search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 19:22
MENU CLOSE

Ταρτού: Ταξιδεύουμε στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2024 (Video)

16.01.2024 14:03
tartu-new

Η πόλη Ταρτού της Εσθονίας είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2024 και έχει ως σύμβολο ένα … φιλί.

Για την ακρίβεια, στο πανεπιστήμιο της πόλης έχει στηθεί ένα άγαλμα που απεικονίζει δύο νεαρά άτομα που είναι σφιχταγκαλιασμένα και αυτό αποτελεί ένα πολυσυζητημένο αξιοθέατο γι αυτή την πόλη που είναι γεμάτη πάθος και ζωή και αποκαλείται «η Πόλη των Καλών Σκέψεων».

Η πόλη Ταρτού είναι το πνευματικό κέντρο της Εσθονίας, φιλοξενεί το παλαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας, το Εθνικό Μουσείο της Εσθονίας και το εντυπωσιακό Κέντρο Επιστημών AHHAA- το μεγαλύτερο μουσείο επιστημών στις χώρες της Βαλτικής.

Ο επισκέπτης αρχίζει τη γνωριμία με την Ταρτού από την Παλιά Πόλη, που απλώνεται βορείως του κέντρου της σύγχρονης πόλης, στις όχθες του ποταμού Emajõgi.

Η επίσκεψη θα συνεχιστεί στην περιοχή Supilinn,  που σημαίνει «η πόλη της σούπας». Πρόκειται για μια ιστορική γειτονιά γεμάτη με κομψά, ξύλινα σπίτια, που κάποτε ήταν μια παραγκούπολη, αλλά μετά τις παρεμβάσεις συντήρησης των κτισμάτων  έχει εξελιχθεί στην πιο σικ περιοχή της πόλης.

Πόλη φοιτητών, διανοουμένων και καλλιτεχνών, έδρα ενός εκ των παλαιότερων πανεπιστημίων της βόρειας Ευρώπης, με σημαντικά μουσεία και έντονη νυχτερινή ζωή, γεμάτη καφέ και εστιατόρια, την στεφανώνει ένα τεράστιο πάρκο που απλώνεται γύρω από έναν λόγο. Η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Εσθονίας είναι πολύ φιλική και εύκολη για τους επισκέπτες, καθώς όλα υπάρχουν γύρω από δυο παράλληλους δρόμους.

Η καλλιτεχνική σκηνή είναι έντονη, καθώς διοργανώνονται αρκετά φεστιβάλ, συναυλίες και άλλα δρώμενα, που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες- Εσθονούς και ξένους.

Σημείο αναφοράς είναι το Κέντρο Επιστημών  AHHAA,  ένα ελκυστικό περιβάλλον που προσφέρει επιστημονική γνώση, περιπέτεια και διασκέδαση για όλες τις ηλικίες. Τα περισσότερα εκθέματα είναι διαδραστικά και το επιστημονικό εργαστήρι για τους νεώτερους είναι ανοιχτό για όλους τους επισκέπτες. Η είσοδος στο Κέντρο Επιστημών κοστίζει 17 ευρώ για τους ενήλικες και 39 ευρώ για όλα τα μέλη μιας οικογένειας.

Για τους μικρότερους επισκέπτες έχουν μεγάλο ενδιαφέρον το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Μουσείο Παιχνιδιών.

Για τους μεγαλύτερους προτείνεται η βόλτα στο Αστεροσκοπείο και στον καθεδρικό ναό της πόλης, που άρχισε να χτίζεται τον 13ο αιώνα και ολοκληρώθηκε ύστερα από 300 χρόνια.

Το Αστεροσκοπείο είναι ένα από πιο σημαντικά και ιστορικά κέντρα αστρονομίας στην Ευρώπη και θεωρείται το διαμάντι των επιστημών στην Εσθονία. Εδώ ο επισκέπτης γνωρίζει την ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος και μπορεί να θαυμάσει το ιστορικό τηλεσκόπιο και το ίδιο το κτήριο, που αποτελεί ιδιαίτερο αρχιτεκτόνημα.

Κι όταν έρθει η ώρα για ξεκούραση, στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για φέτος υπάρχουν 1300 καφέ και εστιατόρια για όλα τα γούστα και τα βαλάντια, που περιμένουν τον επισκέπτη.

Διαβάστε επίσης:

Χάρι – Μέγκαν: Η απόφαση να βγάλουν την κόρη τους «Λίλιμπετ» είχε εξοργίσει τη βασίλισσα Ελισάβετ (Video)

Κωνσταντινούπολη: Σκληρες εικόνες και βίντεο – Ελληνίδα αυτοκτονεί πέφτοντας απο ταράτσα εμπορικού κέντρου

Frederic Tudor: Ο άνθρωπος που μετέτρεψε τον πάγο σε χρυσάφι (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 19:16