Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Ο Αμερικανός πρέσβης στη Τουρκία, Τομ Μπάρακ, δήλωσε πως οι δύο χώρες «έχουν μπροστά τους μια ουσιαστική ευκαιρία να λύσουν τις μακροχρόνιες διαφορές που αφορούν το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 και τις κυρώσεις του νόμου CAATSA έως τα τέλη του 2025».
«Το αμερικανικό Κογκρέσο είναι ανοιχτό στο να ξαναδεί το ζήτημα. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν έχουν ήδη τονίσει πόσο σημαντικό είναι να γίνει μια “νέα αρχή”», ανέφερε ο Μπάρακ μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο Anadolu, δείχνοντας πως από πλευράς της κυβέρνησης Τραμπ, θέλουν να δοθεί λύση στο αδιέξοδο.
Ενα αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει εδώ και χρόνια η Αγκυρα με την αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, που είχε ως συνέπεια τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα F-35 και στην επιβολή κυρώσεων.
Ο Ερντογάν έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει να αρθούν οι κυρώσεις, αλλά η Ουάσινγκτον επιμένει ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε χαλάρωση είναι η απομάκρυνση των ρωσικών συστημάτων.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, έχει υπάρξει σοβαρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για να λυθεί αυτό το αδιέξοδο.
«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Ερντογάν μαζί με τον υπουργό Μάρκο Ρούμπιο και τον υπουργό Εξωτερικών Φιντάν, θα δώσουν εντολή στις ομάδες τους να βρουν μια λύση. Το Κογκρέσο θα στηρίξει μια ρεαλιστική συμφωνία», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μέσα στο επόμενο διάστημα να υπάρξουν γρήγορα επαφές για το θέμα.
«Τα F-35, τα F-16, οι S-400, οι κυρώσεις και οι δασμοί είναι απλώς επιμέρους ζητήματα μπροστά στον γενικότερο στόχο μας», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι, για πρώτη φορά, διαφαίνεται αμοιβαία βούληση ΗΠΑ και Τουρκίας όχι μόνο να παραμείνουν αμυντικοί εταίροι αλλά να προχωρήσουν σε βαθύτερη στρατηγική συνεργασία.
Διαβάστε επίσης:
Σε κλοιό καύσωνα η νότια Ευρώπη – Έγραψε 46 βαθμούς στη Γρανάδα
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.