search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 15:26
MENU CLOSE

Η ακρίβεια και τα… ανέκδοτα με τις θεωρίες του Κώστα Σκρέκα

09.05.2024 18:35
skrekas-123

Όταν οι τιμές των καυσίμων πήραν κάποια στιγμή, πριν τρία τέσσερα χρόνια, την ανηφόρα, κυκλοφορούσε ένα ευφυές και εξόχως (αυτο)σαρκαστικό ανέκδοτο μεταξύ των καταναλωτών για να διασκεδάσουν κάπως την κατάσταση: «Δεν βλέπω καμία αύξηση στα καύσιμα. 20 ευρώ έβαζα, 20 ευρώ βάζω», ήταν η φράση που έκανε θραύση εν είδει ψυχολογικού καταπραϋντικού για την αφόρητη λεηλασία.

Φαίνεται όμως ότι υπάρχει κι ένας άνθρωπος που πήρε τη φράση στα… σοβαρά και όχι ως ανέκδοτο. Το δυστύχημα (ή παρωδία ανεκδότου;) είναι πως πρόκειται για τον αρμόδιο επί των θεμάτων ακρίβειας, υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα.

Ο οποίος κ. Σκρέκας περιφέρεται μήνες τώρα από κανάλι σε ραδιόφωνο κι από σούπερ μάρκετ σε κάθε είδους αγορά, επιχειρώντας, με παταγώδη αποτυχία βέβαια, να πείσει τους καταναλωτές ότι η ακρίβεια πήγε κάπως σαν τον… δράκο του Άη Γιώργη: εφονεύθη παραδειγματικά.

Το δε παράδειγμα που έφερε με τις τιμές για το πασχαλινό αρνί ήταν καλύτερο ανέκδοτο κι από κείνο με τη βενζίνη. Μόνο που ο κ. Σκρέκας το έλεγε καθόλα σοβαρά: «Ένα αρνί από ένα αρνί ή ένα αμνοερίφιο από ένα άλλο έχει διαφορά σε ό,τι αφορά το βάρος. Ένα πιο βαρύ αρνί προφανώς θα είναι πιο ακριβό από ένα πιο ελαφρύ, ένα πιο μικρό» αποφάνθηκε με ύφος καθηγητή του LSE. Με άλλα λόγια, όσο πιο ακριβό είναι ένα αρνί, τόσο περισσότερο κοστίζει, ενώ ένα φθηνό αρνί κοστίζει σαφώς λιγότερο – αυτές είναι θεωρίες όχι εκείνη του Τζον Νας για την θεωρία των Παιγνίων ή η άλλη του Τζον Τέιτ για θεωρία των αριθμών!

Ουδείς αντιλαμβάνεται γιατί ο κ. Σκρέκας επιμένει να εξωραΐζει ή και να ωραιοποιεί μία κατάσταση στην αγορά, που την αντιλαμβάνεται ο κάθε πολίτης σχεδόν σε κάθε καταναλωτική του δραστηριότητα.

Μοιάζει σαν έναν επίμονο κήρυκα, που αυθυποβάλλεται σε μία ιδέα, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, ούτε μπορεί να πείσει κανέναν.

Δικαίως σε μία πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη μία δημοσιογράφος του επισήμανε, μάλλον με κατανόηση και συγκατάβαση, ότι «αν σας ακούσει κάποιος που δεν ζει στην Ελλάδα θα πει ότι έχουν λύσει το πρόβλημα της ακρίβειας»!

Πιθανόν το πρόβλημα με τον κ. Σκρέκα και την περίπου δεκάμηνη παρουσία του στο υπουργείο Ανάπτυξης είναι ακριβώς αυτό: Ότι επιδεικνύει μία εξωφρενική άρνηση να καταλάβει ότι η ακρίβεια είναι υπαρκτή και πως χρειάζονται συγκεκριμένες λύσεις. Δεν αρκεί η επικοινωνία, ούτε τα ενθαρρυντικά λόγια και οι άνευ αντικρίσματος διαβεβαιώσεις.

Ο πληθωρισμός στη χώρα, ειδικά στα τρόφιμα, τρέχει με σχετικά υψηλούς ρυθμούς, αναλογικά μάλιστα με την Ευρώπη και δεν υπάρχει καμία ορατή προοπτική αποκλιμάκωσης, πολλώ δε μάλλον ελπίδα για αποπληθωρισμό.

Η όποια συγκράτηση τιμών ή και σποραδικές μειώσεις, συνοδεύονται με αμφίβολες «προσφορές» ή από προϊόντα αμφιλεγόμενης ποιότητα.

Το υπουργείο Ανάπτυξης μοιάζει να έχει στερέψει από ιδέες: Η μάχη κατά της ακρίβειας βασίζεται κυρίως στις πολιτικές των «καλαθιών», που πλέον δείχνουν να έχουν κάνει τον κύκλο τους, ή στα πρόστιμα προς εταιρίες, που αισχροκερδούν. Πρόστιμα, που είτε επιβάλλονται αφότου η κερδοσκοπία έχει ήδη κάνει αφαίμαξη στις τσέπες των καταναλωτών, είτε δεν «ενοχλούν» ιδιαίτερα τις εταιρείες οι οποίες μπορεί στο μεταξύ να έχουν κερδίσει πολλαπλάσια.

Για την ιστορία, ο πληθωρισμός τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 3,2% από 2,9% που ήταν τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός στην κατηγορία των τροφίμων ήταν 5,3%, από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.

Ανάλογη εικόνα είχε και ο Απρίλιος με τα αναλυτικά στατιστικά να  αναμένονται.

Ωστόσο, ακόμα κι αν υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση από τους αφόρητα υψηλότερους δείκτες πέρσι και πρόπερσι, αυτό που δεν πρέπει να διαφεύγει είναι πως ο πληθωρισμός λειτουργεί σωρευτικά για ένα νοικοκυριό. Όσο υπάρχει ένας πληθωρισμός που κινείται σε τέτοια επίπεδα, οι ήδη υψηλές τιμές που διαμορφώθηκαν το προηγούμενο διάστημα αυξάνονται κι άλλο, όπερ σημαίνει ότι η επιβάρυνση γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

Με απλά λόγια για να το καταλάβει μέχρι και ο υπουργός κ. Σκρέκας, όταν παρατηρείται μειωμένος πληθωρισμός σε σχέση με πριν, σημαίνει ότι δεν αυξάνονται οι τιμές με το ρυθμό που αυξάνονταν – αλλά εξακολουθούν να αυξάνονται!

Πιθανόν η περίπτωση του κ. Σκρέκα να εμπίπτει στην κατηγορία των υπουργών που έχουν δημιουργήσει την εικόνα περί αποτυχημένου ροτέισον. Ή όπως θα έλεγε και ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης «αν ένας υπουργός απέτυχε είναι αποτυχημένος, ενώ ένας υπουργός που έχει πετύχει λέγεται πετυχημένος»!

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Πώς επηρεάζει τους Έλληνες εξαγωγείς η κρίση στη Μέση Ανατολή;

Εκτοξεύεται η τιμή του καφέ τους επόμενους μήνες – Πόσο θα τον πληρώνουμε και γιατί

Κουτσούμπας: Από το Νταχάου απέδωσε φόρο τιμής σε αυτούς που συνέτριψαν το ναζισμό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 15:25