ΥΠΕΞ Τουρκίας: Αρχίζουμε τις συνομιλίες με Ισραήλ για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Συρία
Το Ισραήλ και η Τουρκία αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνομιλίες για τον καθορισμό τρόπων αποκλιμάκωσης της μεταξύ τους έντασης στη Συρία, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν. «Δεν σχεδιάζουμε να συγκρουστούμε με καμία χώρα στη Συρία, ούτε το Ισραήλ».
Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι σε αυτό το στάδιο «πρόκειται μόνο για προκαταρκτικές συνομιλίες».
Ισραήλ: Αν χρειαστεί θα αμυνθούμε
Παράλληλα και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση με την Τουρκία, αλλά δεν θα διστάσει να δράσει, αν χρειαστεί, για να αμυνθεί.
Ο Νετανιάχου δήλωσε ακόμη ότι -αν χρειαστεί- θα ζητήσει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ βοήθεια λόγω της στενής σχέσης του με τον Τούρκο πρόεδρο. Αυτό ήταν κάτι που τέθηκε και στη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο.
Αργά τη νύχτα της περασμένης Τετάρτης και Πέμπτης, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε στρατιωτικούς στόχους της εποχής Άσαντ, ενέργεια που περισσότερο ίσως ήταν ένα μήνυμα προς την Άγκυρα, η οποία επιδιώκει να μετατρέψει την αεροπορική βάση T-4 κοντά στη Χομς σε βάση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Αργότερα την Πέμπτη, η Τουρκία δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να αποχωρήσει από τη Συρία και να σταματήσει να βλάπτει τις προσπάθειες σταθεροποίησης εκεί. «Το Ισραήλ έχει γίνει η μεγαλύτερη απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια» και αποτελεί «στρατηγικό αποσταθεροποιητή, που προκαλεί χάος και τροφοδοτεί την τρομοκρατία», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Διαβάστε επίσης:
Ο πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με το βασιλικό ζεύγος της Βρετανίας στο Βατικανό