search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 18:20
MENU CLOSE

Υπουργικό Συμβούλιο: Προεκλογικό… μπόνους στο Δημόσιο, παρά τις καλές δημοσκοπήσεις

29.04.2024 07:10
YPOYRGIKO_SYMBOULIO_NEW

Παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι η ΝΔ βρίσκεται πολύ κοντά στο στόχο – αν δεν τον έχει ήδη πιάσει… – το βράδυ της 9ης Ιουνίου το ποσοστό στις ευρωεκλογές του κυβερνώντος κόμματος να έχει μπροστά τον αριθμό 3, εντούτοις, η κυβέρνηση συνεχίζει τα προεκλογικά «δωράκια» με στόχο και να κινητοποιήσει το εκλογικό σώμα, αλλά και να στείλει το μήνυμα ότι δείχνει με πράξεις ότι λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών.

Άλλωστε, όπως έγραψε και το «Ποντίκι», παρά τα διάφορα «μέτωπα» που έχουν ανοίξει προεκλογικά, τελικά αυτό που θα μετρήσει περισσότερο απ’ όλα είναι το… πορτοφόλι στην απόφαση των ψηφοφόρων σχετικά με το ποιο κόμμα θα στηρίξουν και ποιο κόμμα θα «μαυρίσουν» στην επερχόμενη ευρω-κάλπη. Στο πλαίσιο αυτό, μετά την ανακοίνωση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ότι η χρέωση για συναλλαγές με POS ως 10 ευρώ μειώνεται στο 50% (ικανοποιώντας ένα από καιρού πάγιο αίτημα της λιανικής), τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει… μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους.

Συγκεκριμένα, στο Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι και η παρουσίαση από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη του νομοσχεδίου για το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων. Ήδη από το 2022 εφαρμόζεται πιλοτικά σύστημα επιβράβευσης με χρηματικό μπόνους συγκεκριμένων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων (όσοι εμπλέκονται με την εφαρμογή των ετήσιων σχεδίων δράσης των υπουργείων, αυτούς που εργάζονται για την επίτευξη έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αυτούς που εμπλέκονται στην επίτευξη δημοσιονομικών στόχων).

Με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών, λένε οι πληροφορίες, το μπόνους θα επεκταθεί σε περισσότερες υπηρεσίες του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα φθάνει περίπου το 15% του ετήσιου βασικού μισθού κάθε υπαλλήλου και θα μοιράζεται κατά 40% σε όλους τους υπαλλήλους που εμπλέκονται σε ένα έργο και κατά 60% με απόφαση του εκάστοτε προϊσταμένου, ανάλογα με την απόδοση του κάθε υπαλλήλου, με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί και την ατομική απόδοση για την επίτευξη των στόχων αυτών. Άλλωστε, όταν συζητείτο το θέμα αυτό, η Ν. Κεραμέως είχε πει ότι «θέλουμε αυτοί που είναι πιο αποδοτικοί και καλύτεροι στη δουλειά τους να αμείβονται περισσότερο».

Φυσικά, το μπόνους θα εξαρτάται από τη στοχοθεσία και την αξιολόγηση, όπερ σημαίνει ότι οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών αποκτούν πιο… μανατζερίστικο ρόλο, ενώ τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσίων υπαλλήλων επισημαίνουν ότι το σύστημα αυτό μπορεί να δημιουργήσει υπαλλήλους πολλών ταχυτήτων, όσον αφορά στις αποδοχές τους. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιμένει ότι κατ’ αυτό τον τρόπο το μπόνους δεν αποκτά οριζόντιο επιδοματικό χαρακτήρα, αλλά και ότι δίνονται κίνητρα για την καλύτερη λειτουργία του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα στη χώρα. Ωστόσο, αυτό που γίνεται σαφές είναι ότι με την επέκταση του μπόνους σε περισσότερες υπηρεσίες δεν αλλάζουν μισθολογικά κλιμάκια ή αποδοχές των υπαλλήλων.

Όπως και νά’χει, πάντως, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να στείλει το μήνυμα ότι όσο μπορεί και όσο επιτρέπουν τα δημοσιονομικά, θα κάνει παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, καθώς και η ακρίβεια συνεχίζει να «τρέχει», ανοίγοντας διαρκώς «τρύπες» στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, αλλά και οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ ουσιαστικά απαγορεύουν οριζόντιες παρεμβάσεις στήριξης των εισοδημάτων. Να σημειωθεί πάντως, ότι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί από το 2025, ενώ ακόμα δεν είναι γνωστό το ποσό που θα διατεθεί για το μπόνους.

Διαβάστε επίσης

Ανδρουλάκης: «Ο κ. Μητσοτάκης να μας πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο Υπουργείο Εσωτερικών»

Κασσελάκης για Τέμπη: «Ζητώ επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο»

Μητσοτάκης για αποκλεισμό Σπαρτιατών: «Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 18:19