search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 01:51
MENU CLOSE

Μετ’ εμποδίων η ποινική δίκη του Ντόναλντ Τραμπ: Δύο ένορκοι αποδεσμεύθηκαν – Αγώνας δρόμου για την επιλογή νέων, εν μέσω απειλών

18.04.2024 20:10
trump diki 987- new

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επιλογής ενόρκων για την ιστορική ποινική δίκη του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο δικαστής που προεδρεύει στην δίκη στη Νέα Υόρκη απάλλαξε και δεύτερο ένορκο από τα καθήκοντά του, την ώρα που εισαγγελείς και συνήγοροι υπεράσπισης προσπαθούν να συγκροτήσουν ένα σώμα ενόρκων για μια από τις πιο πολύκροτες δίκες στην αμερικανική ιστορία.

Νωρίτερα, οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο ένορκος δεν είχε αποκαλύψει παλαιότερη εμπλοκή του με τον νόμο. Ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν τον κάλεσε εκ νέου να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις και κατόπιν τον απάλλαξε από τα καθήκοντά του, χωρίς να διευκρινίσει τον λόγο.

Με την επανέναρξη της ακροαματικής διαδικασίας σήμερα ο Μέρτσαν απάλλαξε άλλη μια ένορκο η οποία δήλωσε φοβισμένη επειδή διέρρευσαν στον Τύπο ορισμένα προσωπικά στοιχεία της.

Απευθυνόμενη στο δικαστήριο η ένορκος είπε ότι συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι την ρώτησαν αφού συμπέραναν, λόγω των δημοσιευμάτων στον Τύπο, ότι είχε επιλεγεί. «Δεν πιστεύω σε αυτό το σημείο ότι μπορώ να είμαι δίκαιη και αμερόληπτη και να μην επιτρέψω στις εξωτερικές επιρροές να επηρεάσουν τις αποφάσεις μου στη δικαστική αίθουσα», είπε η γυναίκα αυτή, που ήταν μεταξύ των επτά ενόρκων οι οποίοι επελέγησαν στις αρχές της εβδομάδας.

Μετά τις δύο απαλλαγές, απομένουν μόνο πέντε από τους αρχικούς επτά ενόρκους που είχαν επιλεγεί. Το σώμα των ενόρκων πρέπει να αποτελείται από 12 τακτικά μέλη και έξι αναπληρωματικά. Ο Τραμπ είναι μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην αμερικανική πολιτική σκηνή και σχεδόν οι μισοί από τους 192 πιθανούς ενόρκους που έχουν εξεταστεί μέχρι τώρα από το δικαστήριο δεν έγιναν δεκτοί αφού είπαν ότι δεν θα μπορούσαν να αποφανθούν αμερόληπτα για την ενοχή ή την αθωότητά του.

Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει τις πιέσεις που ασκούνται γύρω από την πρώτη ποινική δίκη σε βάρος πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Ο Τραμπ έχει ασκήσει κριτική σε μάρτυρες, δικαστικούς υπαλλήλους που εμπλέκονται στη δίκη αλλά ακόμη και σε συγγενείς τους, αναγκάζοντας τον Μέρτσαν να εκδώσει μερική «εντολή φίμωσης» του πρώην προέδρου. Ο εισαγγελέας Κρίστοφερ Κονρόι είπε σήμερα ότι ο Τραμπ παραβίασε αυτήν την εντολή με πρόσφατες αναρτήσεις του για τον πρώην δικηγόρο του (και πιθανό μάρτυρα εις βάρος του), τον Μάικλ Κόεν ενώ σε μια ανάρτησή του στις 17 Απριλίου υποστήριξε ότι «μυστικοί» φιλελεύθεροι ακτιβιστές είπαν ψέματα στον δικαστή, προσπαθώντας να επιλεγούν στο σώμα των ενόρκων.

Η δίκη θα συνεχιστεί με την επιλογή των υπολοίπων ενόρκων.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει αθώος και στις 34 κατηγορίες που του αποδίδονται για παραποίηση εγγράφων με στόχο την απόκρυψη των χρημάτων που κατέβαλε στην πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς πριν από τις εκλογές του 2016.

Διαβάστε επίσης:

Νετανιάχου: Βάζει στην άκρη τα εγκεκριμένα σχέδια για άμεσα αντίποινα στο Ιράν μετά την έκκληση Μπάιντεν

Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν από ΗΠΑ και Βρετανία

Η Αργεντινή στρέφεται προς τη Δύση: Επιθυμεί να γίνει ένας από τους «παγκόσμιους εταίρους» του ΝΑΤΟ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42