search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 03:54
MENU CLOSE

Οι επιφυλάξεις των δημοσκόπων, οι ευρωεκλογές κρίνουν τον ανασχηματισμό, τα καρφιά Αυγενάκη και ο Κασσελάκης στον Μενουδάκο για τα emails

16.05.2024 06:51
evroekloges_kalpi_1004_1920-1080_new

Καλημέρα σας

Από τα γκάλοπ των ημερών (έρχονται άλλα δύο το βράδυ της Πέμπτης) παρατηρώ ότι οι εταιρείες είναι πολύ επιφυλακτικές.

Προτιμούν να δίνουν μεγάλο εύρος στα ποσοστά που εκτιμούν για τα κόμματα, ώστε να διατηρήσουν μία ευελιξία για οτιδήποτε προκύψει στην πορεία.

Η ΝΔ κινείται, λέει η MRB, από 30% έως 35%. Ναι, αλλά άλλο είναι το 30% κι άλλο το 35%.

Στο πρώτο έχουμε πολιτική θύελλα, στο δεύτερο νηνεμία.

Βέβαια, κάποιες αναλύσεις των ποιοτικών στοιχείων στων γκάλοπ λένε ότι ακόμα κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει ποιον θα χτυπήσει η αποχή και πώς θα εκφραστεί η δυσαρέσκεια.

Τρία είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση σε αυτές τις ευρωεκλογές και στα οποία στρέφεται η προσοχή των επιτελών του Μαξίμου:

-Η ακρίβεια – λογικό και αναπόφευκτο, έτσι όπως το έχει πάει το πράγμα.

-Η ασφάλεια, ιδίως στις μεγάλες πόλεις, καθώς η εγκληματικότητα έχει ξεφύγει.

-Και το τρίτο είναι η «κόπωση της εξουσίας» – η κοινή γνώμη δείχνει σημάδια κούρασης από τα ίδια πρόσωπα που ανακυκλώνονται στην κυβέρνηση, αλλά και τις συμπεριφορές που επαναλαμβάνονται…

Η σύνδεση ευρωεκλογών και ανασχηματισμού 

Στο ενδεχόμενο που η ΝΔ πάει τόσο καλά όσο λένε οι πλέον αισιόδοξοι – ήτοι 34%, 35% και βάλε – μπορεί να μπερδευτεί το σενάριο με τον ανασχηματισμό.

Αυτό άρχισε να κυκλοφορεί από χθες και με δεδομένο ότι το κυβερνών κόμμα καταγράφεται σταθερά γύρω ή πάνω από τον πήχη του 33%.

Σου λένε πολλοί «αφού οι πολίτες δίνουν τόσο υψηλό ποσοστό σημαίνει ότι η κυβέρνηση πάει καλά. Άρα δεν χρεειάζεται να κάψει ο πρωθυπουργός το χαρτί του ανασχηματισμού μέσα στο καλοκαίρι, αλλά να το κρατήσει για το φθινόπωρο και βλέπουμε»…

Ένα ποσοστό 33%+ θα εκληφθεί δηλαδή ως επιβράβευση της μέχρι τώρα κυβερνητικής πορείας από τις περσινές εκλογές.

Για τις προθέσεις του ίδιου του Μητσοτάκη επ’ αυτού δεν μπορώ να σας πω κάτι, καθότι δεν έχω εικόνα. Αλλά αυτές οι ιδέες που κυκλοφορούν γύρω γύρω έχουν ένα ενδιαφέρον…

Τα καρφιά του Αυγενάκη 

Μια και μιλάμε για ανασχηματισμούς και υπουργούς που δίνουν μάχη να μείνουν στην κυβέρνηση, πρόσεξα πώς χειρίζεται το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ο Αυγενάκης.

Ο Οργανισμός μπαίνει σε ευρωπαϊκή επιτήρηση και ο υπουργός αφήνει αιχμές για γαλάζιους προκατόχους του.

Δηλαδή, μάλλον καρφιά, όχι αιχμές.

Τώρα, τα λέει αυτά για να απαντήσει στις γκρίνιες των ψηφοφόρων του στην Κρήτη, που χάνουν τις επιδοτήσεις και τον θεωρούν υπεύθυνο ή στέλνει μηνύματα στο Μαξίμου για την επικείμενη κρίση των υπουργών από τον πρωθυπουργό, θα σας γελάσω…

Η αγωνία του ΠΑΣΟΚ 

Η χθεσινή δημοσκόπηση της MRB ήταν για το ΠΑΣΟΚ σαν βάλσαμο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα μηνύματα εδώ και ένα μήνα από τις δημοσκοπήσεις είναι «πού σε πονεί και πού σε σφάζει».

Η εκτίμηση ότι μπορεί να κινηθεί και προς το 16% δίνει μία ελπίδα στον Ανδρουλάκη, αν και το χαμηλό όριο που έχει αυτή η πρόβλεψη (12%) είναι προφανώς απογοητευτικό.

Πάντως αυτό το γκάλοπ δεν έριξε ταφόπλακα στις προσδοκίες της Χαριλάου Τρικούπη.

Μαθαίνω όμως ότι άλλες εταιρίες που ολοκληρώνουν τις έρευνές τους δεν θα είναι τόσο… καλές με το ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει το σκάνδαλο των emails 

Ο Στέφανος Κασσελάκης πάει σήμερα στον πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνο Μενουδάκο.

Και παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να ανεβάζει το θέμα με το σκάνδαλο «Ασημακοπούλου» – δηλαδή της διαρροής emails αποδήμων ψηφοφόρων που εγγράφηκαν στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο.

Η Κουμουνδούρου θα καλέσει την Νίκη Κεραμέως να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή.

Και γενικά δεν θα δεχθεί να κλείσει η Βουλή για τις ευρωεκλογές χωρίς να έχει φωτιστεί όλο το θέμα.

Η ΕΔΕ που έκανε το υπουργείο Εσωτερικών – τα έριξε στον υπηρεσιακό… διευθυντή Εκλογών λέει – είναι για κλάματα. Θα έλεγα για γέλια αν δεν ήταν τόσο σοβαρή αυτή η υπόθεση.

Το σκάνδαλο πιθανόν είναι και μία αιτία για τη χαμηλή συμμετοχή αποδήμων στις ευρωεκλογές. Μόλις 26-27 χιλιάδες είναι οι παραπάνω εκλογείς σε σχέση με όσους συμμετείχαν πέρσι στις εθνικές εκλογές.

Διαβάστε επίσης

Χαρίτσης: «Η χώρα χρειάζεται αξιόπιστη αριστερή εναλλακτική πρόταση» – Τι είπε για τον Μητσοτάκη και τον «μεταλλαγμένο» ΣΥΡΙΖΑ

Πυρά Πολάκη σε Γεροτζιάφα: «Σπας ταμεία σε γελοιότητα, πάρε τα βουνά» – «Μάθε του πώς δίνουν λεφτά οι φαρμακευτικές» είπε στον Άδωνι

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε ΠΑΣΟΚ: Επιστρατεύει ξεκάθαρα ψεύδη στην απέλπιδα προσπάθεια που καταβάλει ευελπιστώντας να μας πλήξει

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 01:02