search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:28
MENU CLOSE

Χαρίτσης: «Το ψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς, απάντηση στον ευτελισμό και την απαξίωση της πολιτικής» – Μάρω Δούκα, Σακελλαρίδης και Φίλης στην ευρωλίστα, όλα τα ονόματα

24.04.2024 20:24
xaritsis-12

Με το σύνθημα «Η πολιτική επιστρέφει» και το μήνυμα «Δεν θα ξεμπερδέψετε με την Αριστερά» ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης άνοιξε την ομιλία του στην εκδήλωση της παρουσίασης του ευρωψηφοδελτίου στο Πάρκο Ελευθερίας.

Ο Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε υπερήφανος για το ευρωψηφοδέλτιο καθώς όπως είπε είναι ένα ψηφοδέλτιο αποτυπώνει την Αριστερά της εποχή μας και την αριστερά των κινημάτων, ενώ άφησε αιχμές για τις επιλογές των άλλων κομμάτων μιλώντας για «ψηφοδέλτια των κάθε λογής celebrities, των μεταγραφών με ποδοσφαιρικούς όρους, τα επικίνδυνα παιχνίδια της πατριδοκαπηλείας».

Στο ψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς, είπε «εκφράζονται οι ζωντανές και ανήσυχες δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας: οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και οι αγρότες που παράγουν τον πλούτο της χώρας, οι δημόσιοι υπάλληλοι που δίνουν τη μάχη για ένα κράτος στο πλευρό του πολίτη, οι γιατροί που κρατάνε όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι μαχόμενοι δικηγόροι που βρίσκονται δίπλα σε εκείνους που νιώθουν αδύναμοι απέναντι στην αδικία, οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες, οι επιστήμονες που διευρύνουν τους ορίζοντες της γνώσης και της φαντασίας μας, οι νέοι και οι νέες με τα πλούσια βιογραφικά που ζουν σε συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας».

Παράλληλα, σημείωσε ότι αποτελεί «απάντηση στην απαξίωση και στον ευτελισμό της πολιτικής».

Οι πολίτες της χώρας μας, τόνισε «κοιτάζουν την κεντρική πολιτική σκηνή με απέχθεια· με απογοήτευση· με αγανάκτηση· ίσως με κάποιο δειλό ενδιαφέρον· ίσως και με κάποια ελπίδα που όμως πολύ δύσκολα θα την αφήσουν να εκδηλωθεί και να μετατραπεί σε εμπιστοσύνη».

Διότι «βλέπουν τις αντικοινωνικές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας» που  «προσβάλλουν τους πολίτες, εντείνουν τις ανισότητες, υπονομεύουν τις προοπτικές των νέων ανθρώπων».

Αλλά «βλέπουν και τις επιλογές της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Μιας αντιπολίτευσης που αδυνατεί να εκφράσει την κοινωνική δυναμική. Μιας αντιπολίτευσης βολικής για την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Και πρόσθεσε:

«Βλέπουν τις ηγεσίες των κομμάτων να ξορκίζουν υποτίθεται την αποπολιτικοποίηση, να κόπτονται δήθεν για την αποχή, να βγάζουν δεκάρικους για το πόσο αναγκαίο είναι να διασφαλίζουμε τις δημοκρατικές κατακτήσεις, και την ίδια στιγμή να επενδύουν στην αντιπολιτική, να επενδύουν στον μικροκομματισμό.

«Η πολιτική επιστρέφει» διεμήνυσε «γιατί διεκδικούμε και μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα». «Το λέμε και θα το ξαναπούμε: Δεν θα ξεμπερδέψετε με την Αριστερά! Γιατί η Αριστερά είναι η μόνη απάντηση στις πολιτικές της Δεξιάς» είπε.

Η ΕΕ είναι σε κρίση -να στείλουμε ηχηρό μήνυμα ανυπακοής στην ευρωπαϊκή δεξιά

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς άσκησε κριτική και στην Ευρωπαϊκή Ένωση:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια πολιτική και οικονομική ένωση σε κρίση», σημείωσε, που είναι πλέον «υπαρξιακή». Όχι μόνο όπως είπε εξαιτίας των παγκόσμιων κρίσεων των τελευταίων ετών, όπως η  πανδημία, οι περιφερειακές πολεμικές συγκρούσεις, η ενεργειακή κρίση.

«Είναι σε κρίση», είπε «επειδή αυτό έχουν επιλέξει οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό της. Οι ηγεσίες τους δεν κατανοούν τους μεγάλους μετασχηματισμούς της εποχής μας. Πορεύονται δίχως την αίσθηση του κατεπείγοντος. Και  με τη λογική του Business as usual που σε λίγο θα σημαίνει no business! Η ευρωπαϊκή Δεξιά έχει μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε έναν οργανισμό εγκλωβισμένο σε αδιέξοδα» που αδυνατεί να ανανεωθεί και «βολοδέρνει ανάμεσα στην αναποφασιστικότητα και σε καταστροφικές επιλογές». Με αποτέλεσμα να οδεύει προς την άβυσσο, να εντείνει συνειδητά, τις περιφερειακές και τις κοινωνικές ανισότητες και «να βάζει φρένο, υπηρετώντας τα συμφέροντα των λίγων αλλά και κλείνοντας το μάτι στην ακροδεξιά, στην δίκαιη κλιματική μετάβαση».

«Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει πορεία δραστικά, σύντομα θα ταυτιστεί με την καταστροφή: τον πόλεμο, τη φτώχεια, την οικολογική και επισιτιστική κρίση» προειδοποίησε και κάλεσε να σημάνει συναγερμός: «πρέπει στις Ευρωεκλογές να στείλουμε ηχηρό μήνυμα ανυπακοής στις πολιτικές της Δεξιάς».

Αντιπολεμικό κάλεσμα

Στη συνέχεια ο Αλέξης Χαρίτσης παρουσίασε τα προτάγματα της  Νέας Αριστεράς εν όψει των ευρωεκλογών για ΕιρήνηΚοινωνική ΕυρώπηΔίκαιη Πράσινη Μετάβαση.

Ειδικά σε ό,τι αφορά του πολέμους στην ευρύτερη περιοχή κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «αδιαφορεί για τη γενοκτονία και τα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα» και «στηρίζει τη φιλοπόλεμη και ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου» Παράλληλα, «τρέφει τον πόλεμο στην Ουκρανία λειτουργώντας ως παθητικό παρακολούθημα των στρατηγικών σχεδιασμών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Επενδύει ενεργητικά σε σχέδια στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης και υπέρογκους εξοπλισμούς που μας οδηγούν νομοτελειακά στον όλεθρο». Δεν θα αποδεχτούμε να γίνει ο παραλογισμός, νόμος.

«Δεν θα αφήσουμε το έγκλημα να συνεχιστεί» διεμήνυσε. «Καλούμε σε πανευρωπαϊκό κίνημα ειρήνης, συντασσόμαστε με εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις και τις κυβερνήσεις που παλεύουν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και πολιτική λύση του Παλαιστινιακού, συγκρουόμαστε με τη λογική των εξοπλισμών».

Όλα τα ονόματα

Ακριβούλη Ζωή, Οικονομολόγος, Μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου Λάρισας

Αλή Αλή, Πληροφορικός

Αμπλάς Θέμης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας

Γιαννακάκη Μαρία , Ιστορικός-Διεθνολόγος

Γιαννοπούλου Έφη, Μεταφράστρια, επιμελήτρια εκδόσεων

Δούκα Μάρω, Συγγραφέας

Θεοδωρίδου Δανάη, Σκηνοθέτρια και ερευνήτρια σύγχρονων παραστατικών τεχνών

Καλομενίδης Γιάννης, Καθηγητής Πνευμονολογίας. Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”

Καμτσίδου Ιφιγένεια, Αν. Kαθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή Α.Π.Θ

Καραμέρης Δημήτρης, Εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ

Καραμεσίνη Μαρία, Καθηγήτρια πανεπιστημίου, πρώην διοικήτρια ΟΑΕΔ

Καραμήτσος Φιλήμων, Δημοσιογράφος

Καρπόζηλος Κωστής, Ιστορικός

Κασσίμης Χαράλαμπος ,Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρώην γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Κατσαρού Αλίκη , Αρχειονόμος & Βιβλιοθηκονόμος – MA Πολιτισμική Κληρονομιά,  ελεύθερη επαγγελματίας

Κεραμυδά Δήμητρα,  Δικηγόρος αφιερωμένη στην κοινωνικά προσανατολισμένη υπερασπιστική δικηγορία

Κονταράκης Ανδρέας, Αιθουσάρχης, διανομέας ταινιών

Κούλογλου Στέλιος , Δημοσιογράφος, ευρωβουλευτής 

Κουλουμπή Νάντια, Γιατρός-ενδοκρινολόγος

Κυμιγκέλη Αθανασία, Υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Αθηνών / Ελεγκτής Είσπραξης της ΑΑΔΕ

Λυμπεράκης Πέτρος , Δρ. Οικολογίας. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΜΦΙΚ-ΠΚ)

Μπάκας Σπύρος, Σχολικός διαμεσολαβητής κοινοτήτων Ρομά, Φοιτητής Δημοσιογραφίας

Μπόγρης Αντώνης, Ερευνητής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών. Έχει διατελέσει σύμβουλος στο υπουργείο Παιδείας 

Μυλόπουλος Νικήτας, Καθηγητής Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Νάσση Όλγα, Ανθρωπολόγος

Νταρουίς Λατίφ, Καθηγητής πανεπιστημίου, εκπρόσωπος Παλαιστινιακής Παροικίας 

Παραδέλλης Θεόδωρος, Πανεπιστημιακός

Ρωμανού Νατάσα, Ερευνήτρια της ΝΑΣΑ στη Μοντελική Ωκεανογραφία και το Κλίμα. Διδάσκει ως συμβεβλημένη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης

Σακελλαρίδης Γαβριήλ, Οικονομολόγος-επικεφαλής πολιτικού σχεδιασμού Νέας Αριστεράς 

Σακισλόγλου ‘Ακης, Δημοσιογράφος

Σαράντη Κατερίνα, Πρωταθλήτρια παρατριάθλου 

Σιώζου Ινώ, Ειδική σε θέματα ενεργειακής πολιτικής και περιβάλλοντος

Σταθάκης Γιώργος, Καθηγητής Πανεπιστημίου, πρ. Υπουργός

Στεφανοπούλου Τασία, Γιατρός-παθολόγος

Συγγενιώτου Μαργαρίτα, Λυρική τραγουδίστρια, συνδικαλίστρια

Τόσκας Λάζαρος, Μέλος του κινήματος κατά της εξόρυξης χρυσού-χαλκού στις Σκουριές Χαλκιδικής , πρώην περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας

Τσελεπή Αννέτα, Πολιτικός Μηχανικός, ελεύθερη επαγγελματίας

Φίλης Νίκος, Δημοσιογράφος, πρώην βουλευτής και υπουργός Παιδείας

Φιλίππου Πέτρος, πρώην Δήμαρχος Σαρωνικού, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής

Φλώρου Κατερίνα, Υποψήφια Διδακτόρισσα, εργαζόμενη με μπλοκάκι

Χατζηνικολάου Κορίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας ΑΠΘ

Χρηστίδη Έλενα-Όλγα, Ψυχολόγος, ακτιβίστρια ΛΟΑΤΚΙ+, συνετέλεσε επιστημονικά συνυπεύθυνη του Orlando LGBT+

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Βελόπουλος: Η Βουλή αποφάσισε την άρση ασυλίας του προέδρου της Ελληνικής Λύσης

Έντονες αντιδράσεις των κομμάτων για το πρωτοφανές επεισόδιο με ξύλο στη Βουλή

O Καλλιάνος απαντά στον Άδωνι για την περιπέτεια υγείας του πατέρα του: «Το τι θα κάνω αφορά τον ίδιο και την τιμή του»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06