search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 00:13
MENU CLOSE

Η Λεπέν θέλει τώρα να ξεκόψει από την AfD μετά τα σχόλια για τα ναζιστικά Ες-Ες

22.05.2024 13:24
MARIN_LEPEN
AP

Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα της χρειάζεται να «διακόψει ξεκάθαρα» από το γερμανικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), επισημαίνοντας ότι έχει γίνει «υπερβολικά τοξικό ως σύμμαχος ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου».

Μιλώντας σε ραδιοφωνική συνέντευξη, η Λεπέν κατηγόρησε την Εναλλακτική για τη Γερμανία ότι άγεται και φέρεται από ριζοσπαστικά στοιχεία στους κόλπους της.

«Ήταν επείγον να δημιουργήσουμε έναν υγειονομικό κλοιό», δήλωσε η Λεπέν μιλώντας στο ραδιοσταθμό Europe 1. Η AfD πηγαίνει από πρόκληση σε πρόκληση. Τώρα δεν είναι πια καιρός για να αποστασιοποιηθούμε, είναι καιρός να διακόψουμε ξεκάθαρα με το κίνημα αυτό» δήλωσε.

Η ρήξη ήρθε αφού η AfD, η οποία είχε αναδειχθεί από τις δημοσκοπήσεις στο δεύτερο δημοφιλέστερο κόμμα της Γερμανίας πριν από τις φετινές τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές, ελέγχεται αυστηρά για τις πολιτικές της και τη διαγωγή μερικών κορυφαίων στελεχών της.

Η δημόσια ρήξη με τον Εθνικό Συναγερμό (RN) της Λεπέν είναι πιθανό, σύμφωνα με το Reuters, να αποτελέσει εμπόδιο στην επιδίωξη της άκρας δεξιάς για ισχυρή εκλογική επίδοση και μπορεί να αυξήσει την πίεση επί της AfD στο εσωτερικό της Γερμανίας, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες άρχισε να υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις.

Τα σχόλια της Λεπέν έγιναν μία ημέρα αφού ο RN, ο οποίος προηγείται στην κούρσα για τις ευρωεκλογές στη Γαλλία, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι πλέον στην ίδια πολιτική οικογένεια με την AfD στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παραιτήθηκε ο Κρα μετά το σχόλιο για τα Ες Ες

Σε συνέντεξή του που δημοσιεύθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της AfD Μαξιμίλιαν Κρα είπε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ότι «τα Ες-Ες δεν ήταν όλοι εγκληματίες».

Τα Ες-Ες (SS, Schutzstaffel) ήταν η κύρια παραστρατιωτική δύναμη του κόμματος Ναζί του Αδόλφου Χίτλερ και ανάμεσα στους πολλούς ρόλους τους είχαν κορυφαίο ρόλο στο Ολοκαύτωμα, τη σφαγή 6 εκατομμυρίων εβραίων και άλλων ομάδων που είχαν στοχοθετηθεί από τους Ναζί.

Η AfD δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο, όμως το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF μετέδωσε σήμερα το πρωί την είδηση ότι ο Κρα αποχώρησε από την ηγετική ομάδα της AfD.

O Κρα ανακοίνωσε σήμερα ωστόσο ότι θα παραιτηθεί από το ομοσπονδιακό εκτελεστικό συμβούλιο του κόμματος, υπό το βάρος της κριτικής που προκάλεσαν οι δηλώσεις του στην εφημερίδα La Repubblica. Προηγουμένως είχε ήδη βρεθεί στο στόχαστρο, όταν αποκαλύφθηκε ότι συνεργάτης του θεωρείται ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας και ότι ο ίδιος διατηρούσε στενές σχέσεις με το Πεκίνο και την Μόσχα, με αποτέλεσμα η AfD να τον αποκλείσει από την προεκλογική εκστρατεία της.

Ο Μαξιμίλιαν Κρα, ο οποίος παραμένει υποψήφιος ευρωβουλευτής, καθώς δεν είναι πλέον εφικτό να αποσυρθεί από το ψηφοδέλτιο χωρίς να ακυρωθεί συνολικά η υποψηφιότητα της AfD, υποστήριξε ότι οι «αντικειμενικές και διαφορετικές» δηλώσεις του χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα προκειμένου να ζημιωθεί η AfD και τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα του κόμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα εμφανιστεί σε δημόσιες προεκλογικές εκδηλώσεις έως τις 9 Ιουνίου, ξεκαθάρισε.

Ταυτόχρονα ο δεύτερος στη λίστα για τις ευρωεκλογές Πετρ Μπρίστον ελέγχεται από την εισαγγελία ως ύποπτος για δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος προερχόμενου από την Ρωσία, με αποτέλεσμα να έχει επίσης αποσυρθεί από την προεκλογική εκστρατεία της AfD.

Τα ακροδεξιά κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αυτή τη στιγμή διαιρεμένα ανάμεσα στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), ντε φάκτο επικεφαλής των οποίων είναι η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, και την ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (ID) με επικεφαλής τον γαλλικό Εθνικό Συναγερμό.

Διαβάστε επίσης:

Singapore Airlines: «Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανόν να προκαλέσει περισσότερες αναταράξεις, αόρατες στα ραντάρ», προειδοποιούν οι ειδικοί 

Μάθιου Πέρι: Νέα έρευνα για τον θάνατο του ηθοποιού – Τι εξετάζουν οι αρχές

Ευγνωμοσύνη των Παλαιστινίων για την αναγνώριση του κράτους τους από Ιρλανδία, Ισπανία και Νορβηγία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 00:12