search
ΤΕΤΑΡΤΗ 05.11.2025 17:01
MENU CLOSE

Ουκρανία: Διαταγή του Ζελένσκι για εκκαθαρίσεις στην Κρατική Φρουρά μετά τις απόπειρες δολοφονίας αξιωματούχων

24.06.2024 18:51
zelensky

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε εντολή στον νέο επικεφαλής της Κρατικής Φρουράς της Ουκρανίας να προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις στις τάξεις της Φρουράς από άτομα που την δυσφημούν.

Η εξέλιξη έρχεται έναν μήνα αφότου αξιωματούχοι της Φρουράς κρίθηκαν υπεύθυνοι για την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου και ανώτερων Ουκρανών αξιωματούχων.

Η υπηρεσία ασφαλείας SBU ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι συνέλαβε δύο άνδρες, συνταγματάρχες της Κρατικής Φρουράς, με την κατηγορία ότι συνεργάζονταν με τη Ρωσία για τον σχεδιασμό της δολοφονίας του Ζελένσκι και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων της χώρας.

Σύμφωνα με την SBU, στόχος της ομάδας ήταν επίσης να σκοτώσει τον επικεφαλής την, τον Βασίλ Μαλιούκ καθώς και τον Κιρίλο Μπουντάνοφ, τον επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών. Σύμφωνα με την SBU, οι δύο αξιωματικοί «μετέφεραν εμπιστευτικές πληροφορίες» στη Ρωσία και σκόπευαν να στρατολογήσουν στελέχη της υπηρεσίας ασφαλείας για να πάρουν όμηρο και να σκοτώσουν τον Ζελένσκι.

Παρουσιάζοντας σήμερα τον συνταγματάρχη Ολέκσιι Μορόζοφ ως νέο επικεφαλής της Κρατικής Φρουράς, ο Ζελένσκι τόνισε ότι βασικό καθήκον του είναι να διασφαλίσει ότι μόνο όσοι βλέπουν το μέλλον τους συνδεδεμένο με την Ουκρανία θα ενταχθούν στην Φρουρά.

«Και, βεβαίως, η Φρουρά πρέπει να απαλλαγεί από οποιονδήποτε δεν συστρατεύεται με την Ουκρανία, ή δυσφημεί την Κρατική Φρουρά», ανέφερε στο Telegram.

Ο Ζελένσκι απέπεμψε με διάταγμά του τον Σέρχιι Ρουντ, προκάτοχο του Μορόζοφ, τον Μάιο, δύο ημέρες αφότου η SBU συνέλαβε υπαλλήλους της υπηρεσίας που εργάζονταν για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας και διέρρευαν απόρρητες πληροφορίες.

Η Μόσχα δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τις ανακοινώσεις της SBU.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Το CNN «έκοψε» στον αέρα εκπρόσωπο του Τραμπ (Video)

Κομισιόν: Νέα έρευνα μη συμμόρφωσης κατά της Apple – Για παραβίαση του νόμου για τις ψηφιακές αγορές

Εγκλωβισμένοι 9 άνθρωποι σε κτίριο που φλέγεται στη Μόσχα – Σπάνε τζάμια για να σωθούν από τις φλόγες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 05.11.2025 17:00