search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 20:53
MENU CLOSE

Ευρωεκλογές: Το παρασκήνιο και τα παζάρια για τις θέσεις των επιτρόπων – Τι ακούγεται για Ελλάδα και Κύπρο

24.05.2024 08:47
euroekloges-new

Οι Ευρωεκλογές πλησιάζουν και λίγοι ψηφοφόροι σε όλες τις χώρες-μέλη γνωρίζουν το παρασκήνιο, όπου πολλοί υποψήφιοι διαγκωνίζονται για τις θέσεις των επιτρόπων στην επιτροπή που θα προκύψει από τις κάλπες.

Από ποια χώρα θα προέρχεται ο πανίσχυρος επίτροπος που θα επιβλέπει μεταξύ άλλων τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα; Θα εξασφαλίσουν οι Πολωνοί την νέα θέση του επιτρόπου για την Ευρωπαϊκή Άμυνα, που θα έχει τον κύριο λόγο απέναντι στους Ρώσους; Και ποιος θα είναι ο επίτροπος που θα αστυνομεύσει τους αμερικανικούς γίγαντες όπως η Apple και η Google, ως αρμόδιος για τον ανταγωνισμό;

Οι παρασκηνιακές κινήσεις είναι έντονες πριν καν στηθούν οι κάλπες. Κάθε μία από τις 27 χώρες της ΕΕ θα έχει έναν επίτροπο, αλλά το ζήτημα είναι ποια χώρα θα εξασφαλίσει τις περιζήτητες θέσεις που έχουν υψηλό προφίλ. Για παράδειγμα, τα χαρτοφυλάκια για το εμπόριο και τον ανταγωνισμό είναι περιζήτητα, ενώ εκείνα για τον αθλητισμό, την εκπαίδευση και την πολυγλωσσία, θεωρούνται «το φιλί του θανάτου», όπως γράφει το Politico.

Αν και είναι ακόμα νωρίς, το Politico επιχειρεί να χαρτογραφήσει το παρασκήνιο και να αναδείξει τους υποψήφιους.

Τι ακούγεται για Ελλάδα και Κύπρο

Για την Ελλάδα, το Politico γράφει πως ως υποψήφιοι για να προταθούν για τη θέση του επιτρόπου είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αλλά και η Νίκη Κεραμέως, ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε διακαώς τα χαρτοφυλάκια για τη μετανάστευση ή την άμυνα και όχι κάτι σαν το χαρτοφυλάκιο του Μαργαρίτη Σχοινά για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. «Αυτό που ακούμε», γράφει το Politico, «είναι πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης να αποφασίσει να κρατήσει τον Μαργαρίτη Σχοινά στις Βρυξέλλες, για δεύτερη θητεία, ιδιαίτερα αν παραμείνει στην προεδρία της επιτροπής η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Για την Κύπρο, εκτός από την νυν επίτροπο (αρμόδια για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων), Στέλλα Κυριακίδου, ακούγονται –κατά το Politico- τα ονόματα του Χάρη Γεωργιάδη (πρώην υπουργός οικονομικών), του Γιώργου Λακοτρύπη (πρώην υπουργός ενέργειας) και του Κωνσταντίνου Κόμπου, που είναι ο νυν υπουργός εξωτερικών. Η Κύπρος πιθανολογείται ότι θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο της υγείας, παρόλο που το εφοπλιστικό λόμπι της Κύπρου θα ήθελε εκείνο των μεταφορών. 

Το παρασκήνιο και οι καραμπόλες

Στο Βέλγιο και στη Βουλγαρία, όπου θα διεξαχθούν παράλληλα με τις ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές, τα πράγματα είναι ρευστά, αφού το ποιοι θα προταθούν για τις θέσεις των επιτρόπων εξαρτάται από τα αποτελέσματα της εθνικής κάλπης.

Η περίπτωση της Κροατίας έχει ενδιαφέρον γιατί ο πρωθυπουργός Πλένκοβιτς, που έχει τον τελευταίο λόγο στην επιλογή της επιτρόπου, ακούγεται και ως δυνητικός υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν για οποιοδήποτε λόγο κάνει στην άκρη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ενδιαφέρον έχει και η Εσθονία, καθώς το όνομα της πρωθυπουργού, Κάγια Κάλας ακούγεται για τη θέση του επιτρόπου που θα έχει την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ- χαρτοφυλάκιο περιζήτητο και με μεγάλη πολιτική βαρύτητα.

Πολύ φιλόδοξη είναι η Φινλανδία, που ζητά το χαρτοφυλάκιο της ανταγωνιστικότητας, ή εναλλακτικά της ασφάλειας και της άμυνας ή της διεύρυνσης. Το όνομα που ακούγεται είναι της Χένα Βίρκουνεν.

Η Γαλλία έχει σήμερα τον Τιερί Μπρετόν στο χαρτοφυλάκιο της εσωτερικής αγοράς, αλλά ακούγεται ως πιθανός υποψήφιος επίτροπος και ο Μπρούνο Λε Μερ, ο νυν υπουργός οικονομικών. Ο πρόεδρος Μακρόν προωθώντας την πολιτική του για στρατηγική αυτονομία της ΕΕ καλοβλέπει το πανίσχυρο χαρτοφυλάκιο οικονομικών/ βιομηχανικής πολιτικής, στο οποίο μπορεί να συμπεριληφθεί και η ανταγωνιστικότητα.

Από τη Γερμανία τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, καθώς στηρίζει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ουγγαρία, που θέλει το χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης της ΕΕ, είναι ένα ερωτηματικό, κυρίως λόγω των αμφιλεγόμενων επιλογών του Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Ιταλός επίτροπος Τζεντιλόνι φεύγει από τις Βρυξέλλες και στη Ρώμη πρωθυπουργός Μελόνι έχει έναν πονοκέφαλο: ποιον να προτείνει για κάποιο από τα οικονομικά χαρτοφυλάκια, αφού οι υποψήφιοι είναι αρκετοί. Μεταξύ αυτών ο Αντόνιο Ταγιάνι, αλλά και οι νυν υπουργοί Ραφαέλε Φίτο (ευρωπαϊκών υποθέσεων), Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα (γεωργίας), Αντόλφο Ούρσο (οικονομικής ανάπτυξης) και Γκίντο Κροσέτο (άμυνας).

Το ποιος θα προταθεί ως υποψήφιος επίτροπος από την Ολλανδία θα εξαρτηθεί από μία καραμπόλα: από το κατά πόσο ο Μαρκ Ρούτε, ο νυν πρωθυπουργός, θα αφήσει τη χώρα του για να αναλάβει τα ηνία του ΝΑΤΟ.

Στην Πολωνία, ο νυν υπουργός εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ράβει κοστούμι για το νέο υπερ-χαρτοφυλάκιο της άμυνας.

Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει λιγότερη ίντριγκα και παρασκήνιο και ως εκ τούτου δεν αναμένονται θρίλερ.  Αλλά ούτως ή άλλως το μεγάλο παιχνίδι είναι κατά πόσο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα τραβήξει μέχρι τέλους στην κούρσα για το αξίωμα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αξίωμα το οποίο εποφθαλμιούν κι άλλοι πολιτικοί, έστω κι αν δεν ακούγονται έντονα τα ονόματα. 

Διαβάστε επίσης:

Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Συνέλαβαν φοιτητές που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία υπέρ της Παλαιστίνης (Video)

Χαμάς: Υποστηρίζει ότι αιχμαλώτισε ζωντανό Ισραηλινό συνταγματάρχη και πως βρίσκεται στη Γάζα – «Ο χρόνος λιγοστεύει»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι «έσπασαν» την πρώτη γραμμή άμυνας στο Χάρκοβο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 20:52