search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 18:22
MENU CLOSE

Το Ισραήλ απαντά στην Τουρκία: Καταργεί τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και αυξάνει τους δασμούς στις εισαγωγές ως αντίποινα

17.05.2024 20:01
israel

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμόριτς δήλωσε την Πέμπτη ότι το Ισραήλ θα καταργήσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Τουρκία και θα επιβάλει δασμούς 100% σε άλλες εισαγωγές από την Τουρκία ως αντίποινα για την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει τις εξαγωγές στο Ισραήλ.

Το σχέδιο, είπε, θα υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο για έγκριση.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Τουρκία δήλωσε ότι σταματά τις εξαγωγές προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, επικαλούμενη «την επιδείνωση της ανθρωπιστικής τραγωδίας» στα παλαιστινιακά εδάφη. Ωστόσο, το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου είπε ότι οι εταιρείες έχουν τρεις μήνες για να εκπληρώσουν τις υπάρχουσες παραγγελίες μέσω τρίτων χωρών.

«Η ανακοίνωσή του (του Ερντογάν) για τη διακοπή των εισαγωγών στο Ισραήλ συνιστά δήλωση οικονομικού μποϊκοτάζ και σοβαρή παραβίαση των διεθνών εμπορικών συμφωνιών στις οποίες έχει δεσμευτεί η Τουρκία», ανέφερε ο Σμότριτς.

Σημείωσε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ θα διαρκέσουν μόνο όσο ο Ερντογάν παραμένει στην εξουσία.

«Εάν στο τέλος της θητείας του Ερντογάν οι πολίτες της Τουρκίας εκλέξουν έναν ηγέτη που είναι υγιής και όχι απέναντι στο Ισραήλ, θα ήταν δυνατό να επιστρέψει ο εμπορικός δρόμος με την Τουρκία», είπε ο Σμότριτς.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Σμόριτς, όλοι οι μειωμένοι τελωνειακοί συντελεστές που ισχύουν για αγαθά που εισάγονται από την Τουρκία στο Ισραήλ θα καταργηθούν. Ταυτόχρονα, θα επιβληθούν δασμοί σε κάθε προϊόν που εισάγεται από την Τουρκία στο Ισραήλ με συντελεστή 100% της αξίας των εμπορευμάτων επιπλέον του υφιστάμενου δασμού.

Τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Εξωτερικών, ανέφερε η δήλωση, θα λάβουν επίσης μέτρα για την ενίσχυση της μεταποίησης του Ισραήλ, ενώ θα διαφοροποιήσουν τις πηγές εισαγωγών για να μειώσουν την εξάρτηση από την Τουρκία.

Η Ένωση Κατασκευαστών του Ισραήλ χαρακτήρισε το σχέδιο του Σμόριτς «μια κατάλληλη απάντηση» επειδή δεν επέτρεψε στον Ερντογάν να βλάψει την οικονομία χωρίς απάντηση.

Διαβάστε επίσης:

Guardian: Επικοινωνία με τον Τζέφρι Έπσταϊν φέρεται ότι είχε ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ – Τα μηνύματα στα μπλοκ του παραγωγού

Ισραήλ: Βρέθηκαν οι σοροί τριών ομήρων, μεταξύ αυτών και της Σάνι Λουκ

Χάγη: «Ψεύτες» φώναξε στους Ισραηλινούς αξιωματούχους διαδηλώτρια – Στη δίκη για τη γενοκτονία στη Γάζα (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 18:18