search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 20:43
MENU CLOSE

Καρκίνος παχέος εντέρου: Γιατί αυξάνεται στους νέους και πώς να προστατευτείτε

10.05.2024 17:20
entero-new
Πηγή: Pixabay

Ο καρκίνος παχέος εντέρου αποτελεί το δεύτερο πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες και τον τρίτο πιο συχνό στους άντρες σε όλο τον κόσμο και τα τελευταία χρόνια αυξάνεται δραματικά σε όλο και μικρότερες ηλικίες, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στην ιατρική κοινότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Αντικαρκινική Εταιρείας, που δημοσιεύθηκαν στο CA: A Cancer Journal for Clinicians, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού παρουσιάζει αύξηση τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν αυτό που οι γιατροί παρατηρούν εδώ και χρόνια.

Ο Δρ. William Dahut, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, δήλωσε ότι οι νεότεροι άνθρωποι τείνουν να διαγιγνώσκονται σε μεταγενέστερα στάδια, όταν ο καρκίνος είναι πιο επιθετικός: «Επομένως, δεν είναι μόνο ο καρκίνος το πρόβλημα, αλλά το γεγονός ότι ο καρκίνος παχέος εντέρου που είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί, γι’ αυτό και βλέπουμε αυτές τις αλλαγές στη θνησιμότητα» παρατηρεί.

Αν και ακόμα οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι γιατί ο καρκίνος, ιδίως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, γίνεται όλο και πιο συχνός στους νεότερους ενήλικες, ορισμένοι υποθέτουν ότι τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας, η καθιστική ζωή και η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο. Δεν αποτελεί, όμως, πάντα τον κανόνα.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν οικογενειακό ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • την παχυσαρκία,
  • το κάπνισμα,
  • την κατανάλωση αλκοόλ,
  • η καθιστική ζωή,
  • οι διατροφικές συνήθειες, όπως χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων και διατροφή με πολλά λιπαρά.

Πώς να προστατευτείτε

Οι ειδικοί συστήνουν τον έλεγχο με κολονοσκόπηση από την ηλικία των 45 ετών, ενώ όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό μπορεί να χρειαστεί να αρχίσουν τον έλεγχο νωρίτερα.

Ωστόσο, μόνο το ένα τρίτο περίπου των ατόμων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν κάποιο οικογενειακό ιστορικό ή προδιάθεση για τον καρκίνο. Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί συνιστούν τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και τη μείωση του κόκκινου κρέατος αλλά και την καθημερινή άσκηση.

Πρόγραμμα Προλαμβάνω: Τον Ιούνιο τα πρώτα SMS για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις  

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο ξεκινάει το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου μέσα στα πλαίσια του προγράμματος Προλαμβάνω. Μάλιστα τα πρώτα sms θα αρχίσουν να έρχομαι την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, όπως είχες ανακοινωθεί από την ηγεσία του υπουργείο Υγείας, σε ειδική εκδήλωση στις 28 Απριλίου. Αναλυτικά το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων  απευθύνεται σε 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-65 ετών και περιλαμβάνει:

– δωρεάν εξέταση με ειδικά τεστ που θα μπορούν οι πολίτες να προμηθεύονται από τα φαρμακεία,

– και δωρεάν διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, 9 στους 10 ανθρώπους που διαγιγνώσκονται έγκαιρα με καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν καλύτερη επιβίωση σε σχέση με αυτούς που δεν διαγιγνώσκονται έγκαιρα.

Διαβάστε επίσης:

Ο ΕΟΠΥΥ προειδοποιεί με λύση των συμβάσεων τα διαγνωστικά εργαστήρια που είναι σε κινητοποίηση

Διαβήτης: Προσοχή στον έρπητα ζωστήρα!

Μελάνωμα: Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης – Πού γίνονται δωρεάν εξετάσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 20:40