search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 23:26
MENU CLOSE

Πάτρα: Διαμαρτυρία φοιτητών στο γραφείο του πρύτανη του πανεπιστημίου – Για «πολιορκία» έκανε λόγο ο πρύτανης

26.04.2024 19:16
foitites patra diamartyria 987- new

Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν φοιτητές λίγο μετά από τις 12 το μεσημέρι στο γραφείο του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστου Μπούρα, ώστε να αρθούν οι διώξεις φοιτητών που δεν τους επιτρέπεται να δώσουν εξετάσεις στην εξεταστική του Ιουνίου.

Ώρες αργότερα, οι φοιτητές αποχώρησαν από το σημείο και η διαμαρτυρία ολοκληρώθηκε, ωστόσο ο πρύτανης έκανε λόγο για «πολιορκία» και ζήτησε βοήθεια από τις αρχές.

Μάλιστα από το περιβάλλον του σημειώνουν ότι οι φοιτητές φέρονταν να φρουρούσαν ακόμα και το αυτοκίνητο του κ. Μπούρα ώστε να μην μπορέσει να αναχωρήσει από το Πανεπιστήμιο.

Από την πλευρά τους οι φοιτητές τα διαψεύδουν, όπως μεταδίδει το pelop.gr και υποστηρίζουν ότι δεν είχε αποκλειστεί ο πρύτανης, αλλά δέχθηκε μια ειρηνική διαμαρτυρία ώστε να αρθούν οι διώξεις των φοιτητών.

Ο κ. Μπούρας, σε ανάρτησή του στο facebook, αναφέρει:

«Εδώ και 4 ώρες ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιο Πατρών University of Patras είναι εγκλωβισμένος στο γραφείο του και το αυτοκίνητο του περιφρουρείται για να μην το χρησιμοποιήσει για να διαφύγει. Θέλω να δηλώσω απερίφραστα πως δεν Φοβάμαι Τίποτα και δεν θα φύγω από το Πανεπιστήμιο. Σήμερα στο Πανεπιστήμιο θα αναγορεύσουμε σε Επίτιμο Καθηγητή τον Ολυμπιονίκη κ. Ν. Κακλαμανάκη. Ας αναλάβει το Πολιτικό Σύστημα τις ευθύνες του και ας σπάσει τις ένοχες σιωπές. Όλοι ξέρουν και είναι ενήμεροι. Πρέπει να πάψουν τέτοιες αντιδημοκρατικές και παρεμβατικές ενέργειες και να καταδικαστούν όσοι τους στηρίζουν. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο ανήκει σε όλους και δεν έχει ιδιοκτήτες».

Η ανακοίνωση της Σίας Αναγνωστοπούλου από τη Νέα Αριστερά

Για το περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση συμπαράστασης στους φοιτητές η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Σία Αναγνωστοπούλου.

«Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας προς τον Φοιτητικό Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών και τους εκλεγμένους εκπροσώπους του, απέναντι στις απαράδεκτες διώξεις που υφίστανται από τη διοίκηση του Τμήματος.

Η κίνηση του Προέδρου του Τμήματος να ασκήσει πειθαρχικές διώξεις σε μέλη του Συλλόγου και σε φοιτητές που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις, αποτελεί μια χυδαία προσπάθεια φίμωσης της φωνής τους και καταστολής της νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης. Είναι απαράδεκτο, υπό το πρόσχημα του Νόμου Κεραμέως 4957/2022, να ποινικοποιούνται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις και να στοχοποιούνται οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους.

Θυμίζουμε ότι οι φοιτητές που δέχονται διώξεις, συμμετείχαν σε πανεκπαιδευτικές-πανελλαδικές δράσεις, ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, με αίτημα την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας. Δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών καταφεύγει σε τέτοιες μεθοδεύσεις. Ήδη πέρσι, φοιτητές είχαν διωχθεί για τη συμμετοχή τους στην απεργία για τα Τέμπη.

Είναι σαφές ότι οι επαναλαμβανόμενες αυτές ενέργειες, στόχο έχουν την φίμωση του φοιτητικού κινήματος και την καλλιέργεια κλίματος φόβου και τρομοκρατίας στο πανεπιστήμιο.Τα πανεπιστήμια οφείλουν να αποτελούν χώρους ελεύθερης έκφρασης, αμφισβήτησης και συλλογικής δράσης. Η ποινικοποίηση της διαφωνίας και η καταστολή των φοιτητικών αγώνων, πλήττουν καίρια την ακαδημαϊκή ελευθερία και υπονομεύουν τα θεμέλια της δημοκρατίας.

Στεκόμαστε στο πλευρό του Φοιτητικού Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών και των διωκόμενων φοιτητών.

Καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να καταδικάσουν τις απαράδεκτες αυτές διώξεις και να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και στην οργανωμένη φοιτητική δράση».

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κωστής Ζώης

Καλλιμάρμαρο LIVE: Η τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στους Γάλλους

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή τρεις οπαδοί για… ναρκωτικά – Επτά αφέθηκαν ελεύθεροι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 23:26