ΔΕΥΤΕΡΑ 21.07.2025 04:00
MENU CLOSE

Κλείνει πρόχειρα και με απωλεια πόρων την προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020 το Υπουργείο Οικονομικών…

26.07.2024 01:00

Πολύτιμοι πόροι καταγγέλλουν ότι χάνονται από την προγραμματική περιόδο ΕΣΠΑ 2014-2020 οι επενδυτές, ενώ τονίζουν ότι η πλημμελή αντιμετώπιση των διαδικαστικών θεμάτων από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών ολοένα και αυξάνεται.

Κάνουν λόγο ακόμη και για αστοχίες από πλευράς του υπουργείου που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι καθοριστικοί για την οικονομική τους βιωσιμότητα.

Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνουν οτι, έχει δοθεί στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) και κατά συνέπεια στον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης (ΕΦΕΠΑΕ) εντολή να «κλείσουν» όλα τα έργα μέχρι τέλος Οκτωβρίου που για τις επιχειρήσεις μεταφράζεται μέχρι τέλος Αυγούστου. Συνεπώς, συλλήβδην και με συνοπτικές διαδικασίες μέσα στο καλοκαίρι και μάλιστα έως και το τέλος του Αυγούστου οι επιχειρήσεις είναι σε αγώνα δρόμου και όπως είναι φυσικό βρίσκονται αρκετές φορές σε αντιπαράθεση με τον ΕΦΕΠΑΕ καθώς κανένας από τους δύο δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε τόσο φόρτο εργασίας σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Παρατηρείται λοιπόν ότι ο ΕΦΕΠΑΕ για να ανταποκριθεί εντός του χρονικού αυτού πλαισίου αναγκάζεται να θέτει σαν προτεραιότητα την ολοκλήρωση του συνόλου των επιτόπιων ελέγχων και μετά, με όσο χρόνο του έχει απομείνει, να ασχολείται με τον έλεγχο των δικαιολογητικών που έχουν αποσταλεί από τις επιχειρήσεις σε πολλές περιπτώσεις έως και ένα μήνα νωρίτερα.

Στη συνέχεια απαιτεί από αυτές να ανταποκριθούν στον ελάχιστο εναπομείναντα χρόνο των 10 ημερών για να καλύψουν το σύνολο των εκκρεμοτήτων χωρίς πολλές φορές να λαμβάνουν τις απαραίτητες αναλυτικές οδηγίες ή ακόμη και ενημερώσεις-προειδοποιήσεις για περικοπή δαπανών.
Έτσι κόβουν μεγάλα ποσά από τιμολόγια πληρωμένα με μοναδικό γνώμωνα την τήρηση ημερομηνιών τις οποίες πρώτα από όλα αθέτησε το Υπουργείο αφού προχώρησε σε πληρωμές μετά απο τις ενδεδειγμένες ημερομηνίες του προγράμματος !!

Από την άλλη, στην περίπτωση που δεν ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις αυστηρά εντός του τεθέντος χρονικού πλαισίου προβαίνουν χωρίς προειδοποίηση ακόμη και σε απένταξη του έργου!

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τον Αύγουστο όπου ως γνωστόν το σύνολο των επιχειρήσεων και των λογιστικών γραφείων υπολειτουργούν. Το αποτέλεσμα είναι ότι όλοι υπόκεινται σε μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία και μάλιστα χωρίς ουσιαστικό λόγο καθώς η δικαιολογία του Υπουργείου ότι πρέπει να «κλείσει» το ΕΣΠΑ για να μην χαθούν πόροι δεν ευσταθεί. Και αυτό διότι οι καταχωρήσεις πληρωμών στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) έχουν υπερβεί το 100% και βρίσκονται στο 109%, γεγονός που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υπερδέσμευση και το πλεονάζον ποσό θα καλυφθεί έτσι κι αλλιώς από Εθνικούς πόρους, είτε κλείσει τον Αύγουστο, είτε και τέλος του χρόνου ή και αργότερα.

Οι επενδυτες χαρακτηρίζουν την κατάσταση ως το «κυνήγι μαγισσών» αφού η ταλαιπωρία τους είναι άνευ λόγου κι αιτίας και μόνο σαν καψόνι μπορεί να χαρακτηριστεί.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης για διαγραφή Πολάκη: «Ήταν πολύ δύσκολη απόφαση – Έχει κάνει σπουδαία δουλειά αλλά στη Βουλή πρέπει να είμαστε θεσμικοί»

Το παρασκήνιο της διαγραφής Πολάκη από τον Κασσελάκη μετά το bullying – Ο σάλος, οι αιχμές του και τα δάκρυα της Λινού

Βουλή: Πέρασε με ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ η συμφωνία συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια

ΔΕΥΤΕΡΑ 21.07.2025 02:31
Exit mobile version