search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 04:32
MENU CLOSE

«Ημέρες Βιετνάμ» στα αμερικανικά πανεπιστήμια

01.05.2024 04:48
columbia-12321

Η αντιπολεμική φλόγα των φοιτητικών κινητοποιήσεων στην Αμερική για τη Γάζα, εξαπλώνεται ραγδαία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι διαμαρτυρίες θυμίζουν τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ τη δεκαετία του ’60, με την Αστυνομία να είναι προ των πυλών κορυφαίων Πανεπιστημίων, όπως το Columbia και το Yale.

Το κύμα διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας έχει επεκταθεί στα αμερικανικά πανεπιστήμια εδώ και μερικές εβδομάδες. Το κίνημα ξεκίνησε από το Κολούμπια, όπου εκατό άνθρωποι συνελήφθησαν στις 18 Απριλίου.

Μετά το ναυάγιο των συνομιλιών με τις συντονιστικές τους επιτροπές, η διοίκηση του πανεπιστημίου Κολούμπια προχώρησε σε αποβολές. Οι φοιτητές απάντησαν με πορεία διαμαρτυρίας στην πανεπιστημιούπολη και κατέλαβαν το κτίριο Χάμιλτον, που είχε καταληφθεί και το 1968 στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

Η πρύτανης του Κολούμπια, είχε δώσει διορία μέχρι σήμερα στους φοιτητές να αποχωρήσουν από τους χώρους του πανεπιστημίου, με τους φοιτητές να απαντούν δεν θα φύγουμε, παρά μόνο δια της βίας.

Δεκάδες φοιτητές συνελήφθησαν σε Τέξας, Γιούτα και Βιρτζίνια, με τις κινητοποιήσεις να θεωρούνται οι πλέον δυναμικές στιγμές του φοιτητικού κινήματος στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του `60, όταν τα αμερικανικά πανεπιστήμια σείονταν από τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Περίπου χίλιοι φοιτητές έχουν συλληφθεί από τις 18 Απριλίου, οπότε και άρχισαν να εξαπλώνονται οι κινητοποιήσεις σε περισσότερες από 20 πανεπιστημιουπόλεις σε τουλάχιστον 16 πολιτείες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «πιστεύει ότι η δια της βίας κατάληψη ενός πανεπιστημιακού κτιρίου είναι λανθασμένη προσέγγιση» και δεν αποτελεί «παράδειγμα ειρηνικής διαδήλωσης», ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο Τζον Κίρμπι ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την κατάληψη ενός κτιρίου του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη, από φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στη διαδήλωση» αλλά «δεν είναι αποδεκτό να διαταράσσεται η πανεπιστημιακή πορεία των άλλων φοιτητών», πρόσθεσε.

Στη Γαλλία, η αστυνομία επενέβη στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι, για να απομακρύνει δεκάδες φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν κινητοποίηση αλληλεγγύης στη Γάζα κι οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει σε προαύλιο χώρο στο εσωτερικό του ιδρύματος.

Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχία για το «δυσανάλογο αντίκτυπο» των επεμβάσεων της αστυνομίας σε πανεπιστημιουπόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών για να απομακρύνει από εκεί φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στη Γενεύη.

«Ανησυχώ για το γεγονός ότι ορισμένα μέτρα, που λαμβάνονται από τις δυνάμεις της τάξης σε μια σειρά πανεπιστημίων, μοιάζουν να έχουν δυσανάλογο αντίκτυπο», αναφέρει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Φόλκερ Τουρκ σε δήλωση που έστειλε σε δημοσιογράφους και στην οποία αναφέρεται σε συλλήψεις φοιτητών και στις κυρώσεις που τους επιβάλλονται.

«Πρέπει να είναι σαφές ότι η θεμιτή άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης δεν μπορεί να εξισώνεται με υποκίνηση βίας και μίσους», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Λευκός Οίκος: «Λανθασμένη προσέγγιση» η κατάληψη πανεπιστημιακών κτιρίων

Φάμελλος: «Ο πρωθυπουργός οφείλει να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο»

Βαρτζόπουλος: Σάλος με τις σκοταδιστικές δηλώσεις του περί γυναικοκτονιών – Όταν έλεγε «ναι» σε πλαστικές σφαίρες από την αστυνομία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 03:01