική Ολυμπιάδα με καλλιτεχνικούς αγώνες όπου είχαν θεσμοθετηθεί μετάλλια, αρχιτεκτονικής, γλυπτικής, λογοτεχνίας, ζωγραφικής και μουσικής. Οι πνευματικές και καλλιτεχνικές αυτές ολυμπιακές αναμετρήσεις σταμάτησαν μετά την Ολυμπιάδα του 1948.

Αγωνίσματα και αριθμοί

Στο Παρίσι, το 1924, συμμετείχαν 3.089 αθλητές, σε 126 τελικές αναμετρήσεις (μεταλλίων) που αφορούσαν 17 αθλήματα. Οι Αγώνες του 2024, θα φιλοξενήσουν 10.500 αθλητές, που θα αγωνιστούν σε 329 τελικές αναμετρήσεις (μεταλλίων), σε σύνολο 32 αθλημάτων.

Η τελετή «Έναρξης των Αγώνων», έγινε στο Στάδιο Κολόμπ, και την παρακολούθησαν 19.052 θεατές, από δύο εξέδρες που είχε σχεδιάσει ο διάσημος μηχανικός Γκουστάβ Άιφελ. Στο στάδιο αυτό έγιναν τα αγωνίσματα του στίβου, αλλά και οι αγώνες ράγκμπι και ποδοσφαίρου.

Το Στάδιο Κολόμπ, ανακαινίστηκε, και φέτος θα φιλοξενήσει τους αγώνες χόκεϊ. Το 2024, υπολογίζεται ότι την «Έναρξη των Αγώνων» θα παρακολουθήσουν 1 δις θεατές σε όλο τον κόσμο!

Στο Παρίσι, το 1924, έγινε για πρώτη φορά και η «Τελετή Λήξης» των Αγώνων, όπως την ξέρουμε σήμερα.

Το 1924, τους αγώνες παρακολούθησαν 625.000 θεατές. Εκατό χρόνια μετά, το 2024, το Παρίσι με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες ετοιμάζεται να υποδεχθεί 15 εκατομμύρια επισκέπτες!   

Το πρώτο Ολυμπιακό χωριό

Το 1924, στο Παρίσι, οι αθλητές απέκτησαν ένα δικό τους χώρο για να μένουν όλοι μαζί. Έτσι, κοντά στο Στάδιο κατασκευάστηκε το πρώτο Ολυμπιακό χωριό, ένα σύμπλεγμα από μικρά ξύλινα σπιτάκια που διέθεταν τις βασικές ανέσεις, ρεύμα και τρεχούμενο νερό. Το «χωριό» διέθετε επίσης το δικό του Ταχυδρομείο, Γραφείο Τύπου, ανταλλακτήριο συναλλάγματος, εστιατόριο και κουρείο.

Πρώτη παγκόσμια κάλυψη από τα ΜΜΕ

Οι Αγώνες του 1924, ήταν οι πρώτοι που είχαν ζωντανή ραδιοφωνική μετάδοση, από 724 διαπιστευμένους δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο. Εκεί, διακρίθηκε ο Γάλλος δημοσιογράφος, Εντμόντ Ντεορτέ, που αργότερα θεωρήθηκε ο «πατέρας των αθλητικών σχολιαστών», ο οποίος μετέδιδε ζωντανά τους Αγώνες για το ραδιοφωνικό σταθμό, Radio – Paris.

Το πρώτο κλειστό κολυμβητήριο

Το 1924, εγκαινιάστηκε το πρώτο «κλειστό» Κολυμβητήριο Τουρέλ, η πρώτη πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων (50 μέτρων) όπου οι διαδρομές των αθλητών ορίζονταν από πλωτήρες φελλού. Οι θεατές κατέκλυσαν τις κερκίδες του κολυμβητηρίου Τουρέλ. Εκεί έλαμψε το άστρο των Αμερικανών κολυμβητών, του απερχόμενου Ντιουκ Καχαναμόκου (ασύλληπτος κολυμβητής από τη Χαβάη, με δεκάδες χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, και εφευρέτης του σερφ) και του νέου κολυμβητή, Τζόνι Βαϊσμίλερ (αργότερα έγινε διάσημος κινηματογραφικός Ταρζάν), του πρώτου αθλητή που κολύμπησε τα 100 μέτρα ελεύθερο σε λιγότερο από ένα λεπτό, κάνοντας χρόνο 59 δεύτερα.

 Εκεί συμμετείχαν για πρώτη φορά και γυναίκες κολυμβήτριες. Το κολυμβητήριο Τουρέλ ανακαινίστηκε, και στους Αγώνες του 2024, θα φιλοξενεί τις προπονήσεις των κολυμβητών των Ολυμπιακών Ομάδων.

Πρώτη συμμετοχή γυναικών

Στο Παρίσι, το 1924, συμμετείχαν για πρώτη φορά γυναίκες αθλήτριες, σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι αθλήτριες αγωνίστηκαν στην κολύμβηση, τις καταδύσεις, το τένις και την ξιφασκία. Συνολικά αγωνίστηκαν 135 γυναίκες αθλήτριες.

Πρώτοι Χειμερινοί Αγώνες

Εδώ ανοίγουμε μια παρένθεση για να θυμίσουμε ότι το διάστημα 25 Ιανουαρίου – 5 Φεβρουαρίου του 1924, έλαβαν χώρα οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο χειμερινό θέρετρο, Σαμονί, των Γαλλικών Άλπεων.

Ιπτάμενοι Φινλανδοί

Στους Ολυμπιακούς του 1924, στο Παρίσι, αίσθηση προκάλεσε η συμμετοχή και οι επιτυχίες των Φινλανδών αθλητών. Η Φινλανδία την εποχή εκείνη ήταν μια υπερδύναμη του κλασικού αθλητισμού. Οι σπουδαίοι αθλητές μεγάλων αποστάσεων, Πάαβο Νούρμι, Βίλε Ρίτολα, Σίπιλα και Μπεργκ, σάρωσαν τα μετάλλια στις κούρσες 3.000 μέτρων στιπλ, 3.000 μέτρων cross country, 5.000 μέτρων και 10.000 μέτρων.

Άρματα της Φωτιάς

Αντίθετα στους αγώνες 100 μέτρων, 200 μέτρων και 400 μέτρων, η μάχη κρίθηκε ανάμεσα στους Βρετανούς και Αμερικανούς αθλητές. Στα 100 μέτρα επικράτησε ο Βρετανός, Χάρολντ Έιμπραχαμς με χρόνο 10:06, αφού ο συμπατριώτης του Έρικ Λίντελ δεν συμμετείχε για θρησκευτικούς λόγους (ήταν φανατικός Χριστιανός και ο τελικός ήταν ημέρα Κυριακή). Ο Έιμπραχαμς βοήθησε επίσης την ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας να κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο στη σκυταλοδρομία 4 x100.

Photo: YouTube / Olympics

Ο Έρικ Λίντελ, τελικά πήρε το χρυσό στην κούρσα των 400 μέτρων. Ενώ είχε την μειονεκτική εξωτερική διαδρομή, κατάφερε να κρατηθεί στην πρώτη θέση, μπροστά από τους Αμερικανούς αθλητές σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 47:06. Αυτή η κούρσα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού -και όσα προηγήθηκαν- αποτέλεσε τον αφηγηματικό πυρήνα της ταινίας «Chariots of Fire» που βραβεύτηκε με 4  Όσκαρ, ανάμεσα στα οποία το βραβείο καλύτερης ταινίας, και πρωτότυπης μουσικής από τον δικό μας Vangelis.

Αγώνες και πόλη

Το Παρίσι, το 2024, θα χρησιμοποιήσει όσους αθλητικούς χώρους διαθέτει, ενώ θα χρησιμοποιήσει και τα διάσημα τοπόσημα της πόλης ώστε να συνδέσει την πόλη με τα αθλητικά κατορθώματα. Ακόμη και στον πύργο του Άιφελ θα διαμορφωθεί ο περιβάλλον χώρος ώστε να διεξαχθούν αγώνες beach volley.

Η σύνδεση της πόλης του Παρισιού με τους Αγώνες θα αποτυπώνεται και στα ολυμπιακά μετάλλια, τα οποία εκτός από το ευγενές μέταλλο (χρυσό, ασήμι, χαλκό) θα έχουν κι έναν εμφανή εξάγωνο πυρήνα μετάλλου (ατσάλι) που έχει προέλθει από τις εργασίες συντήρησης στον πύργο του Άιφελ.

Όσο για την «Τελετή Έναρξης», έχει επιλεγεί όχι κάποιο στάδιο, αλλά ο υδάτινος άξονας της πόλης, δηλαδή ο Σηκουάνας και οι όχθες του, όπου κάθε Ολυμπιακή ομάδα θα επιβιβάζεται σε ένα πλοιάριο τύπου «bateau mousse» και θα προσέρχεται στο Τροκαντερό, με πολύ στυλ, διαπλέοντας το ποτάμι και περνώντας από τα κεντρικότερα σημεία του Παρισιού!  

Λέγεται ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξετάζει και το ενδεχόμενο κάποιας εναλλακτικής λύσης, λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, και του φόβου για τρομοκρατικό χτύπημα.

Ίδωμεν.

Διαβάστε επίσης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι ανάμεσα στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή

Ερντογάν: «Δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς» – Παραλλήλισε τη δράση της με τους εθνικιστές του Κεμάλ στη Μικρά Ασία

Ο Νετανιάχου ξεκαθαρίζει: «Μόνοι μας θα αποφασίσουμε πώς θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 07:12