Γλυκιά κολοκυθόπιτα, με σταφίδες και σουσάμι
Μια γλυκιά κολοκυθόπιτα, νηστίσιμη και εύκολη, που φτιάχνεται σαν μπακλαβάς.
Υλικά για τη Συνταγή
½ κιλό φύλλα κρούστας
800 γραμμάρια κίτρινη κολοκύθα, τριμμένη στη χοντρή μεριά του τρίφτη
1 φλιτζάνι τσαγιού ξανθές σταφίδες, μουλιασμένες σε 1 φλιτζάνι τσαγιού κονιάκ (για 30 λεπτά)
1 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια, χοντροκομμένα
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο (καλής ποιότητας)
2 κάψουλες βανίλιας (βανιλίνες)
2 κουταλιές της σούπας σουσάμι
½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
Μερικά καρφάκια γαρίφαλο για τη διακόσμηση
Αχνοζάχαρη και κανέλα για το πασπάλισμα, ή μέλι
Εκτέλεση
1. Σε ένα μπολ βάλτε την τριμμένη κολοκύθα, τις σταφίδες με το κονιάκ, τα καρύδια, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το σουσάμι, το γαρύφαλλο και την κανέλα. Ανακατέψτε καλά τα υλικά και αφήστε το μίγμα μέσα σε ένα στραγγιστήρι με ένα μπολ από κάτω, για 20 λεπτά περίπου, για να συλλέξετε τα υγρά.
2. Λαδώστε ένα μέτριο ταψί και απλώστε 4 φύλλα, αφού τα λαδώσουμε κι αυτά καλά. Ρίξτε λίγη από τη γέμιση και απλώστε την ομοιόμορφα. Αφήστε στην άκρη 4 φύλλα για το τέλος.
3. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο, λαδωμένα φύλλα και γέμιση μέχρι να μας τελειώσουν τα φύλλα.
4. Τέλος σκεπάστε την πίτα με τα 4 που έχετε αφήσει στην άκρη, λαδώνοντάς τα κι αυτά ενδιάμεσα. Χαράξτε την πίτα με ένα κοφτερό μαχαίρι, σε ρόμβους ή τετράγωνα και καρφώστε από ένα καρφάκι γαρύφαλλο στο κέντρο του κάθε κομματιού.
5. Ραντίστε ελαφρά την πίτα με τα αρωματικά υγρά της κολοκύθας που κρατήσατε από το στράγγισμα και ψήστε για 1 ώρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160-170ο C.
6. Αφήστε να κρυώσει, και αχνίστε την γλυκιά κολοκυθόπιτα με ζάχαρη και κανέλα ή σερβίρετέ την με μέλι.
Διαβάστε επίσης:
Σπετζοφάι με μελιτζάνες, του μερακλή
Βίντατζ χριστουγεννιάτικα μπισκότα με ζαχαρωμένα φρούτα (φρουί γλασέ)