search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 15:01
MENU CLOSE

Γιατί αυξήθηκαν οι εισαγγελικές εντολές για ακούσιες νοσηλείες παιδιών και εφήβων στις ψυχιατρικές κλινικές- Τι φταίει

19.04.2024 11:02
child_new
via Pixabay

Ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα για την ψυχική υγεία των παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα αποκαλύπτεται μετά από σχετική έκθεση που έχει το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, από το 2018 έως και τον Ιούλιο του 2022, μέσα σε τριάμισι χρόνια δηλαδή, η Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών χειρίστηκε 663 υποθέσεις σχετιζόμενες με τη διαδικασία ακούσιας νοσηλείας σε ψυχιατρικές κλινικές, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 459 εφήβους.

Την ίδια ώρα έκθεση της Unicef στη χώρα μας για την ψυχική υγεία των παιδιών και εφήβων στη μετά Covid-19 εποχή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς αποκαλύπτει ότι τα έκτακτα γεγονότα όπως η πανδημία, η οικονομική και η κλιματική κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών σε ποσοστό 56%.

Όπως δείχνουν τα γεγονότα η κακή ψυχολογική κατάσταση των παιδιών και εφήβων σήμερα στη χώρα μας είναι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» που όλοι κάνουν ότι δεν τον βλέπουν, σύμφωνα και με τους ειδικούς.

Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας για τις εισαγγελικές εντολές

Αναλυτικά τα στοιχεία που κατέθεσε ο υφυπουργός Υγείας κ. Βαρτζόπουλος στη Βουλή την προηγουμένη εβδομάδα, προέρχονται από αρχειακή έρευνα, που έγινε στο πλαίσιο διπλωματικής εργασίας στο ΕΚΠΑ.

Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός, παρότι στις 614 από τις 663 υποθέσεις δόθηκε εισαγγελική εντολή για ακούσια εξέταση (ή απευθείας για νοσηλεία), μόνο σε 254 κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία.

Τόσο το πλήθος των υποθέσεων που εν γένει χειρίστηκε η Εισαγγελία όσο και το πλήθος των υποθέσεων «ακούσιας νοσηλείας» και «ακούσιας εξέτασης» παρουσίασαν αύξηση κατά την περίοδο κατόπιν της έναρξης της πανδημίας, με την αύξηση αυτή να είναι στατιστικά σημαντική στις περιπτώσεις του συνόλου των υποθέσεων και των υποθέσεων «ακούσιας εξέτασης», αναφέρει ο υφυπουργός Υγείας στο απαντητικό του έγγραφο.

Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2019 έως 31-12-2021, η Εισαγγελία χειρίστηκε 461 υποθέσεις που αφορούσαν 322 ανηλίκους.

Παρότι και σε αυτή την περίπτωση δόθηκε εισαγγελική εντολή για ακούσια εξέταση στην πλειονότητα των υποθέσεων (92%), μόλις σε 168 υποθέσεις (36,4%) επιβλήθηκε τελικά το μέτρο της ακούσιας νοσηλείας.

Η πλειονότητα ακούσιων νοσηλειών αφορούσε αγόρια (73%), ανηλίκους/ες άνω των 16 ετών (81%) και ανηλίκους, με τόπο γέννησης την Ελλάδα (52%), με τον ανήλικο να νοσηλεύεται τελικά σε ψυχιατρική μονάδα ενηλίκων (74%).

Ο μέσος χρόνος νοσηλείας ανήλθε σε 25,6 ( ∓ 30,7) ημέρες και παρότι φάνηκε να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφοροποίηση ως προς τη διάρκεια νοσηλείας κατά τα έτη 2019, 2020, 2021.

Η έκθεση της Unicef

Παράλληλα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από σχετική έκθεση της Unicef ( Report Greece η φωνή σου μετράει) που έκανε στη χώρα μας από τις 8 Δεκέμβριου του 2022 έως τις 9 Ιανουαρίου του 2023 και συμμετείχαν 388 παιδιά και έφηβοι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης το 56% των παιδιών και εφήβων αναφέρουν ότι η πανδημία, η κλιματική και οικονομική κρίση καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία του επηρεάζει αρνητικά την ψυχική τους υγεία. Μάλιστα το 48% αναφέρει ότι τα παραπάνω γεγονότα τους προκαλούν άγχος και φόβο.

Παρ΄όλα αυτά όμως το 33% δεν έχει μιλήσει σε κανένα γι΄αυτά τα συναισθήματα, το 24% έχει μιλήσει με φίλους, το 21% με την οικογένεια τους, το 19% με ειδικό ψυχικής υγείας και μόνο το 4% με δάσκαλο στο σχολείο.

Ανησυχητικό είναι επίσης και το γεγονός ότι ο στιγματισμός και η ντροπή είναι ο κυριότερος παράγοντας που εμποδίζει τους νέους (39%) να ζητήσουν βοήθεια από ψυχολόγο.

Η παραπάνω έκθεση είναι ένα ακόμα καμπανάκι για την ψυχική υγεία των παιδιών και εφήβων της χώρα μας, που αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος καθώς και τις άμεσες δράσεις που πρέπει να υλοποιήσει η Πολιτεία για την προστασία τους.

Διαβάστε επίσης

ΕΟΔΥ: 4 θάνατοι από κορωνοϊό και 7 διασωληνωμένοι – 3 σοβαρά κρούσματα γρίπης

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου – Παραχωρήθηκε έκταση πρώην στρατοπέδου

Μετ’ εμποδίων η ποινική δίκη του Ντόναλντ Τραμπ: Δύο ένορκοι αποδεσμεύθηκαν – Αγώνας δρόμου για την επιλογή νέων, εν μέσω απειλών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 15:00