search
ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 17:04
MENU CLOSE

Δραματική έκκληση της UNICEF – Η Γάζα βρίσκεται στο χείλος της πείνας

07.05.2024 17:19
gaza-new

Οριακή είναι η κατάσταση στα Γάζα σύμφωνα και με την Unicef. Η οργάνωση δηλώνει ότι δεν έχει πάει βοήθεια στην περιοχή εδώ και 24 ώρες.

Όπως αναφέρουν οι διεθνείς υπηρεσίες βοήθειας, το κλείσιμο των δύο κύριων περασμάτων στη νότια Γάζα καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την παροχή βοήθειας στους αμάχους εντός του θύλακα.

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι το Ισραήλ δεν επιτρέπει στους ανθρωπιστές να έχουν πρόσβαση στο πέρασμα της Ράφα, αφού πήρε τον έλεγχο της πλευράς της Γάζας των συνόρων με την Αίγυπτο.

Η Τες Ίνγκραμ από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, λέει ότι «τίποτα δεν έχει μπει στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες, κάτι που είναι απολύτως καταστροφικό».

Η Ίνγκραμ τονίζει ότι η Γάζα βρίσκεται στο «χείλος της πείνας». «Δεν έρχεται βοήθεια σημαίνει ότι σε μια ή δύο ημέρες, η διανομή αυτής της βοήθειας θα σταματήσει, καθώς μας τελειώσουν οι προμήθειες που παραμένουν στη Γάζα», λέει στο BBC Radio 4 World at One.

ΟΗΕ και ΕΕ προειδοποιούν για νεα δραματική ανθρωπιστική κρίση στη Ράφα

ΕΕ και ΟΗΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή σε βάρος των αμάχων Παλαιστινίων που έχουν καταφύγει εκεί.

Συγκεκριμένα, ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι δεν διαθέτει περισσότερα αποθέματα καυσίμων παρά για μία μόνο ημέρα για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας του κλεισίματος του συνοριακού σημείου διέλευσης της Ράφας. «Διαθέτουμε ένα πολύ, πολύ μικρό απόθεμα καυσίμων, περίπου μιας ημέρας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος τύπου του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εξηγώντας πως καθώς τα καύσιμα δεν φθάνουν στην περιοχή παρά μόνο από τη Ράφα, αυτό το απόθεμα «είναι για το σύνολο» των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στη Γάζα.

Νωρίτερα, το Ισραήλ απαγόρευσε την πρόσβαση του ΟΗΕ στο συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφας, στη Λωρίδα της Γάζας, έγινε σήμερα γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

«Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε καμία φυσική παρουσία στο σημείο διέλευσης της Ράφας, διότι ο Cogat (ισραηλινός οργανισμός που είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό της ισραηλινής πολιτικής στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη) μας αρνήθηκε την πρόσβαση σε αυτήν τη ζώνη», η οποία αποτελεί το κύριο σημείο διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε ο Γενς Λάρκε, κατά τη διάρκεια μιας τακτικής συνέντευξης τύπου στη Γενεύη.

Προειδοποίηση Μπορέλ για περισσότερα θύματα

Από την πλευρά του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την άμυναΖοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να υπάρξουν νέες μεγάλες απώλειες αμάχων στη Ράφα, όπου ζουν 600.000 παιδιά, μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε το Ισραήλ .

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Ανάπτυξης της ΕΕ, διότι θα συζητηθούν θέματα ανοικοδόμησης και στήριξης σε παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και σε ουκρανικά εδάφη, ο Ζ. Μπορέλ χαρακτήρισε «θλιβερό» το γεγονός ότι παρά τις προειδοποιήσεις από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ προχώρησε χθες βράδυ σε χερσαία επίθεση στη Ράφα.

«Τα τελευταία θλιβερά νέα είναι ότι δεν υπήρξε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς τη δέχτηκε, το Ισραήλ την απέρριψε. Η χερσαία επίθεση στη Ράφα ξεκίνησε και πάλι, παρά τις εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα, τις ΗΠΑ, τα κράτη-μέλη της ΕΕ και όλους όσους ζητούν από τον Νετανιάχου να μην επιτεθεί στη Ράφα», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ και εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας: «Φοβάμαι ότι αυτό θα προκαλέσει και πάλι πολλές απώλειες αμάχων. Ό,τι και να λένε υπάρχουν 600.000 παιδιά στη Γάζα. Λένε ότι θα μεταφερθούν στις λεγόμενες ζώνες ασφαλείας. Δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες στη Γάζα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών θα συζητηθεί η πολιτική διάσταση αυτής της κρίσης, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «πολύ ανησυχητική» και προειδοποιώντας για ακόμα μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση. Χθες ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, με μήνυμα του στο “Χ”, χαρακτήρισε τις εντολές εκκένωσης του Ισραήλ «απαράδεκτες», προειδοποιώντας ότι «προμηνύουν το χειρότερο: περισσότερο πόλεμο και πείνα».

Σε ό,τι αφορά τη βοήθεια των κρατών-μελών της ΕΕ στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), o Z. Μπορέλ τόνισε ότι μετά την έκθεση που εκπόνησε η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη συνεχιστούν απρόσκοπτα όλες οι πληρωμές. Ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρίνι με επιστολή του στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ ζήτησε να ξεκινήσουν και πάλι οι πληρωμές προς των οργανισμό των Η.Ε. «Είμαι βέβαιος ότι οι υπουργοί θα στηρίξουν το αίτημα αυτό. Πράγματι, όλα τα κράτη-μέλη έχουν ξεκινήσει και πάλι τη στήριξη τους στην UNRWA», ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία-Κίνα: Στα Πυρηναία Μακρόν και Σι μετά των συζύγων τους για διακοπές και… διαπραγματεύσεις

Θρίλερ στην Ουκρανία: Συλλήψεις με την κατηγορία σχεδίου δολοφονίας του Ζελένσκι

Η στάση Μπάιντεν απέναντι στο Ισραήλ διχάζει τους Δημοκρατικούς – Η κομματική βάση πιέζει για συνέπειες στο Νετανιάχου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 17:01