search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 12:41
MENU CLOSE

Συρία: Η Άσμα αλ-Άσαντ διαγνώστηκε με λευχαιμία – Νέα περιπέτεια υγείας για τη σύζυγο του Προέδρου (photos/video)

21.05.2024 11:32
ASSAD_SYRIA

Η Άσμα αλ-Άσαντ, η σύζυγος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, διαγνώστηκε με λευχαιμία, ανακοινώθηκε σήμερα από την προεδρία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η 48χρονη Άσμα θα υποβληθεί σε πρωτόκολλο ειδικής θεραπευτικής αγωγής που απαιτεί την απομόνωσή της και ότι ως εκ τούτου θα απέχει από δημόσιες υποχρεώσεις.

Η ανακοίνωση έρχεται σχεδόν πέντε χρόνια αφότου είχε ανακοινωθεί πως η Άσμα αλ-Άσαντ ανέρρωσε πλήρως από καρκίνο του μαστού.

Ποια είναι η Άσμα αλ Άσαντ

Η Άσμα αλ Άσαντ -γεννημένη Άσμα Φάβαζ αλ Άχρας- (11 Αυγούστου 1975) γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο από Σύρους γονείς και είναι παντρεμένη με τον 19ο πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Άσαντ αποφοίτησε από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου το 1996 παίρνοντας πτυχίο στον τομέα της επιστήμης των υπολογιστών και στη γαλλική λογοτεχνία. Εργάστηκε στον τομέα της τραπεζικής επενδυτικής και ετοιμαζόταν να ξεκινήσει το μεταπτυχιακό της πάνω στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Χάρβαρντ όταν παντρεύτηκε τον Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2000.

Κατά καιρούς είχε εκφράσει προοδευτικές θέσεις τα δικαιώματα των γυναικών και την εκπαίδευση

Μετά τον γάμο της, παραιτήθηκε από τη δουλειά της και παρέμεινε στη Συρία, όπου και γέννησε τα τρία της παιδιά.

Ως Πρώτη Κυρία, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση κυβερνητικών οργανισμών που ασχολούνταν με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο μίας πρωτοβουλίας μεταρρυθμίσεων, οι οποίες σταμάτησαν λόγω του ξεσπάσματος του Συριακού Εμφυλίου Πολέμου.

Στις 8 Αυγούστου 2018, ανακοινώθηκε πως η Άσαντ είχε ξεκινήσει θεραπεία για καρκίνο του μαστού που βρισκόταν σε πρώιμο στάδιο. Τον Ιανουάριο του 2019, η Άσμα αλ Άσαντ υποβλήθηκε σε επέμβαση σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Δαμασκού. 

Έκτοτε είχαν δημοσιευθεί πολλές φωτογραφίες της με ένα μαντήλι στο κεφάλι, το πρόσωπο αδυντισμένο, να επισκέπτεται κέντρα νοσηλείας παιδιών με καρκίνο, ή τραυματίες πολέμου, ορφανά, ή σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.

Περίπου ένα χρόνο αργότερα, στις 4 Αυγούστου 2019, η Άσαντ δήλωσε δημόσια πως ανάρρωσε πλήρως…

Έχοντας χαρακτηρισθεί ως «Ρόδο της ερήμου» από το αμερικανικό περιοδικό Vogue και «φως» από γαλλικό περιοδικό πριν την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία το 2011, η Άσμα αλ Άσαντ έχει επικριθεί σφοδρά έκτοτε για τη σιωπή της.

Αφότου η Συρία βυθίστηκε στον πόλεμο το 2011, αυτή η γεννημένη στη Βρετανία πρώην επενδυτική τραπεζίτρια ανέλαβε το δημόσιο ρόλο να ηγείται φιλανθρωπικών προσπαθειών και να συναντάται με οικογένειες φονευθέντων στρατιωτών και ως εκ τούτου έχει επίσης γίνει μισητή από την αντιπολίτευση.

Είναι επικεφαλής του Syria Trust for Development (Συριακό Καταπίστευμα για την Ανάπτυξη), μιας μεγάλης μη κυβερνητικής οργάνωσης που λειτουργεί σαν ομπρέλα για πολλές από τις επιχειρήσεις αρωγής και ανάπτυξης στη Συρία.

Πέρυσι είχε συνοδεύσει το σύζυγό της, τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, σε μια επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο πρώτο γνωστό επίσημο ταξίδι της στο εξωτερικό μαζί του μετά το 2011. Συναντήθηκε με την σεΐχα Φάτιμα μπιντ Μουμπάρακ, τη μητέρα του προέδρου των Εμιράτων, στη διάρκεια ενός ταξιδιού που θεωρήθηκε δημόσια ένδειξη του αυξανόμενου ρόλου της στις δημόσιες υποθέσεις.

Η ίδια σπάνια πραγματοποιεί δημόσιες εμφανίσεις.

Διαβάστε επίσης:

Οργή στις ΗΠΑ με Τραμπ, ανάρτησε βίντεο για ένα «ενοποιημένο Ράιχ»

Εμπραχίμ Ραΐσι: Οι Ιρανοί αποχαιρετούν τον ηγέτη τους – Εικόνα από τις τελετές στην Ταμπρίζ

Ευρώπη: Οι… χρυσές μπίζνες του θανάτου – Πακτωλός χρημάτων από επενδύσεις σε γραφεία τελετών και αποτεφρωτήρια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 12:41