search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 11:40
MENU CLOSE

Πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις ότι η διευθέτηση του χρέους δεν είναι «τυράκι» για να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα

09.05.2017 14:27
Πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις ότι η διευθέτηση του χρέους δεν είναι «τυράκι» για να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα - Media
 
Προσπάθεια να καθησυχάσουν περαιτέρω τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας εν όψει της ψήφισης των μέτρων κατέβαλαν σήμερα με δηλώσεις τους τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. 
 
Αν και ο πρωθυπουργός έχει αρκετές φορές διαβεβαιώσει πως αν δεν προσδιοριστούν τα μέτρα για το χρέος, τότε τα μέτρα του 2018 – 2019 δε θα εφαρμοστούν, για ορισμένους βουλευτές η προφορική αυτή διαβεβαίωση δεν είναι αρκετή. Στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Παρασκευή το θέμα ανέδειξε η Γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Τασία Χριστοδουλοπούλου η οποία φέρεται να ζήτησε εγγυήσεις προ της ψήφισης των μέτρων, δηλαδή την ενσωμάτωση της ρήτρας μη εφαρμογής (των μέτρων) στο νομοσχέδιο (κάτι όμως για το οποίο δε φαίνεται να έχει δοθεί το πράσινο φως από την πλευρά των δανειστών).
 
Τις ανησυχίες αυτές ήρθε να επιτείνει χθες και η σχετική αναφορά του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη ο οποίος μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 χαρακτήρισε τη συζήτηση για το χρέος, επικοινωνιακό τρικ προκειμένου να καθησυχαστούν οι βουλευτές και να ψηφίσουν τα μέτρα στη Βουλή, στη διαδικασία που προηγείται του Eurogroup της 22ας Μαΐου. 
 
Τσίπρας: «Δεν είναι σχήμα λόγου» η διαβεβαίωση για το χρέος
Έτσι, ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο υπουργείο Παιδείας διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά πως «είμαστε πιο κοντά από ποτέ άλλοτε σε μια ουσιαστική διευθέτηση για το χρέος. Η μπάλα δεν είναι πλέον στο δικό μας γήπεδο». Και πρόσθεσε με νόημα πως η αναφορά του αυτή δεν «δεν είναι σχήμα λόγου». «Είναι η πρώτη φορά που κλείνουμε μία αξιολόγηση και παίρνουμε χρήματα για να εφαρμόσουμε μέτρα υπό τον όρο ότι θα έχουμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», είπε και κατέληξε λέγοντας ότι τα μέτρα τα απαίτησε το ΔΝΤ οπότε αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος, «σημαίνει ότι το ΔΝΤ δε θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα» και άρα δε θα υπάρχει θέμα εφαρμογής των μέτρων.
 
Τζανακόπουλος: Το χρέος δεν απασχολεί μόνο την  Ελλάδα – Μετά τη συμφωνία δοκιμαστική έξοδος στις αγορές
Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προσέδωσε ευρύτερες διαστάσεις λέγοντας ότι το ζήτημα του χρέους δεν άπτεται στενά μόνο του ελληνικού ενδιαφέροντος αλλά «αυτή τη στιγμή απασχολεί και τη Γερμανία και τη Γαλλία» και επικαλέστηκε ενδεικτικά τη δήλωση Μακρόν τρεις μέρες πριν το β ‘γύρο, ότι «θα δουλέψει για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους». 
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε στο σκεπτικό που έχει διατυπώσει πολλές φορές πως εφόσον το Βερολίνο και ειδικότερα ο Σόιμπλε ζητούν επιτακτικά την παρουσία του ΔΝΤ στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα «οι Γερμανοί, οφείλουν να δώσουν στο ΔΝΤ αυτό το οποίο ζητάει, δηλαδή τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων» ώστε να μπορεί το ΔΝΤ να χαρακτηρίσει το χρέος «βιώσιμο», κάτι το οποίο θέτει ως προϋπόθεση για συμμετοχή σε οποιοδήποτε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
 
Από εκεί και πέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι – εφόσον στις 22 Μαΐου υπάρξει ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος – «ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που αποτελεί την εγγύηση για επιτυχημένες δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές, προκειμένου να προετοιμαστούμε για το καλοκαίρι του 2018, τον Αύγουστο του 2018, που, όπως ξέρετε, θα πρέπει η Ελλάδα να αρχίσει να αναχρηματοδοτεί το χρέος της, χωρίς τη στήριξη από τον επίσημο τομέα». Στόχος είναι όπως ανέφερε επικαλούμενος και τον πρωθυπουργό, «αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, να υπάρξει δοκιμαστική έξοδος στις αγορές» χωρίς όμως να είναι σε θέση να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο.   
 
«Βιαστικός» Βούτσης
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι καθησυχαστικές δηλώσεις για το χρέος είχαν αρχίσει από χθες, όταν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες επισήμανε ότι οι βουλευτές όταν θα ψηφίζουν τα προαπαιτούμενα και τα αντίμετρα θα έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το χρέος – αν και οι προερχόμενες από το Μαξίμου διαρροές και τοποθετήσεις την περασμένη εβδομάδα εμφάνιζαν την ψήφιση των προαπαιτούμενων ως «προϋπόθεση» για την απρόσκοπτη (χωρίς προσχηματική επίκληση ευθυνών της Αθήνας για καθυστερήσεις) συζήτηση ή διευθέτηση των μεσοπρόθεσμων στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αίσθηση έντονου προβληματισμού και ανησυχίας στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. 
 
Μένει με ερωτηματικό επομένως αν η ανησυχία ότι οι δανειστές θα «κρεμάσουν» την κυβέρνηση παραπέμποντας το χρέος για το μέλλον ενώ θα έχουν ήδη ψηφιστεί τα προαπαιτούμενα με τις περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο, είναι διάχυτη ή περιορίζεται σε ορισμένους μόνο βουλευτές. Κατ’ επέκταση μένει να φανεί αν αυτή η ανησυχία, εφόσον δεν αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά, μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες στην ψηφοφορία, ή παρά τη γκρίνια και τον προβληματισμό, στο τέλος, οι βουλευτές θα ψηφίσουν «και με τα δυο χέρια» όπως δήλωσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 11:38