search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 02:15
MENU CLOSE

Ηφαίστειο Σαντορίνης: Η έκρηξή του ήταν 15 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Hunga Tonga, το 2022 (Videos)

16.01.2024 21:28
HFAISTEIO_SANTORINHS
Screenshot via YouTube video Raj World

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης ήταν μία από τις βιαιότερες που έχουν ποτέ καταγραφεί, αναφέρουν μεταξύ άλλων ερευνητές- καθηγητές από τη Γαλλία.

Ο Τομ Ντρουίτ, ένας από τους ερευνητές καθηγητές του εργαστηρίου «Μάγμα και Ηφαίστεια» του Clermont-Ferrand,ο οποίος συμμετείχε στη διεθνή ομάδα που μελέτησε το υφαίστειο και δημοσίευσε τα συμπεράσματά της στο έγκριτο περιοδικό Nature Communications Earth & Environment, δήλωσε ότι οι επιστημονικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν σε βαθιά νερά μέσα και γύρω από το ηφαιστειακό πεδίο Χριστιανά-Σαντορίνη-Κολούμπο στην Ελλάδα αποκάλυψαν μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις που έχουν ποτέ καταγραφεί στο νότιο ελληνικό τόξο.

Ο Ντρουίτ, οποίος συνδιηύθυνε την αποστολή, δήλωσε επίσης στην ιστοσελίδα Franceinfo ότι «η Σαντορίνη είναι πλέον ένα αναδυόμενο ηφαίστειο αλλά στο παρελθόν ήταν καθαρά υποβρύχιο».

Για την ανακάλυψη – την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετική» – της αποστολής στη Σαντορίνη τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι αφορά «μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις που έχουν υπάρξει ποτέ σε αυτό το ηφαιστειακό τόξο».

Στόχος τους είναι να κατανοήσουν τι είναι αυτό που ρυθμίζει τις εκρήξεις του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Σαντορίνης, να προβλέψουν τη μελλοντική του δραστηριότητα και τις επιπτώσεις του σε μια περιοχή την οποία επισκέπτονται εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως.

Όπως είπε ο Ντρουίτ: «Βρισκόμασταν γύρω από το ηφαίστειο της Σαντορίνης, περίπου εκατό χιλιόμετρα βόρεια της Κρήτης, σε ένα τόξο ηφαιστείων, που ονομάζεται Ελληνικό τόξο, το οποίο απλώνεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι στόχοι αυτής της αποστολής ήταν ευρείς. Μελετήσαμε τη Σαντορίνη που είναι ένα εμβληματικό ηφαίστειο (…) Η Σαντορίνη είναι πλέον ένα αναδυόμενο ηφαίστειο αλλά στο παρελθόν ήταν καθαρά υποβρύχιο. Οι υποβρύχιες εκρήξεις μελετώνται ευρέως τώρα, μετά την έκρηξη του Hunga Tonga, το 2022, στον Ειρηνικό (…)».

Για την ανακάλυψη –την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετική»- της αποστολής στη Σαντορίνη τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι αφορά «μια από τις μεγαλύτερες εκρήξεις που έχουν υπάρξει ποτέ σε αυτό το ηφαιστειακό τόξο και για το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Αυτή η ανακάλυψη μας δείχνει ένα πολύ μεγαλύτερο παράδειγμα από το Hunga Tonga μιας υποβρύχιας έκρηξης, η οποία ήταν μέχρι τότε η πιο βίαιη έκρηξη που έχει καταγραφεί ποτέ. Στη Σαντορίνη, έχουμε ένα παράδειγμα 15 φορές μεγαλύτερο» .

Η καταστροφική έκρηξη του Χούνγκα Τόνγκα

Για την ιστορία το ηφαίστειο Χούνγκα Τόνγκα εξερράγη βιαίως στις 5 Ιανουαρίου του 2022, απελευθερώνοντας ενέργεια ισοδύναμη με 9 με 37 μεγατόνους ΤΝΤ. Το ωστικό κύμα ακούστηκε μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ η δόνηση (το κρουστικό κύμα) καταγράφηκε σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στη Ελλάδα δύο φορές.

Η εκρηκτική στήλη έφτασε σε ύψος 55 χιλιομέτρων – το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από δορυφόρους, όντας μεγαλύτερο αυτό της έκρηξης του Πινατούμπο το 1991. Η έκρηξη κατέστρεψε μεγάλο τμήμα του ηφαιστειακού νησιού, ενώ προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε τις ακτές όλου του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Μάλιστα, δύο άτομα πνίγηκαν από μεγάλα κύματα στο Περού.

Διαβάστε επίσης:

Άγριος ξυλοδαρμός 28χρονης παραμονές Πρωτοχρονιάς: Πήδηξε από μπαλκόνι για να σωθεί από τον σύντροφό της

Φθηνά εργατικά χέρια διαφημίζει δικηγορική εταιρεία σε «τιμή ευκαιρίας»

Ξεκινά το Σάββατο το πατρινό καρναβάλι – Ποιο είναι το φετινό θέμα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09