search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 23:08
MENU CLOSE

Νταβός: Η εντυπωσιακή ανισότητα πλούσιων-φτωχών, με φόντο το Φόρουμ (Photos)

15.01.2024 11:21
davos new

Οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν υπερδιπλασιάσει τον πλούτο τους από το 2020 και συγκεντρώνουν περιουσίες αξίας 869 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ στο ίδιο διάστημα απώλεσαν εισοδήματα οι φτωχοί του πλανήτη, που είναι 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι και αποτελούν το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Τα στοιχεία προέρχονται από έκθεση της οργάνωσης Oxfam, που δημοσιεύθηκαν τη μέρα που αρχίζει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου πολιτικοί, επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων συγκεντρώνονται για να συζητήσουν τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος. 

Το τεράστιο κενό ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς θα μεγαλώσει, εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης της Oxfam, προσθέτοντας ότι μέσα σε μία δεκαετία θα έχουμε και τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο του κόσμου.

Αλλά στο ίδιο διάστημα, εφόσον συνεχιστεί η υπάρχουσα τάση, η φτώχεια θα ταλανίζει την πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού και ο ορίζοντας για την εξάλειψή της θα είναι στα επόμενα 229 χρόνια.

Επισημαίνοντας την δραματική αύξηση της ανισότητας μετά την πανδημία, η Oxfam τονίζει ότι οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη αύξησαν τον πλούτο τους κατά 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια μετά το 2020 και οι περιουσίες τους αυξήθηκαν τρεις φορές πιο γρήγορα απ΄ ό, τι το ποσοστό του πληθωρισμού. 

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι επτά στις 10 μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου έχουν στο τιμόνι τους κάποιον δισεκατομμυριούχο, ενώ υποβαθμίζεται η ποιότητα διαβίωσης για την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων σε όλο τον κόσμο.

Οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου

Οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου – ο Έλον Μασκ , ο Μπερνάρντ Αρνό, ο Τζεφ Μπέζος, ο Λάρι Έλισον και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έχουν αυξήσει κατά 464 δισεκατομμύρια δολάρια τον πλούτο τους, ή  σε ποσοστό 114%. Στην ίδια περίοδο μειώθηκε κατά 0,2% το συνολικό εισόδημα των φτωχών, που είναι 4,77 δισεκατομμύρια άνθρωποι.                                                                                              

«Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εργάζονται πιο σκληρά και περισσότερες ώρες, συχνά για μισθούς φτώχειας και σε ανασφαλείς εργασίες», επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, συμπληρώνοντας: «Σε 52 χώρες ο μέσος πραγματικός μισθός για σχεδόν 800 εκατομμύρια εργαζόμενους έχει μειωθεί. Αυτοί οι εργαζόμενοι έχασαν συνολικά 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια τα δύο τελευταία χρόνια, που ισοδυναμούν με 25 μέρες εργασίας με χαμένα έσοδα για κάθε εργαζόμενο».

Στο ίδιο διάστημα έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά τα κέρδη των επιχειρήσεων, ενώ εντείνονται οι πιέσεις στα νοικοκυριά των εργαζόμενων.

Συγκεκριμένα, 148 από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου αποκόμισαν συνολικά κέρδη ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίου δολαρίων το τελευταίο έτος, αυξημένα κατά 52% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των καθαρών κερδών στο διάστημα 2018-21.

Διαβάστε επίσης

Κολομβία: 36 νεκροί από κατολισθήσεις

Βραζιλία: Τουλάχιστον 11 νεκροί από πλημμύρες στο Ρίο ντε Τζανέιρο (Photos & Video)

Βίντεο της Χαμάς με ομήρους να παρακαλούν για κατάπαυση του πυρός – «Αύριο θα σας ενημερώσουμε για την τύχη τους»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 23:06