search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 19:05
MENU CLOSE

Πόλεμος στο Σουδάν: Τουλάχιστον 85 νεκροί μέσα σε 10 ημέρες στην Ελ Φάσερ

22.05.2024 08:43
sudan_new

Τουλάχιστον 85 άνθρωποι, οι οποίοι είχαν τραυματιστεί σε μάχες στην Ελ Φάσερ του Σουδάν, κατέληξαν μόνο σ’ ένα νοσοκομείο της πόλης από τη 10η Μαΐου.

Την ανακοίνωση έκανε χθες, Τρίτη (21/5), η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF).

Προχθές, Δευτέρα (20/5) οι εννέα από τους 60 τραυματίες που διακομίστηκαν στο Southern Hospital, το μοναδικό νοσοκομείο που παραμένει επιχειρησιακό στην Ελ Φάσερ του Νταρφούρ, υπέκυψαν, υπογράμμισε η Κλερ Νικολέ, επικεφαλής της διεύθυνσης αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων στη ΜΚΟ.

Από τη 10η Μαΐου μαίνονται μάχες στην Ελ Φάσερ ανάμεσα σε στοιχεία των ενόπλων δυνάμεων υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς του άλλοτε δεξιού χεριού του που μετατράπηκε σε εχθρό του, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, έναν χρόνο και πλέον αφότου ξέσπασε η ένοπλη σύρραξη στο Σουδάν.

Ήδη πριν από αυτές τις μάχες, η διεθνής κοινότητα προειδοποιούσε εναντίον επαπειλούμενου μακελειού στην πρωτεύουσα της πολιτείας του Βόρειου Νταρφούρ, της μοναδικής από τις πέντε πρωτεύουσες των πολιτειών του Νταρφούρ που δεν έχει πέσει ακόμη στα χέρια των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).

Από τη 10η Μαΐου, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο «707 τραυματίες», από τους οποίους «οι 85 υπέκυψαν», συνόψισε η Κλερ Νικολέ σε ανακοίνωση Τύπου των MSF. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν έχει απομείνει παρά μόλις ένας χειρουργός στο νοσοκομείο αυτό.

«Δεν μας μένουν εφόδια παρά μόνο για δέκα ημέρες σε αυτό το νοσοκομείο», υπογράμμισε η κυρία Νικολέ, ζητώντας οι αντιμαχόμενοι να επιτρέψουν «ασφαλή πρόσβαση» ώστε να ανεφοδιαστεί η δομή υγείας.

Την Παρασκευή, οι ΔΤΥ ανέφεραν πως είναι διατεθειμένες να ανοίξουν «ασφαλείς διελεύσεις» για τους αμάχους που θέλουν να φύγουν από την Ελ Φάσερ.

Ο πόλεμος στο Σουδάν έχει στοιχίσει τη ζωή από τον Απρίλιο του 2023 σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Μόνο στην Ελ Τζενέινα, πρωτεύουσα του Δυτικού Νταρφούρ, σκοτώθηκαν από 10.000 ως 15.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Ελ Φάσερ παρέμενε ως πρόσφατα συγκριτικά αλώβητη από τον πόλεμο, χάρη σε συμφωνία την οποία είχαν συνάψει οι δυο ισχυρότερες τοπικές ένοπλες οργανώσεις και οι ΔΤΥ. Όμως, τον περασμένο μήνα, αποκήρυξαν την ουδετερότητά τους κι άρχισαν να πολεμούν στο πλευρό των ενόπλων δυνάμεων. Σε αντίποινα, οι ΔΤΥ περικύκλωσαν την πόλη.

Διαβάστε επίσης:

Η Ιρλανδία αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης

Διεθνές Δικαστήριο: Η… λογική ερμηνεία της γενοκτονίας των Παλαιστινίων, που «βαφτίστηκε» δικαίωμα του Ισραήλ

Ισραήλ: Ανακαλεί την απόφαση για το Associated Press – Επιστρέφει τον εξοπλισμό που κατέσχεσε

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 19:03