search
ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 20:14
MENU CLOSE

Ευρωεκλογές: Ανησυχητική άνοδος της ακροδεξιάς – Με ισχυρό μπλοκ στις εκλογές, αλλά και φόβο διάλυσης λόγω AfD

27.05.2024 14:00
lepen-wilters-salvini

Λιγότερο από δύο εβδομάδες έμειναν για τις Ευρωεκλογές και οι ευρωπαϊκές δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η ακροδεξιά εξακολουθεί να έχει ανοδική πορεία. 

Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία καθώς μπορούν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό μπλοκ εντός του Ευρωκοινοβουλίου αφού σύμφωνα με το Politico, το «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (ID) αναμένεται να είναι 5η δύναμη και να φτάσει στο να αποκτήσει 66 έδρες, από τις 49 που διαθέτει αυτή τη στιγμή, απειλώντας να περάσει ακόμη και τους Συντηρητικούς που βρίσκονται στην 4η θέση. 

Αυτοί που βγαίνουν χαμένοι από τις επερχόμενες ευρωεκλογές, είναι οι φιλελεύθεροι (Renew), οι οποίοι παραμένουν μεν τρίτη δύναμη, αλλά με 20 έδρες περίπου λιγότερες, οι οποίες «διοχευτεύονται» σε μικρότερες δυνάμεις. Ελάχιστα κερδισμένοι βγαίνουν και οι Σοσιαλιστές, ενώ το ΕΛΚ δείχνει πως θα μείνει σταθερό στις 176 έδρες του. Σοβαρές απώλειες εμφανίζουν και οι «Πράσινοι».

Η ευρωβουλή αυτή τη στιγμή:

Τα Polls για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου από το Politico

Οι χώρες που η ακροδεξιά απειλεί

Ενα ενδιαφέρον στοιχείο για τις χώρες που η ακροδεξιά έχει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο, έρχεται από τον χάρτη του Politico, για το οποίο σχολιάζει πως η εικόνα του χάρτη δείχνει πως «η μακροχρόνια προσπάθεια να κρατηθούν οι εξτρεμιστικές δυνάμεις εκτός κυβέρνησης στην Ευρώπη έχει επίσημα τελειώσει»

Πέντε χώρες της ΕΕ (Ιταλία, Φινλανδία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Τσεχία) έχουν σκληρά δεξιά κόμματα στην κυβέρνηση. 

Στη Σουηδία, η επιβίωση της εκτελεστικής εξουσίας βασίζεται σε μια συμφωνία εμπιστοσύνης με τους εθνικιστές Σουηδούς Δημοκράτες, τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο. 

Στην Ολλανδία, ο ακροδεξιός Γκερτ Βίλντερς βρίσκεται στα πρόθυρα της εξουσίας, έχοντας επισφραγίσει μια ιστορική συμφωνία για το σχηματισμό της πιο δεξιάς κυβέρνησης στην πρόσφατη ολλανδική ιστορία.

Την ίδια στιγμή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν στη Γαλλία πως η Μαρίν Λε Πέν ξεπερνά το 30%, πολύ μπροστά από το κόμμα της Αναγέννησης του Εμανουέλ Μακρόν.

Στον Ρήνο, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD), ένα κόμμα που βρίσκεται υπό αστυνομική επιτήρηση για τις εξτρεμιστικές του απόψεις, βρίσκεται δεύτερο στις κάλπες, αντιμέτωποι με τους Σοσιαλδημοκράτες. Βέλγιο και Αυστρία δείχνουν στις δημοσκοπήσεις πρωτιά των ακροδεξιών, ενώ σε Εσθονία, Λετονία και Πολωνία η ακροδεξιά είναι δεύτερη.

H AfD μπορεί να διασπάσει την ακροδεξιά

Το μόνο… θετικό σε αυτό το αρκετά αρνητικό πολιτικό περιβάλλον, είναι ότι το εθνικιστικό κόμμα του ID, βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε διάσπαση. Αφορμή είναι οι δηλώσεις ευρωβουλευτή της AfD για τα SS, αλλά και άλλα περιστατικά που έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον συνασπισμό τους που προσπαθεί να πείσει ότι δεν έχει σχέση με ναζιστικές ιδέες. Κάτι που οι υποστηρικτές του γερμανικού κόμματος διαψεύδουν ουσιαστικά με την συμπεριφορά τους εντός Γερμανίας, όπου πολιτικοί έχουν πέσει θύματα εκβιασμού, εκφοβισμού και ξυλοδαρμού.

Η Τζόρτζια Μελόνι, αλλά και άλλα ηγετικά στελέχη της ακροδεξιάς, έχουν εκφράσει ανοιχτά την δυσαρέσκειά τους, αφού ο συνασπισμός κυριαρχείται από το κόμμα των «Αδελφών» της Ιταλίας και το κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» της Πολωνίας, αλλά και το κόμμα της Λε Πεν και το Fidesz της Ουγγαρίας που αποχώρησε από το ΕΛΚ.

Η απόφασή τους ήταν να διαγράψουν από τον συνασπισμό το AfD μια κίνηση που μπορεί να διασπάσει σημαντικά την παράταξή τους, αν λάβουμε υπόψιν και την δυναμική που έχει το ακροδεξιό κόμμα στη χώρα των 84 εκατομμυρίων κατοίκων και των 61 εκατομμυρίων ψηφοφόρων…

Καθώς πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές, ο ακροδεξιός συνασπισμός θα προσπαθήσει να διατηρήσει την ενότητά του για να καλύψει τις απώλειες από την διαγραφή του AfD, με την Μελόνι και την Λε Πεν, να προσπαθούν το επόμενο διάστημα να διατηρήσουν την ενότητα ώστε να κρατήσουν την 4η θέση στο τελικό αποτέλεσμα της κάλπης.

Διαβάστε επίσης:

Το τηλεοπτικό σποτ του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής: Μπορούμε και αξίζουμε περισσότερα στην Ελλάδα και την Ευρώπη

ΣΥΡΙΖΑ σε Μαρινάκη για Παλαιστίνη: Ας μας πει γιατί ο Μητσοτάκης δεν επισκέφτηκε τη Ραμάλα όταν πήγε στο Ισραήλ

Το νέο προεκλογικό σποτ Κασσελάκη εν όψει ευρωεκλογών – Τα τέσσερα «στοιχήματα» για την εργασία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 20:13