search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 03:59
MENU CLOSE

Ισλανδία: Επιχείρηση διάσωσης ζώων από το απειλητικό ηφαίστειο (Videos)

16.01.2024 14:33
ifaisteio-islandia-new (2)

Μια παράτολμη επιχείρηση άρχισαν διασώστες στο Γκρίνταβικ της Ισλανδίας, για να σώσουν περισσότερα από 200 πρόβατα, που οι κτηνοτρόφοι τα άφησαν στην τύχη τους όταν έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν την περιοχή μετά την έκρηξη του ηφαιστείου.

Με την λάβα να κατακαίει ήδη κάποια σπίτια και το έδαφος να σείεται διαρκώς οι διασώστες προσπαθούν να απομακρύνουν από κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις περίπου 270 πρόβατα, που δεν έχουν τροφή και νερό εδώ και μέρες.

Η προσπάθεια ξεκίνησε με πρωτοβουλία ενός κτηνοτρόφου και μιας φιλοζωικής ομάδας, που έπεισαν τους διασώστες ότι εκτός από τα ακριβά μηχανήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, έπρεπε να κάνουν προσπάθεια και για την απομάκρυνση των ζώων.  

Τα κοπάδια των κτηνοτρόφων δεν ήταν προτεραιότητα των διασωστών, οι οποίοι όμως επέστρεψαν στην επικίνδυνη ζώνη χθες το απόγευμα, για να βοηθήσουν έναν κάτοικο να σώσει το κοπάδι του και σήμερα συνεχίζουν την επιχείρηση για να απομακρύνουν κι άλλα ζώα.

Το Γκρίνταβικ είναι μια μικρή κωμόπολη ψαράδων στη νοτιοδυτική Ισλανδία και οι κάτοικοι έλαβαν εντολή να το εγκαταλείψουν πριν από τα Χριστούγεννα, όταν το ηφαίστειο Φαγκρανταλσφαγιαλ εξερράγη.

Όταν ηρέμησαν κάπως τα πράγματα κάποιοι αγρότες και κτηνοτρόφοι επέστρεψαν για να σώσουν τις περιουσίες τους, αλλά ακολούθησε την Κυριακή μια μεγάλη έκρηξη, που υποχρέωσε τους πάντες να φύγουν από την περιοχή.

Έτσι οι κτηνοτρόφοι άφησαν τα κοπάδια τους στην τύχη τους, αλλά η Άννα Μπεργκ Σαμουελστοριτ, μέλος της Φιλοζωικής Ένωσης της Ισλανδίας τόνισε ότι «δόθηκε προτεραιότητα στον ακριβό εξοπλισμό και όχι στη ζωή των ζώων».

«Τα ζώα είναι στα μαντριά τους. Δεν έχουν νερό και φαγητό. Κάποια ζώα σώθηκαν χθες το απόγευμα από έναν κτηνοτρόφο. Αλλά έπρεπε να δώσει μάχη για να πείσει τις αρχές να σπεύσουν», δήλωσε η εκπρόσωπος της φιλοζωικής οργάνωσης.  

«Κάποια ζώα βρίσκονται σε ανοιχτά λιβάδια. Εκεί είναι προβληματική η επιχείρηση γιατί η περιοχή είναι πολύ επικίνδυνη. Αλλά υπάρχουν και άλλα ζώα σε κλειστούς χώρους. Το πρόβλημα είναι ότι τα πρόβατα βρίσκονται πολύ κοντά στην επικίνδυνη ζώνη. Είναι πραγματικά επικίνδυνα γιατί έχουν ανοίξει ρήγματα και η γη έχει μετακινηθεί πάνω από ένα μέτρο. Οι ρωγμές μεγαλώνουν και γίνονται πιο βαθιές», δήλωσε η εκπρόσωπος της φιλοζωικής οργάνωσης.

Διαβάστε επίσης:

Ταρτού: Ταξιδεύουμε στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2024 (Video)

Ιαπωνία: Νέα σύγκρουση αεροσκαφών σε αεροδρόμιο, λίγες μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στο Τόκιο! (photos/videos)

Χάρι – Μέγκαν: Η απόφαση να βγάλουν την κόρη τους «Λίλιμπετ» είχε εξοργίσει τη βασίλισσα Ελισάβετ (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09