search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 11:58
MENU CLOSE

Εμπραχίμ Ραΐσι: Οι Ιρανοί αποχαιρετούν τον ηγέτη τους – Εικόνα από τις τελετές στην Ταμπρίζ

21.05.2024 10:35
raisi-kideia

Φόρο τιμής στον πρόεδρό τους, Εμπραχίμ Ραΐσι, η κηδεία του οποίου ξεκίνησε στην Ταμπρίζ, αποτίουν οι Ιρανοί.

Σε κεντρική πλατεία της Ταμπρίζ έχει συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου για την τελετή.

Οι τελετές για την κηδεία του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος σκοτώθηκε την Κυριακή σε συντριβή ελικοπτέρου, θα ξεκινήσουν σήμερα από την πόλη Ταμπρίζ, στα βορειοδυτικά, ανακοίνωσε το επίσημο πρακτορείο Irna.

Οι σοροί του Ραΐσι και των προσώπων που τον συνόδευαν στο ταξίδι του θα μεταφερθούν στη συνέχεια στην Τεχεράνη, όπου θα συνεχιστούν οι τελετές.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ αλλά και το υπουργικό συμβούλιο σπεύδουν να καθησυχάσουν το κόσμο πως δεν θα διαταραχθεί η διακυβέρνηση της χώρας.

Αντικαταστάτης του Ραΐσι προσωρινά θα είναι ο έως τώρα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μοχάμαντ Μοχμπέρ.

«Ο πρόεδρος του ιρανικού λαού που εργάστηκε σκληρά και αδιάκοπα και δεν έκανε τίποτε άλλο από το να υπηρετήσει το λαό με στόχο την πρόοδο, κράτησε την υπόσχεσή του και θυσιάστηκε για το Έθνος» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσι ήταν ο δεύτερος τη τάξει της ιρανικής πολιτικής εξουσίας και εκλεκτός του Ανώτατου Ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλι Χαμενεϊ, τον οποίο αναμενόταν και να διαδεχτεί.

Το κενό ανοίγει το δρόμο της διαδοχής για το γιο του Χαμενέι, Μοζτάμπα. Ο σκληροπυρηνικός κληρικός που κατάφερε να γίνει πρόεδρος, ο Ραϊσι ενεπλάκη στην πολιτική μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 και ανέβηκε σταδιακά τα σκαλιά της ιεραρχίας, έχοντας διατελέσει μεταξύ άλλων επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας της χώρας και μέλος της συνέλευσης των σοφών που επιλέγουν τον Ανώτατο Ηγέτη.

Οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν θα διεξαχθούν στις 28 Ιουνίου, ανακοίνωσε χθες η δημόσια τηλεόραση της χώρας, μετά τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραΐσι, του υπουργού Εξωτερικών και της συνοδείας τους σε συντριβή ελικοπτέρου, την Κυριακή.

Οι σύμμαχοι του Ιράν ήταν οι πρώτοι που έσπευσαν να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους για το θάνατο του Ραΐσι. Ημέρα εθνικού πένθους κήρυξε η Τουρκία, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον χαρακτήρισε αδερφό του και εξέφρασε την στήριξή του στο Ιράν.

Ο Λίβανος κήρυξε τριήμερο πένθος, ενώ η Χεζμπολά και τα υπόλοιπα μέλη του Άξονα της Αντίστασης μιλούν για μεγάλη απώλεια ενός σημαντικού συμμάχου τους.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πουτιν αλλά και ο υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έκαναν λόγο για ένα πραγματικό φίλο της Ρωσίας. «(Ο πρόεδρος) εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια για την αεροπορική τραγωδία που στέρησε τη ζωή στην ηγεσία της χώρας» επισημαίνει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Διαβάστε επίσης

Ευρώπη: Οι… χρυσές μπίζνες του θανάτου – Πακτωλός χρημάτων από επενδύσεις σε γραφεία τελετών και αποτεφρωτήρια

Μπάιντεν: «Δεν μπορεί να γίνει εξίσωση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς – Θα στεκόμαστε πάντα στο πλευρό του Ισραήλ»

Ζελένσκι: Εκπνέει η θητεία του – Μπορεί να παραμείνει στην προεδρία χωρίς εκλογές;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 11:57