search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 05:28
MENU CLOSE

Ισλανδία: Η έκρηξη του ηφαιστείου ήταν το «χειρότερο σενάριο» – Η λάβα έκαψε δύο σπίτια (videos)

15.01.2024 12:28
iceland_1501_1920-1080_new
credit: AP

Ως το «χειρότερο σενάριο» χαρακτήρισε την έκρηξη του ηφαιστείου στη νοτιοδυτική Ισλανδία ο διευθυντής της πολιτικής άμυνας της χώρας, παρά την πολύμηνη προετοιμασία.

Συγκεκριμένα, ο Βίντιρ Ρέινισον δήλωσε ότι τα φράγματα είχαν κατασκευαστεί βόρεια του Γκρίνταβικ πριν από την πρώτη έκρηξη τον Δεκέμβριο.

Κατά την ενημέρωση που έκανε, τόνισε ότι ενώ το κύριο ρεύμα λάβας βγήκε έξω από τα φράγματα, η νέα ρωγμή μέσα σε αυτά ήταν το «χειρότερο σενάριο».

«Μια επιλογή που εξετάζεται είναι η χρήση αντλιών για την ψύξη της λάβας με θαλασσινό νερό, ώστε να περιοριστούν ελπίζουμε οι ζημιές στην πόλη», είπε.

Live εικόνα

Η λάβα έφτασε σε σπίτια

Η λάβα από την ηφαιστειακή έκρηξη έφθασε χθες στο λιμάνι Γκρίνταβικ, όπου δύο σπίτια έπιασαν φωτιά, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση.

Οι μερικές δεκάδες κάτοικοι, οι οποίοι είχαν επιστρέψει στα τέλη Δεκεμβρίου στο Γκρίνταβικ, απ’ όπου είχαν απομακρυνθεί το Νοέμβριο επειδή υπήρχαν φόβοι για έκρηξη του ηφαιστείου, απομακρύνθηκαν πάλι επειγόντως το βράδυ του Σαββάτου, μερικές ώρες αφότου άρχισε η έκρηξη.

«Δεν κινδυνεύουν ζωές, αν και υποδομές μπορεί να απειλούνται», έγραψε στην πλατφόρμα X ο πρόεδρος της Ισλανδίας, Γκούντνι Γιοχάνεσον, προσθέτοντας ότι οι πτήσεις των αεροπλάνων δεν έχουν διακοπεί.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός Κατρίν Γιακομπσντότιρ περιέγραψε μια «πολύ σοβαρή κατάσταση».

Το Γκρίνταβικ, μια πόλη 3.800 κατοίκων, βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ρέικιαβικ, της πρωτεύουσας της Ισλανδίας.

Διαβάστε επίσης:

Blue Monday: Γιατί θεωρείται η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου; – Πώς προέκυψε ο όρος

Νταβός: Η εντυπωσιακή ανισότητα πλούσιων-φτωχών, με φόντο το Φόρουμ (Photos)

Γάζα: Νύχτα «κόλαση» με ανελέητους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – Περισσότεροι από 60 Παλαιστίνιοι νεκροί (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09