search
ΔΕΥΤΕΡΑ 01.09.2025 03:29
MENU CLOSE

Μελιτζανόρυζο της φτωχικής κουζίνας, με μπαχαρικά έκπληξη!

11.06.2024 06:30
melitzanorizo-new

Ένα υπέροχο φαγητό της παραδοσιακής φτωχικής κουζίνας, με οικονομικά υλικά και πικάντικα μπαχαρικά που θα σας εκπλήξει με τη γεύση του.

Το μυστικό για την επιτυχία του πιάτου βρίσκεται στο τηγάνισμα των κομματιών της μελιτζάνας μέχρι να χρυσίσουν και στο σιγανό βράσιμο του ρυζιού, ώστε να αναδειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα των μπαχαρικών.

Υλικά για τη Συνταγή

2 μεγάλες μελιτζάνες, κομμένες σε κύβους

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το ρύζι

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο ή τριμμένο

Αλατοπίπερο κατά βούληση

2 μεγάλες πρέζες δυόσμο αποξηραμένο

1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι σκόνη

½ με 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη

1 ντομάτα ώριμη

1 κουταλιά της σούπας (κοφτή) ζάχαρη κρυσταλλική

2 φλιτζάνια ρύζι, καρολίνα ή νυχάκι, μουλιασμένα σε νερό και καλά στραγγισμένα

3 φλιτζάνια νερό από τον βραστήρα

Εκτέλεση

1.Αρχικά, πλύντε τις μελιτζάνες, κόψτε τις σε χοντρές λωρίδες και έπειτα σε κύβους και βάλτε τις μέσα σε αλατόνερο για 15 λεπτά περίπου. Στραγγίστε τις καλά και τηγανίστε τις σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκίτρινο όμορφο χρώμα. Τοποθετήστε τις σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να αποβάλλουν τα περιττά λάδια και κρατήστε τις σκεπασμένες για να διατηρηθούν μαλακές.

2.Ετοιμάστε το ρύζι. Βάλτε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τσιγαρίστε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να μαραθεί. Χαμηλώστε τη φωτιά, αλατοπιπερώστε, ρίξτε γρήγορα τον ξερό δυόσμο, το μπαχάρι και την κανέλα και φέρτε τα 1-2 βόλτες με την κουτάλα, μέχρι να μυρίσουν όμορφα τα μπαχαρικά.

3.Ρίξτε την ντομάτα, τριμμένη στη χοντρή μεριά του τρίφτη ή σπάστε την πρόχειρα με τα χέρια σας, αν επιθυμείτε να υπάρχουν ακανόνιστα κομμάτια μέσα στο φαγητό. Πασπαλίστε με τη ζάχαρη και ανακατέψτε.

4.Ρίξτε το ρύζι και τις τηγανισμένες μελιτζάνες και μαγειρέψτε για λίγο, ανακατεύοντας απαλά με ξύλινη κουτάλα.

5.Προσθέστε το νερό, ζεστό από τον βραστήρα, κλείστε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, μειώστε την ένταση της φωτιάς σε χαμηλή και σιγοβράστε το φαγητό για 10 με 15 λεπτά

6.Όταν είναι έτοιμο και έχει μαλακώσει το ρύζι, ανακατέψτε το μια φορά, σκεπάστε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και αφήστε το 10 λεπτά έτσι, ώστε να τραβήξει τα υγρά του.

7.Σερβίρετε ζεστό ή κρύο (ακόμα και από το ψυγείο, την επόμενη μέρα) με τριμμένη φέτα ή με στραγγιστό γιαούρτι ή ακόμα και με τζατζίκι σαν συνοδευτικό.

Διαβάστε επίσης:

Παγωτό αρωματισμένο με δεντρολίβανο

Ατομικές κιμαδόπιτες σε μπαστούνια

Τσιζκέικ με φρέσκες φράουλες, χωρίς ψήσιμο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 01.09.2025 03:23