search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 16:56
MENU CLOSE

«Πέρασε» από το Eurogroup η συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια

04.12.2017 14:33
«Πέρασε» από το Eurogroup η συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια - Media

 

Σε «χρόνο μηδέν» πέρασε από το Eurogroup η συμφωνία της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Εurogroup ενέκρινε τη συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο (Staff level agreement) για την τρίτη αξιολόγηση και πλέον ανοίγει ο δρόμος για το κλείσιμο της αξιολόγησης. 

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η συζήτηση ήταν πολύ σύντομη και ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το Σάββατο στην Αθήνα μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών.

Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο πρόεδρο του Eurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών από Λετονία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία και Πορτογαλία είναι έτοιμοι να αναμετρηθούν για την απόφαση που θα καθορίσει ποιος θα είναι επικεφαλής του Eurogroup, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ψηφοφορία των 19 υπουργών Οικονομικών αναμένεται το απόγευμα, κεκλεισμένων των θυρών, στις Βρυξέλλες. Φαβορί θεωρείται ο Πορτογάλος υπουργός Μάριο Σεντένο (Mário Centeno), ο οποίος έχει την υποστήριξη της Ισπανίας και θετικές αξιολογήσεις από Γαλλία και Ιταλία. Έχει επίσης και την υποστήριξη του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Jean-Claude Juncker). Ο Σλοβάκος υποψήφιος Πέτερ Κάζιμιρ (Peter Kažimír), ισχυρός υποστηρικτής της Γερμανίας όσον αφορά την αυστηρή λιτότητα, φέρεται αποδυναμωμένος εξαιτίας αμφιλεγόμενων σχολίων του για την Ελλάδα, κατά τις συνομιλίες του 2015.

Η Λετονή υποψήφια είναι σχετικά άγνωστη στους συναδέλφους της και ο Λουξεμβουργιανός βετεράνος διπλωμάτης Πιερ Γκραμένια (Pierre Gramegna), θεωρείται μια ασφαλής επιλογή σε περίπτωση αποτυχίας των υπολοίπων. Το τρίτο πρόγραμμα της αξιολόγησης της Ελλάδα θα βρεθεί γρήγορα στην ατζέντα του Eurogroup, καθώς η Αθήνα προσδοκά την επόμενη χρονιά ελάφρυνση χρέους από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, κάτι που η ισχυρή Γερμανία δεν θεωρεί απαραίτητο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 16:49