search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 05:14
MENU CLOSE

SOS από τον Κώστα Συνολάκη: Μέρος της Δήλου θα βυθιστεί σε 50 χρόνια, το ηφαίστειο της Σαντορίνης θα εκραγεί σε 20 χρόνια

20.05.2024 17:37
santorini ifaisteio 987- new

Για την κλιματική κρίση μίλησε ο Κώστας Συνολάκης, σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και καθηγητής φυσικών καταστροφών στο Πολυτεχνείο της Κρήτης.

Ο καθηγητής, μιλώντας στο Mega και αναφερόμενος στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της κλιματικής κρίσης ανέφερε ότι τμήμα της Δήλου θα βυθιστεί σε 50 χρόνια. 

«Το κάτω μέρος του νησιού είναι στην επιφάνεια της θάλασσας και με μικρή άνοδο της στάθμης της θάλασσας ένα κομμάτι του νησιού θα είναι κάτω από τη θάλασσαΣε πενήντα χρόνια ένα κομμάτι των αρχαιοτήτων θα είναι κάτω από το νερό», ανέφερε ο Κώστας Συνολάκης.

Στη συνέχεια ο καθηγητής φυσικών καταστροφών ανέφερε ότι όσον αφορά στη Σαντορίνη «μας απασχολεί πότε θα αρχίσει πάλι να έχει έξαρση το ηφαίστειο.Ήταν σε φάση έξαρσης το 2011 και το 2012 και κάποια στιγμή θα γίνει έκρηξη αλλά όχι μινωική έκρηξη».

Προέβλεψε μάλιστα ότι η ενεργοποίηση του ηφαιστείου στη Σαντορίνη με έκρηξη θα γίνει σε περίπου είκοσι χρόνια.

Σχολιάζοντας τις κατολισθήσεις στη Σαντορίνη είπε μάλιστα ότι όταν θα εκραγεί το ηφαίστειο θα γίνουν περισσότερες κατολισθήσεις κυρίως στην περιοχή Νέα Καμένη, συμπληρώνοντας ότι το καλό με τα ηφαίστεια είναι ότι δίνουν πολλές προειδοποιήσεις.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η περιγραφή της κλιματικής κρίσης ο οποίος την περιέγραψε σαν αν είμαστε «σ’ ένα ξέφρενο λεωφορείομε έναν μεθυσμένο οδηγό που πηγαίνει δεξιά,  αριστερά,δεξιά υπάρχει ένας γκρεμός από την άλλη πλημμύρες, από την άλλη πυρκαγιές και πηγαίνει έτσι το λεωφορείο μπαμ, μπουμ, μπαμ, μπουμ, μπαμ μπουμ και το θέμα είναι εάν μπορούμε να το φρενάρουμε».

Διαβάστε επίσης:

Καλοκαίρι 2023: Το θερμότερο στο βόρειο ημισφαίριο τα τελευταία 2.000 χρόνια

Θορυβώ, άρα υπάρχω

«Συναγερμός» από τον «Κοπέρνικο»: Συνεχίζεται η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 02:16