search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 11:50
MENU CLOSE

Πώς βλέπουν οι Έλληνες την Ελλάδα σήμερα; Τι λένε για κόμματα, πολιτική, θρησκεία και οι καθημερινές τους συνήθειες (Πίνακες)

21.05.2024 09:47
Untitled design (6)

Τι πιστεύουν οι Ελληνες για την Ελλάδα τον εαυτό τους και τον κόσμο;

Πως ιεραρχούν τα προβλήματ, ποιοι είναι οι φόβοι και οι ελπίδες τους; Πως βλέπουν το αύριο αλλά και την χώρα τους μετά από 10 χρόνια; Σε όλα αυτά τα ενδιαφέροντα ερωτήματα οι Ελληνες απάντησαν για ακόμα μια χρονιά στην μεγάλη δημοσκόπηση που έκανε η Διανέοσις μαζί με την Metron Analysis του Στρατού Φαναρά.

Η δημοσκόπηση αυτή παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση της Διανεοσις για τους δημοσιογράφους και τα πλήρη στοιχεία της βρίσκονται στο site της εταιρείας.

Κρατώντας κάποια βασικά σημεία από την χθεσινή παρουσίαση του Στρατού Φαναρά εντοπίζουμε ότι και σε αυτή τη δημοσκόπηση ότι οι Ελληνες αξιολογούν στις πρώτες θέσεις ως μεγαλύτερες απειλές για το μέλλον τους την οικονομική κατάσταση της χώρας, το δημογραφικό και την μείωση του πληθυσμού, την κλιματική αλλαγή, και μια τυχόν νέα πτώχευση.

Στις μεγαλύτερες απειλές για τον κόσμο οι Ελληνες αξιολογούν ως πρώτη την κλιματική κρίση και στη συνέχεια τις οικονομικές δυσκολίες αλλά και τους πολέμους που διεξάγονται σε πολλά σημεία του πλανήτη, ακόμα και στη γειτονιά μας.

Το σύνθημα Ελλάς, Γαλλία, Συμμαχία βρίσκει ακόμη μια φορά αποτύπωση στην δημοσκόπηση αφού το 50% δηλώνει ότι οι Γάλλοι είναι φίλοι μας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην δεύτερη θέση με 17% ενώ η Ρωσία μόλις με 5% στην τρίτη θέση.

Η δημοσκόπηση καταγράφει εκσυγχρονισμό των κοινωνικών σχέσεων αφού υπάρχει μεγάλη αποδοχή του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών που φτάνει το 60% λίγους μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που προκάλεσε κρίση οριζόντια σε πολλά κόμματα ενώ τα πράγματα αλλάζουν ακόμη όσον αφορά το θέμα της τεκνοθεσίας.

Και ενώ υπάρχει ο εκσυγχρονισμός των κοινωνικών σχέσεων στο ερώτημα ποιους θεσμούς εμπιστεύονται οι Έλληνες στην κορυφή βρίσκεται η οικογένεια και αμέσως μετά οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι επιστήμονες και οι τεχνοκράτες λόγω της ισχυρής παρουσίας τους τα χρόνια του κορωνοϊού
και μετά η αστυνομία και η εκκλησία.

Στις τελευταίες θέσεις τα πολιτικά κόμματα, τα μέσα ενημέρωσης, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Αν και για χρόνια υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων αλλά και των συνδικαλιστικών οργανώσεων για το θέμα της αξιολόγησης φαίνεται πως οι Ελληνες τελικά αξιολογούν την συγκεκριμένη λέξη ως θετική, γι’ αυτό και την ιεραρχούν ως πρώτη με δεύτερη
την ανταγωνιστικότητα και τρίτες τις μεταρρυθμίσεις.

Ως προς τις αξίες τώρα που πιστεύουν ως πρώτη ιεραρχούν την δικαιοσύνη και ακολουθεί η ελευθερία, η αξιοκρατία, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη.

Στην ιδεολογική κατεύθυνση που δηλώνουν πως έχουν ο φιλελευθερισμός και η σοσιαλδημοκρατία σχεδόν ισοψηφούν, την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο σοσιαλισμός ενώ αρκετά χαμηλά είναι ο εθνικισμός και ο κομμουνισμός.

Ως προς το που όμως τοποθετούν τον εαυτό τους οι έλληνες με όρους Δεξιά ή Αριστερά, το Κέντρο κερδίζει για ακόμη μια φορά με 21%, δεύτερη η Κεντροδεξιά με 16,9%, και τρίτη η Κεντροαριστερά με 16,8%.

Όσον αφορά τώρα την σχέση των Ελλήνων με την πολιτική ενώ τη δεκαετία του 80 και του 90 η συμμετοχή σε κάποιο κόμμα ήταν η κυρίαρχη τάση, πλέον αυτό έχει υποχωρήσει σε μονοψήφια ποσοστά ενώ μονοψήφια ποσοστά συγκεντρώνουν και αυτοί που δηλώνουν ότι είναι μέλος
κάποιου κόμματος.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που επισημάνθηκε και στην παρουσίαση της δημοσκόπησης έχει να κάνει με το πως στέκονται οι Ελληνες απέναντι στην πίστη προς το Θεό. Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία εξακολουθεί να πιστεύει, καταγράφεται πλέον και ένα σημαντικό ποσοστό αθεΐας που φτάνει κοντά στο 20%.

Από τις υπηρεσίες του κράτους ως την πιο σημαντική που αξιολογείται θετικά από τους έλληνες είναι το gov.gr πράγμα που σημαίνει ότι η ψηφιακή μετάβαση αντιμετωπίζεται θετικά από την πλειοψηφία των πολιτών. Στην δεύτερη θέση είναι τα ΚΕΠ και ακολουθεί η πυροσβεστική και η αστυνομία.

Σε αντίθεση με την τάση περασμένων ετών που ήθελε τους Ελληνες να πιστεύουν στην μεγάλη παρέμβαση του κράτους στην ιδιωτική οικονομία τα πράγματα φαίνεται πως έχουν αλλάξει και η πλειοψηφία των πολιτών ζητεί τώρα την παρέμβαση του κράτους για να μη δρα ασύδοτος ο ιδιωτικός τομέας.

Όσον αφορά την καθημερινότητα εντυπωσιακό είναι το ποσοστό αυτών που φορούν ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο που φτάνει το 92,7% .

Δεύτερη έρχεται η χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας με 65,6%.

Στις νέες συνήθειες όσον αφορά την καθημερινότητα είναι το να ζητάμε αποδείξεις αγοράς, να ερχόμαστε σε επαφή με τη φύση αλλά και να προσέχουμε τη διατροφή μας.

Τέλος στο πως βλέπουν την Ελλάδα οι πολίτες της σε 10 χρόνια από τώρα οι περισσότεροι απαντούν με πολλούς μετανάστες και με μεγαλύτερη ανεκτικότητα στην διαφορετικότητα.

Στην τελευταία θέση βρίσκεται η επιλογή θα λειτουργούμε αξιοκρατικά!

Διαβάστε επίσης

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία – Ποιοι συμμετεχουν, τι ισχύει για τα ΜΜΜ

Καιρός σήμερα: Επιμένει η αφρικανική σκόνη – Ανεβαίνει ο υδράργυρος

Αμφιλοχία: Μεθυσμένη γυναίκα οδηγούσε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας στην Ιόνια οδό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 11:49