search
ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 00:07
MENU CLOSE

Ελληνοτουρκικά, «Σκοπιανό» και Αλβανικό απειλούν το δεξιό κοινό της Βόρειας Ελλάδας

14.05.2024 09:02
nd-new

Στις προηγούμενες εθνικές εκλογές το τείχος στον Έβρο, αλλά και οι μουσουλμάνοι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ήταν θέματα που έπαιξαν δυνατά στην προεκλογική εκστρατεία και σε αρκετές περιπτώσεις στρίμωξαν τον ΣΥΡΙΖΑ με εμφανή και μετρήσιμα κέρδη για τη Νέα Δημοκρατία.

Η αίσθηση που υπήρχε  πριν από λίγες εβδομάδες ήταν ότι σε αυτές τις ευρωεκλογές θα κυριαρχούσαν κυρίως τα θέματα της οικονομίας, των Τεμπών και του κράτους δικαίου. Και ξαφνικά, προσώρας τουλάχιστον, η ατζέντα αλλάζει και για πρώτη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα πριν τις εκλογές ανοίγουν ταυτοχρόνως και εκ νέου Ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό και Αλβανικό.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιώντας υψηλούς τόνους και «πατριωτική» γραμμή εδώ και λίγες μέρες πιέζουν την κυβέρνηση την κατηγορούν για υποχωρητικότητα, για  εξωτερική πολιτική Ι.Χ και μυστική διπλωματία. Όμως η κυβέρνηση δεν ανησυχεί τόσο από τις επιθέσεις αυτών των δύο κομμάτων καθώς στο εκλογικό δεξιό της ακροατήριο δεν θεωρείται ότι έχουν και τόσο την έξωθεν καλή μαρτυρία στο κομμάτι των εθνικών θεμάτων προκειμένου να αποσπάσουν ψήφους γι’ αυτόν τον λόγο.

Όμως είναι βέβαιο ότι τις επόμενες εβδομάδες και όσο και τα τρία αυτά θέματα παραμένουν ανοικτά, θα αξιοποιηθούν δεόντως από τα κόμματα στα δεξιά της, Ελληνική Λύση, Νίκη, Φωνή Λογικής που χρησιμοποιούν πολύ υψηλούς τόνους προκειμένου να προσελκύσουν ένα κομμάτι του δεξιού  ακροατηρίου της που δεν κατάφεραν να το κερδίσουν με την αξιοποίηση της σύγκρουσης εκκλησίας – Νέας Δημοκρατίας, που έγινε για τον νόμο που αφορά την ισότητα στο γάμο αλλά τερματίστηκε αναπάντεχα μετά την δυναμική παρέμβαση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Ήδη με ανακοίνωσή του ο κ. Βελόπουλος ζητά την απέλαση «όλων των σοβινιστών» όπως λέει που ήταν στο Γαλάτσι στην συγκέντρωση του Αλβανού πρωθυπουργού ενώ επαναλαμβάνει συνεχώς προς πρέπει να ακυρωθεί «η προδοτική» όπως την χαρακτηρίζει συμφωνία των Πρεσπών.

Και μπορεί αυτή η φρασεολογία στην υπόλοιπη Ελλάδα να αντιμετωπίζεται από σκωπτικά έως  αδιάφορα, στην Βόρεια Ελλάδα όμως, εκεί που τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας πλήττονται από την εμφάνιση αυτών των κομμάτων τα πράγματα ίσως να είναι διαφορετικά. Άλλωστε ένα μεγάλο ποσοστό που έχουν αυτά τα κόμματα στην συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή έχει να κάνει και με την υποδαύλιση αντανακλαστικών που αφορούν τα συγκεκριμένα θέματα.  

Και προφανώς δεν είναι και η πιο ευνοϊκή συγκυρία για τη Νέα Δημοκρατία οι ψηφοφόροι της  με αυτά τα χαρακτηριστικά να ακούνε συνεχώς  τους εκπροσώπους αυτών των τριων κομμάτων να κατηγορούν την κυβέρνηση για υποχωρητικότητα, απομάκρυνση από  πατριωτικές θέσεις και από παραδοσιακές δεξιές αξίες.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο μέχρι στιγμής η κατάσταση θεωρείται ελεγχόμενη και  η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το αλβανικό έκλεισε προτού καν ανοίξει, αφού ο Αλβανός πρωθυπουργός ήταν πολύ προσεκτικός στις τοποθετήσεις του και δεν υπήρξε συνέχεια μετά την συγκέντρωση της Κυριακής.

Από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα υπήρξαν οι δημόσιες τοποθετήσεις – διαφωνίες  του πρωθυπουργού και για το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας και για το θέμα της Μονής της Χώρας που δίνουν επιχειρήματα του τύπου «διεκδικούμε τα δίκια μας και απαντάμε ευθέως όταν αυτά παραβιάζονται».

Το μόνο αγκάθι ίσως για τα στελέχη της κυβέρνησης είναι το ξαφνικό άνοιγμα του σκοπιανού που δημιουργεί ευαισθησίες στην συγκεκριμένη περιοχή καθώς ένα μέρος του εκλογικού κοινού της Νέας Δημοκρατίας δεν είδε ποτέ με καλό μάτι τους ήπιους τόνους που κράτησε το κόμμα μετεκλογικά στο συγκεκριμένο θέμα αλλά και την υιοθέτηση της πολιτικής για πιστή τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών. Και επιπροσθέτως γι’ αυτό το θέμα υπάρχουν πάντα οι συγκεκριμένες ευαισθησίες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που μέχρι στιγμής και για το σκοπιανό και για τα ελληνοτουρκικά τηρεί σιγή ιχθύος.

Από τις εξελίξεις στην γειτονική χώρα θα κριθεί το πόσο αυτό το θέμα θα παραμείνει ανοιχτό  στην ελληνική προεκλογική ατζέντα και άρα αξιοποιήσιμο προεκλογικά από τους «οπαδούς της περικεφαλαίας» όπως σκωπτικά χαρακτηρίζουν τους εκπροσώπους των τριών αυτών κομμάτων κεντροδεξιά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Πάντως για τους εραστές της σημειολογίας δεν είναι τυχαίο που ο πρωθυπουργός την χθεσινή του ανάρτηση στο Facebook όπου  έκανε λόγο για την προκλητική επιλογή της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβιάσει  το Σύνταγμα και να ονομάσει την χώρα της Μακεδονία χρησιμοποίησε και τον όρο Σκόπια που συνήθως χρησιμοποιούν όσοι εντός και εκτός της Νέας Δημοκρατίας δεν αρέσκονται στην χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία γράφοντας χαρακτηριστικά «κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων».

Διαβάστε επίσης

ΠΑΣΟΚ: «Σκληρή γλώσσα» και για την εξωτερική πολιτική – Ο «οδικός χάρτης» για την Κεντροαριστερά

ΣΥΡΙΖΑ: Με Πρέσπες και ελληνοτουρκικά επιχειρεί να στριμώξει τον Μητσοτάκη – Του προσάπτουν μικροκομματικά παιχνίδια με τα «εθνικά»

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Προσεκτικά βήματα για την αποφυγή… ατυχήματος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 00:07