search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 11:57
MENU CLOSE

Επιχείρηση διείσδυσης Τσίπρα στο «γαλάζιο» πεδίο της Ασφάλειας – Επίθεση σε Μητσοτάκη για «ανομία του σαλονιού»

03.11.2017 11:50
4276175.jpg

 

Σε σκληρή κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη και ανταλλαγή προσωπικών επιθέσεων εκατέρωθεν εξελίχθηκε η συζήτηση στην ώρα του πρωθυπουργού επί της επίκαιρης ερώτησης για την ανομία και την ασφάλεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός επικέντρωσε, όπως είχε προαναγγελθεί, στην υπόθεση Αυγενάκη και στην εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση Ζήμενς, προκαλώντας σκληρή κόντρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πιο συγκεκριμένα κατηγόρησε τον αρχηγό της ΝΔ ότι απέφυγε οποιαδήποτε απάντηση για Αυγενάκη – Ζήμενς, ενώ τον κάλεσε να αποπέμψει τον γραμματέα του κόμματος, Λευτέρη Αυγενάκη.

Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέδρασε επί προσωπικού κάνοντας λόγο για «δολοφονία χαρακτήρων» και διαμαρτυρήθηκε πως ουδέποτε έλαβε δώρο από την Ζήμενς, ενώ υπαινίχθηκε παράνομες υποκλοπές συνομιλιών στην υπόθεση Αυγενάκη, για να λάβει την απάντηση του πρωθυπουργού ότι  οι παρακολουθήσεις έγιναν κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, γι’ αυτό περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Ακολούθως ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι η αγορά του τηλεφωνικού κέντρου για το γραφείο του Κ. Μητσοτάκη έγινε αφότου προκλήθηκε θόρυβος στα ΜΜΕ. Κλείνοντας την τριτολογία του απάντησε στα περί γαλάζιας νίκης στις εκλογές που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως «πουθενά, σε καμία χώρα ούτε και στην Ελλάδα δεν κέρδισε εκλογές η Ζήμενς».

Στόχος  Τσίπρα η «απολογία» Μητσοτάκη για Αστυνομία, Ζήμενς, Αυγενάκη

Στόχος του πρωθυπουργού, ο οποίος κατά τα φαινόμενα επετεύχθη (ή εν πάση περιπτώσει πέτυχε μια νίκη επί των εντυπώσεων), ήταν να φέρει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε θέση απολογούμενου γενικώς και ειδικώς(άλλωστε το δήλωσε ρητά): τόσο για την εικόνα ανομίας που παρουσιάζει, παρά τα όσα δείχνουν τα στοιχεία, όσο και για τις υποθέσεις Ζήμενς – Αυγενάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας αξιοποίησε την πρωτολογία του προκειμένου με στοιχεία να αντικρούσει και να καταρρίψει την εικόνα που παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία, εγκαλώντας την κιόλας για έλλειψη αποτελεσματικότητας επί των ημερών της. Και κατά το δεύτερο σκέλος της ομιλίας του, προχώρησε την επίθεση πιο πέρα  με τις υποθέσεις Ζήμενς και Αυγενάκη, λέγοντας ότι εκτός από την ανομία της μολότοφ, υπάρχει και η ανομία του σαλονιού, την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαρκώς  προσπερνάει.

Στο πρώτο σκέλος, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε ξεκάθαρα να αφαιρέσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα προνομιακό πεδίο της ΝΔ, αυτό της τάξης και της Ασφάλειας και ειδικότερα, προσπάθησε

  • να φέρει τον αρχηγό της αξιωματική αντιπολίτευσης απέναντι στην ΕΛΑΣ, με άλλα λόγια να τον εκθέσει σε ένα παραδοσιακά γαλάζιο ακροατήριο, αυτό των σωμάτων Ασφαλείας.
  • να φέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε θέση απολογούμενου, ως αρχηγός του κόμματός του, για την εποχή Σαμαρά – Δένδια και την επί των ημερών τους πρακτική της αστυνομίας στα Εξάρχεια,  που όπως είπε ο πρωθυπουργός δεν ήταν δεν είχε σκοπό την στοχευμένη καταπολέμηση του εγκλήματος, αλλά την πρόκληση φόβου με τις επιχειρήσεις – σκούπα που στρέφονταν  επί δικαίων και αδίκων. Στο πλάνο βέβαια ενέταξε και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη διότι όπως, τόνισε: «Το πρωί διακηρύσσατε το νόμο και την τάξη το βράδυ υπογράφατε εσείς ως υπουργός, απολύσεις αστυνομικών». Πρόσθεσε πως, καταργήθηκαν 6.800 οργανικές θέσεις στην Αστυνομία, ενώ το ίδιο διάστημα καταργήθηκε η δημοτική αστυνομία.

Στο δεύτερο σκέλος, όπου ο πρωθυπουργός επικεντρώθηκε σε Ζήμενς – Αυγενάκη, στόχος ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να καταστεί απολογούμενος και σε προσωπικό επίπεδο.

 

«Ακροδεξιά ρητορική» και σύνδρομο στέρησης της εξουσίας

Πιο αναλυτικά:

Ο Πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε μια εικόνα γενικευμένης ανομίας όπου οι φυλακές Κορυδαλλού αποτελούν «κέντρα διοίκησης του οργανωμένου εγκλήματος», ενώ υπαινίχθηκε κλείσιμο του ματιού της κυβέρνησης στην τρομοκρατία, την εγκάλεσε για την απουσία φυλακών «τύπου Γ», και  στηλίτευσε ιδιαιτέρως το νόμο Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών που σύμφωνα με τον Μητσοτάκη οδηγεί στην απελευθέρωση ποινικών διαμορφώνοντας μια «άγρια κατάσταση στην οποία προσπαθεί να ανταποκριθεί η Ελληνική Αστυνομία.

Ο αρχηγός  της ΝΔ επιχείρησε να διαχωρίσει τα βέλη της κριτικής του προς την κυβέρνηση από την Ελληνική Αστυνομία.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός, σε ένα μεγάλο μέρος της πρωτολογίας του προσπάθησε να φέρει την αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στην ΕΛΑΣ, με άλλα λόγια να τον εκθέσει σε ένα παραδοσιακά γαλάζιο ακροατήριο αυτό των σωμάτων Ασφαλείας.

Πιο αναλυτικά,  Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας, σε ειρωνικό τόνο,  πως αναγνωρίζει ότι η ερώτηση που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – δεύτερη φορά για το ίδιο θέμα – είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς την ακολούθησαν η σύλληψη του κατηγορούμενου για τα τρομοδέματα και η εξιχνίαση της δολοφονίας Ζαφειρόπουλου.

Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για μετατόπιση προς τα ακροδεξιά και απόλυτη υιοθέτηση της ακροδεξιάς ρητορικής του φόβου, τροφοδοτώντας εσχατολογικά σενάρια , στάση την οποία απέδωσε αφενός σε μια προσπάθεια να υπονομευθεί η θετική προοπτική της οικονομίας, αφετέρου σε σύνδρομο στέρησης της εξουσίας.

Μίλησε για ιδιοτέλεια και αμετροέπεια που κάνει κακό στον τόπο και αποκαλύπτει μια επίθεση όχι στην κυβέρνηση αλλά στους θεσμούς (ΕΛΑΣ, ένοπλες δυνάμεις στην περίπτωση της κριτικής για τα F16).

Τον κατηγόρησε για αυθαίρετη χρήση στοιχείων και επίκληση περιστατικών που δεν πλήττουν όπως είπε την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά βάζουν στο στόχαστρο  ΣΥΡΙΖΑ την ηγεσία, τους άντρες και τις γυναίκες της Αστυνομίας που επιτελούν το έργο τους καθημερινά με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. «Δίνετε την εικόνα Δόκτωρ Τζέκυλ και Μίστερ Χάιντ» είπε και στην συνέχεια παρέθεσε σειρά συγκριτικών στατιστικών στοιχείων για τις επιτυχίες της Αστυνομίας επί των ημερών της συγκυβέρνησης Σαμαρά, με το σήμερα.

Ειδικότερα, ο  Αλέξης Τσίπρας εξήρε το έργο της αστυνομίας σήμερα, και πέρα από τα στατιστικά αναφέρθηκε σε πλήθος υποθέσεων που εξιχνιάστηκαν και εγκληματικών συμμοριών που εξαρθρώθηκαν.

 

Καρφί Τσίπρα για Παπακώστα

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τη δευτερολογία καταλογίζοντας στον Κ. Μητσοτάκη απώλεια ψυχραιμίας και συνέχισε με ένα καρφί: αναφερόμενος στην επαναλαμβανόμενη κατηγορία Μητσοτάκη ότι είναι «ψεύτης», τον κάλεσε ο ίδιος να πει αλήθειες σχετικά με το ότι «μέλη της ΝΔ διαγράφονται (σ.σ. Παπακώστα) επειδή έχουν άλλη άποψη από εσάς αλλά προστατεύεται ο γραμματέας του κόμματος» Και αναρωτήθηκε  αν για τον Μητσοτάκη είναι αυτονόητο ότι ένα κορυφαίο στέλεχος «μπορεί να συνομιλεί να συναγελάζεται κ να προστατεύει κ να διευκολύνει άτομα του κοινού ποινικού δικαίου».

 

«Η Ζήμενς δεν κέρδισε ποτέ εκλογές»

Σημείωσε δε πως στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν υπάρχει κανένα παρακράτος αλλά στοιχειοθετημένη δικογραφία στην οποία αναφέρθηκε αναλυτικά, ενώ επικαλέστηκε και την παλαιότερη  υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών με το οποίο στελέχη της ΝΔ φέρονται να είχαν συνομιλίες. «Παρακράτος είναι αυτοί που συναναστρέφονται με άτομα κοινού ποινικού δικαίου» είπε και ολοκλήρωσε την δευτερολογία του με την προτροπή σε αποπομπή του Λευτέρη Αυγενάκη: «δεν τολμήσατε να κάνετε κάτι για το οποίο θα σας έδινε συγχαρητήρια, να αποπέμψετε τον Αυγενάκη για τις συναλλαγές του με το παρακράτος». Και έκλεισε απαντώντας στα περί εκλογών λέγοντας πως «σε  καμία χώρα του κόσμου ούτε στην Ελλάδα η Ζήμενς δεν κέρδισε εκλογές».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 11:25